avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acces blocat tevi comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acces blocat tevi comune

Buna seara.

Locuiesc intr-o scara cu 16 apartamente. La parterul blocului avem un magazin. De vreo 3 saptamani un intreg tronson a ramas fara apa calda.
I-am anuntat pe cei care asigura apa calda si caldura de defectiune. Au constatat ca pentru a remedia situatia este necesar accesul la tevile care trec prin magazinul de la parter.
Cei de la magazin refuza insa accesul celor de la firma de termoficare. Suntem pusi intr-o situatie penibila si din pacate nu stim incotro sa o luam.
Mai mult decat atat, cu ocazia asta am aflat si de ce nu am caldura la bucatarie de vreo 3 ani #-o Cica tot astia au blindat teava de caldura care alimenteaza un anumit tronson.
Cei de la magazin au dreptul sa refuze accesul? Am inteles ca pe acolo trec 3 tevi care alimenteaza blocul cu apa rece, caldura si apa calda. Exista vreo institutie catre care ne putem adresa?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 21:28, 29 Septembrie 2016
Proprietarii nu au dreptul sa intervina asupra partii comune de instalatii din condominiu
Initial verificati situatia instalatiei aflata in subsolul tehnic
Ulterior solicitati implicarea presedintelui de asociatie care ,ca masura de forta poate solicita inclusiv implicarea politiei
Daca cei de la magazin au intervenit neautorizat asupra partii comune de instalatii,aveti dreptul sa va instituiti cu pretentii impotriva acestora
Multumesc mult de raspuns. Din cate am inteles tevile trec printr-un perete de-al lor. Ii putem forta sa ne dea acces? Inteleg ca ne putem judeca cu ei si asta e foarte bine dar ma gandeam ca poate avem o solutie sa nu stam cu situatia nerezolvata atat timp. Daca imi spuneti cine reglementeaza lucrurile astea pot sa le explic si lor. Din cate stiu ei nu au treaba cu asociatia noastra de proprietari.
Exista dispozitie legala in vigoare care obliga proprietarii sa permita accesul pentru verificat,eventuale interventii asupra partii comune de instalatii
L nr 230/2007
Art. 15
Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare sau sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.

Art. 17
Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament sau spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile sau sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.

Art. 18
In cazurile in care, in cladirile de locuinte, unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari sau chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.

Atat timp cat instalatia comuna din condomini traverseaza respectivul magazin,atunci reprezentantii acestuia detin obligatia legala sa permita accesul pentru verificare/interventie asupra partii comune de instalatii din condominiu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata reparatii conducte comune QED QED Detin un garaj prin care trec conducte comune (caldura, apa rece/calda tur-retur). Pentru ca in garajele din acest bloc sunt inundatii foarte dese, am decis sa ... (vezi toată discuția)
Situație de neînțelegere vecini DominicArges DominicArges Buna ziua, Vreau sa va cer sfatul cu o situație, la parterul blocului nostru este un magazin care are conform cf colectiv parterul și mezaninul, in total ... (vezi toată discuția)
Cine suporta costul reparatiei tevilor de caldura ? alina_25 alina_25 Daca se defecteaza tevile de tur si retur ce transporta agentul termic atata la parter cat si la subsol cine este responsabl de repararea acestora?Doar ... (vezi toată discuția)