avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ndeplata salariuluide cateva luni
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ndeplata salariuluide cateva luni

Lucrez intr-o firma de aprox 6 luni,timp in care am primit salariu sporadic, in general doar jumatati de salariu, sferturi, sau sume modice de 100 de lei. Ultimii bani primiti sunt din 4 iulie si anume un sfert de salariu ( nici nu mai stiu pe ce luna deoarece restantele sunt f mari) si apoi pe 8 iulie suma de 100 ron. De atunci nimic. Acum de sapt trecutami-am cerut concediu de odihna, tinand cont ca cheltuiesc o groaza de bani cu deplasarea la birou, sume pe caretrebuie sa le imprumut dealtfel. In aceasta situatie am aflat ca celorlalti angajati li s-a dat iar suma de 100 ron, iar eu nu am primit nici macar acesti bani ( desi patronul in 6 luni mi datoreaza peste 39 mii ron).Vreau sa-mi depun demisia pt ca in situatia aceasta nu fac dcat sa ma adancesc in datorii pt a putea trai, acumlez luna de lna restante la intretinere, pls ca am si o rata la banca, bani pe care nu mai am din ce sa-i achit. As vrea sa-mi dati un model de notificare a angajatorului prin care a-l somez sa-mi achite integral salariile neplatite cf contractului, si mai apoi modelul de sesizare catre ITM ( nu plateste l datoriile la buget, concediile de odihna, daca cineva are c medical il da afara, si orcine isi cere lichidarea nu a mai recuperat nici un leu din salariul cuvenit), si apoi oun model pt judecatorie, deoarece sunt convinsa ca nu imi va plati de bunavoie restantele ( nu i le-a platit niciunui salariat pana acum). Va rog sa-mi spuneti daca pasii pe care vreau sa-i urmez sunt corecti, si ce cai mai pot aborda ca sa-mi pot recupera banii , deoarece situatia mea este disperata in urmalunilor in care a trebui sa traiesc, din cativa banuti aruncati ca de mila, pe cand eu am avut un program de peste 10 ore zilnic, lucrat in fiecare sambata, deci n program infernal.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters101211 , utilizator 21:17, 7 Septembrie 2009
O intrebare: aveti un contract individual de munca incheiat cu angajatorul? Daca da, atunci trebuie sa existe state de plata si alte acte doveditoare care sa va dea posibilitatea sa formulati o actiune in pretentii impotriva acestuia pentru a va recupera suma de 39.000 lei care reprezinta salariile restante care vi se cuvin! In ceea ce priveste ITM-ul formulati o sesizare in care veti expune situatia dvs. in calitate de angajat cu acte in regula! Succes!
Multumesc pt atentie. Da, am un contract incheiat cu angajatorul, insa exista doar un singur stat de plata care mi s-a dat spre semnare in toata aceata perioada de care vorbeam. In rest pt sumele pe care le mai primeam, semnam fie pe un tabel facut de mana , fie pe note de caserie (nu-mi amintesc acum exact cum se numesc). Deci doar cu acestea poate dovedi sumele pe care le-am primit. Sa inteleg deci ca pt ITM nu e necesar un formular tipizat , ci e suficienta o sesizare conceputa de mine? Vreau sa va mai intreb daca , considerati ca este necesar in spiritul fair-play-ului, sa fac o notificare in care sa-i comunic cererea recuperarii salariilor restante, cu specificarea pasilor pe care-i voi urma: ITM si actiunea in judecata?
Stimata Carmen Gubas, pomeniti de spiritul fair-play-ului atata in masura in care angajatorul are o datorie de 39 mii lei, salarii neplatite de 6 luni! Sa fim seriosi, numai in instanta va puteti recupera acea suma de bani, fara nicio notificare!
faceti actiunea catre instanta, in acelasi timp formulati o sesizare la ITM! Va va ajuta foarte mult in instanta, concluziile inspectorilor de munca care vor cerceta sesizarea dvs.
Buna ziua!Nu stiu de ce ati permis atatea luni sa fiti tratata astfel dar decizia va apartine;totusi in situatia data singura varianta este sa sesizati in scris ITM apoi sa ii dati in judecata pentru recuperarea sumelor ce vi se cuvin.In reclamatia pe care o faceti la ITM va dati toate datele dvs.ale societatii la care lucrati si apoi expuneti cu cuvintele dvs.situatia cu care va confruntati iar ei o sa dispuna control la firma pentru a verifica ce ati spus apoi o sa primiti raspunsul sesizarii .Nu trebuie sa disperati o sa aveti castig de cauza cu siguranta.Succes!:sorry:
1. Il puteti da in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
2. E bine sa faceti si o sesizare la ITM, se va face un control si veti primi un raspuns in scris. Acesta s-ar putea sa va fie de folos in instanta.
3. Un jurist va poate spune daca puteti cere si daune materiale si morale.
4. Ar fi bine sa consultati un avocat (care sa va reprezinte in instanta) iar onorariul acestuia il recuperati (cheltuieli de judecata) de la angajator. Chitanta de la avocat o puneti la dosarul cauzei.
Multa rabdare si succes!

Alte discuții în legătură

Demisia fara preaviz ionut36 ionut36 Buna seara , am si eu o problema cu angajatorul si va rog sa ma ajutati daca se poate cu citeva raspunsuri . Pe data de 01 04 2010 in urma externalizarii ... (vezi toată discuția)
Demisie nixnix nixnix buna ziua am o intrebare si va rog daca se poate sa mi dati un raspuns din august 2012 si pana la data de 29 dec 2012 am lucrat la un magazin ,patronul ... (vezi toată discuția)
Salariu si diurna neplatita cristta cristta Buna ziua. Sotul meu a lucrat la o firma care i-a intarziat salariu foarte mult timp( o parte din bani primiti pe 1 septembrie erau restanti de 3 luni). La 1 ... (vezi toată discuția)