avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu si diurna neplatita
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu si diurna neplatita

Buna ziua. Sotul meu a lucrat la o firma care i-a intarziat salariu foarte mult timp( o parte din bani primiti pe 1 septembrie erau restanti de 3 luni). La 1 septembrie a primit o suma de bani ce reprezenta salariu+diurna din iunie si o parte din iulie. Cu data de 7 septembrie si-a dat demisie trimisa prin posta cu confirmare de primire. Mai avea de primit bani ce reprezentau o parte(restul care nu l-a primit din diurna din iulie) si diurna pe august, bani pe care angajatorul nu i-a dat nici la data prezenta. Pana la demisie si pana la data de 25 septembrie cand i-a facut sesizare la ITM sotul a incercat mereu sa discute cu angajatorul in gasirea unei modalitati amiabile de a primi banii restanti insa acesta cauta motive si dadea mereu vina pe furnizori, pe alti oameni care aveau nu ii faceau plati la timp.Dupa sesizarea la ITM angajatorul nu mai raspunde la telefon si nu este de gasit la adresa firmei care este si adresa de domiciuliu a acestuia, Nu avem un rasspuns de la ITM pana in prezent. Cum putem recupera salariile si sumele reprezentand diurna restante? Numai in urma unui proces cu firma? Cat dureaza un asemenea proces? Precizez ca sotul este sofer TIR. Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 15 Octombrie 2018
cristta, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:10, 15 Octombrie 2018
In afara sesizarii ITM- ului, neplata salariului mai poate face obiectul unei :
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu Pintea91 Pintea91 Buna am lucrat la o firma angajat in romania dar lucram in strainatate faceam parcuri solare si si intelegere noastra era ca ne da salariu pe card si diurna in ... (vezi toată discuția)
Soferi la strada mea Stefan timis11 Stefan timis11 Am fost angajat de Agentia Strada mea prin firma Elsavada Timisoara cu transfer in Italia dupa prima luna de Iunie in care mi sa platit salarul si diurna pe 11 ... (vezi toată discuția)
Neacordarea diurnei de deplasare xBlitzz xBlitzz Salut Am lucrat la o firma ca sofer pe tir si firma a intrat in incapacitate de plata . Nu am primit diurna (din contractul de munca) . Cei de la ITM au zis ... (vezi toată discuția)