avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ndeplata salariuluide cateva luni
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ndeplata salariuluide cateva luni

Lucrez intr-o firma de aprox 6 luni,timp in care am primit salariu sporadic, in general doar jumatati de salariu, sferturi, sau sume modice de 100 de lei. Ultimii bani primiti sunt din 4 iulie si anume un sfert de salariu ( nici nu mai stiu pe ce luna deoarece restantele sunt f mari) si apoi pe 8 iulie suma de 100 ron. De atunci nimic. Acum de sapt trecutami-am cerut concediu de odihna, tinand cont ca cheltuiesc o groaza de bani cu deplasarea la birou, sume pe caretrebuie sa le imprumut dealtfel. In aceasta situatie am aflat ca celorlalti angajati li s-a dat iar suma de 100 ron, iar eu nu am primit nici macar acesti bani ( desi patronul in 6 luni mi datoreaza peste 39 mii ron).Vreau sa-mi depun demisia pt ca in situatia aceasta nu fac dcat sa ma adancesc in datorii pt a putea trai, acumlez luna de lna restante la intretinere, pls ca am si o rata la banca, bani pe care nu mai am din ce sa-i achit. As vrea sa-mi dati un model de notificare a angajatorului prin care a-l somez sa-mi achite integral salariile neplatite cf contractului, si mai apoi modelul de sesizare catre ITM ( nu plateste l datoriile la buget, concediile de odihna, daca cineva are c medical il da afara, si orcine isi cere lichidarea nu a mai recuperat nici un leu din salariul cuvenit), si apoi oun model pt judecatorie, deoarece sunt convinsa ca nu imi va plati de bunavoie restantele ( nu i le-a platit niciunui salariat pana acum). Va rog sa-mi spuneti daca pasii pe care vreau sa-i urmez sunt corecti, si ce cai mai pot aborda ca sa-mi pot recupera banii , deoarece situatia mea este disperata in urmalunilor in care a trebui sa traiesc, din cativa banuti aruncati ca de mila, pe cand eu am avut un program de peste 10 ore zilnic, lucrat in fiecare sambata, deci n program infernal.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters101211 , utilizator 21:17, 7 Septembrie 2009
multumesc pentru sfaturi. Se pare ca e unica solutie de recuperare.azi o sa si depun sesizarea la ITM.
sper ca in contractul dumneavoastra de munca este specificat salariul pe care ar fi trebuit sa il primiti lunar si ca acei bani pe care dumneavoastra sustineti ca trebuia sa ii primiti sunt diferenta legala de salariu. daca ati avut doar o intelegere verbala cu "seful" pentru acei bani, nu veti putea primi in urma procesului decat salariul pe care il aveti trecut in hartii. daca spuneti ca nu platesc nici contributiile la bugetul de stat, poate fi sesizat si parchetul pentru retinere si nevirare a sumelor pe care le plateste angajatul la buget. succes
revin, pentru a va aduce la cunostinta inca o "bomba" , ultimele gaselnite ale acestu angajatot, daca il pot numi astfel: am urmat sfaturile d-voastra, ca atare am depus sesizarea la ITM, am discutat cu inspectorii de acolo, explicanddu-le situatia in amanunt, incluiv cu amanuntul ca am incercat sa imi depun demisia , dar care nu a fost luata in considerare, si ca atare am si atasat-o sesizarii impreuna cu justificarea a 4 zile care imi mai ramaneau de acoperit peluna august, deoarece in prealabil am fost trimisa in concediu, nefiind de lucru in acel moment. Asadar mi-am depus demisia cu 1 septembrie. mentionez ca aceasta demisie am trimis-o la finele lunii august (in urma refuzli inregistrarii cu cateva zile inainte)prin fax, avand confirmarea fax cu data, ora, specificatia continutului si stamplila societatii de profil de unde am trimis-o, care conf, art 79(2) din CM este perfect valabila.. culmea insa , azi m primit prin posta o convocarr pt cercetare disciplinara in data de 20.09, undeurmeaza sa fiu cercetata datorita faptului ca din 02,09, nu m-am mai prezentat la serviciu. va trimit copia demisiei mele:

Subsemnata, Carmen Gubas, angajata a SC SILMAR CON SRL, prin prezenta va comunic demisia mea conform art.79(1) din CM, incepand cu data de 01.09.2009, pe motivul neachitarii drepturilor salariale contractuale si nerespectarii repetate a termenelor de plata, obligati reglementata prin art.161(1) din CM.
Deasemeni va comunic ca preavizul devine nul in acest caz conform Art.79 (8) din CM ..................................................................................
Va rog in acest sens a-mi dati n sfat in privinta unui raspuns pe care sa-l comunic in scris, pt ca n am de gand sa "onorez" aceasta comisie disciplinara intocmita ad-hoc. Multumesc si un raspuns cat mai rapid m-ar ajuta f mult.
Tin sa va spun ca in toata nebunia nu a mai pomenit nimeni de salariul meu neplatit de atata vreme. oricum dupa sesizarea ITM depusa, va urma chemarea in judecata

1. Daca angajatorul a hotarat sa va concedieze disciplinar asta e vointa lui. Nu inseamna ca procedeaza si legal.
2. Dupa ce primiti decizia de concediere o puteti ataca in instanta asa cum vi s-a spus mai inainte.
Va multumesc f mult, e sperca nu va merge mai departe, oricum va urma un proces si atunci si aceasta convocare a mea va constitui una din reclamatii, alaturi de cea materiala. Oricum doresc sa-i dau un raspuns in scris, si deasemeni sa trimit si ITM-ului copia dpa acest convocare si a raspunsului meu, dand- nr de inregistrare sesizarii depuse din luna august, pt ca sa fie la curent cu toate demersurile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia fara preaviz ionut36 ionut36 Buna seara , am si eu o problema cu angajatorul si va rog sa ma ajutati daca se poate cu citeva raspunsuri . Pe data de 01 04 2010 in urma externalizarii ... (vezi toată discuția)
Demisie nixnix nixnix buna ziua am o intrebare si va rog daca se poate sa mi dati un raspuns din august 2012 si pana la data de 29 dec 2012 am lucrat la un magazin ,patronul ... (vezi toată discuția)
Salariu si diurna neplatita cristta cristta Buna ziua. Sotul meu a lucrat la o firma care i-a intarziat salariu foarte mult timp( o parte din bani primiti pe 1 septembrie erau restanti de 3 luni). La 1 ... (vezi toată discuția)