avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de puericultura
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de puericultura

As dori sa știu dacă se mai acorda concediul de puericultura, cu cat timp înainte se depune cererea, legea în baza căruia se acordă și despre ce perioada este vorba! Menționez că îmi desfășor activitatea în sectorul bugetar. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Dannyytiesto , utilizator 21:01, 8 Noiembrie 2016
In cazul nasterii unui copil tatal poate beneficia de concediu paternal, astfel:
Legea nr.210/199
art.1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

art.2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

...

art. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. (1) numai o singura data.

Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adresează în scris, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, conducerii unităţii în care tatăl îşi desfăşoară activitatea. Aceasta are obligaţia de a dispune luarea măsurilor necesare în vederea acordării concediului paternal.
Ultima modificare: Joi, 29 Septembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Exista stipulat undeva în legislație faptul ca funcționarii publici cu statut special nu beneficiază de acest concediu de puericultura?!?!Multumesc
Legea 210/1999 nu reglementeaza asa ceva.
În cazul în care angajatorul refuza sa acorde acest concediu din cauza unor reglementari interne, ce pot face?!?? Multumesc
O actiune in instanta ... Se pare ca refuzul este motivat de lipsa prevederilor din Legea 210/1999 a acordării concediului paternal pentru personalul militar în activitate, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care își desfășoară activitatea în instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

Vedeti acest link
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Zile libere tata la nasterea copilului friday_325 friday_325 Buna ziua, ma intereseaza daca in calitate de angajator sunt obligat sa acord 5 zile de concediu tatalui, la nasterea unui copil, daca nu exista contract ... (vezi toată discuția)
Zile libere la nasterea copilului brebanmarius brebanmarius Buna ziua, Sunt salariat si vreau sa stiu daca la nasterea celui de al doilea copil beneficiez sau nu de cele 10 zile libere,in urma cursului de ... (vezi toată discuția)