avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... medicul de medicina muncii trebuie să se pronunțe ? ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

medicul de medicina muncii trebuie să se pronunțe ? / să recomande salariatului ce sa facă și ce să nu facă ?

Vă supun atenției o situație și vă rog să mă ajutați cu un răspuns :
- o dată la 7 ani, la finalul anului, se face inventarierea cărților, publicațiilor, etc. din cadrul bibliotecii.
- președintele comisiei de inventariere a adus un Certificat medical pentru a fi scos din comisie.
Salariatul suferă de dureri la coloană vertebrală.

Vă rog mult să îmi spuneti :
- salariatul poate fi scos din comisie ?
Salariatul lucrează în mod normal, la birou, fără a avea vreo problema.
- directorul se teme să îi aprobe cererea pentru ca și ceilalți membri vor refuza să mai facă parte din comisie.
- pentru a se putea aproba cererea salariatului va trebui ca un medic de medicina muncii să spună ce i se interzice salariatului respectiv să facă ?
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 22:23, 29 Septembrie 2016
Aptitudinea pentru a desfasura o anumita activitate este stabilita de catre medicul de medicina muncii. La finalizarea examinarilor anuale sau ocazionale se emite o fisa de aptitudine.
In cazul angajatuui care are probleme, pe aceasta fisa de aptitudine trebuie sa fie bifata casuta din dreptul randului „Apt conditionat” si la recomandari sa fie scrise conditiile in care angajatul poate desfasura activitatea in continuare sau inapt cand nu isi poate continua activitatea in domeniul respectiv.
In comisie nu toata lumea trebuie sa ridice sau sa tranporte sarcini, greutati. Salariatul cu probleme poate face munca scriptica de urmarire in procesul de inventariere.
Pentru ca toti ar fugi de aceasta munca imi face impresia ca: ori este o munca neremunerata, ore suplimentare neplatite, ori una mizerabila de care nu te spala toata apa din Dunare.
Daca in fisa de aptitudine se fac recomandari, de catre medicul de medicina muncii, pentru conditiile de desfasurare a activitatii, atat conducatorul unitatii cat si angajatul trebuie sa se conformeze recomandarilor.
Salariatul sufera de acea afectiune medicala,
insa colegii cred ca acesta fuge si de munca....
pentru ca asculta muzica, rade pe holuri tot timpul, ....
Daca ar fi stat doar in birou fara sa iasa in evidenta cu ....
ar fi fost alta treaba, poate ar fi existat clementa din partea colegilor....

Va multumesc foarte mult pentru sfaturi !
Pentru arhiva respectiva, angajatorul trebuie sa detina un material cu evaluarea ricurilor profesionale, conform prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.12 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;
b) să decidă asupra măsurilor de protecţie care trebuie luate şi, după caz, asupra echipamentului de protecţie care trebuie utilizat;
In cadrul evaluarii riscurilor profesionale, pentru acest caz nu pot lipsi ca riscuri identificate noxa praf si riscul de afectiuni dorso-lombare datorate ridicarii de mase/ greutati.
Daca in dosarul medical al lucratorului aflat la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale exista mentiuni privind afectiuni care nu ii permit lucratorului sa efectueze inventarierea (nu poate ridica greutati, nu poate inspira praf avand probleme cu plamanii, pielea, etc.), prin fisa de aptitudine medicul a recomandat sa evite efortul fizic si/ sau praful si in plus lucratorul prezinta si un concediu medical in acest sens, angajatorul are obligatia sa respecte recomandarea medicala.
Nu este nevoie de clementa colegilor. Ceea ce cred colegii nu tine loc de lipsa unor afectiuni inregistrate in dosarul medical al salariatului. Comportamentul salariatului sau este strict legat de bunul simt al acestuia, dar si de atitudinea angajatorului care nu ii atrage atentia salariatului si in plus nu ii da suficiente atributii de serviciu (nelegate de inventariere) clare, concrete, cu termene precise, in special pentru perioada respectiva cat dureaza inventarierea. Pentru ca este vesel si asculta muzica, salariatul nu poate fi sanctionat, dar pentru nerealizarea sarcinilor de serviciu poate fi sanctionat.
Legat de refuzul salariatilor de a face parte din comisia de inventariere. Atata timp cat participarea la comisia de inventariere se regaseste in fisa postului, salariatul care refuza poate fi sanctionat diciplinar conform prevederilor ROI al firmei, regulament care contine obligatoriu sanctiuni disciplinare mentionate in Codul muncii pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu.
Va multumesc enorm de mult pentru tot ajutorul oferit !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Boli profesionale Adrian ciochina Adrian ciochina 1. Hernia de disc este considerată boala profesionala? 2. Am fost diagnosticat cu Hernie de disc, am fost internat 14 zile pentru tratament fără ameliorari ... (vezi toată discuția)
Fisa aptitudine daniela-claudia daniela-claudia Un salariat urmeaza a-si schimba functia si locul de munca, motiv pt.care a inaintat fisa de aptitudine pt.noua functie, respectiv ingrijitor. Avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmez daca vreau sa dau angajatorul in judecata? iuliana91 iuliana91 Bună seara,soțul meu lucreaza din martie 2016 ca Stivuitorist la un depozit,în 2018 a fost operat de hernie de disc,i sa spus sa nu ridice.Anul acesta mai ... (vezi toată discuția)