avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume pe cale administrativa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume pe cale administrativa

Buna ziua,

Dupa prima casatorie am preluat numele sotului si la divortul de acesta am pastrat numele lui gandindu-ma atat la copilul nostru care mi-a fost incredintat (divortul a avut loc la notar si a decurs fara probleme) cat si la partea profesionala deoarece un numar mare de colaboratori imi cunosteau numele din timpul casatoriei.
M-am recasatorit de curand si as fi dorit sa port numele de fata alaturi de cel al sotului meu dar din cauza ca nu s-a putut (eu purtand numele fostului sot) am ales sa preiau numele sotului meu ca apoi sa demarez procedura administrativa prin care sa imi schimb numele de familie in cel de fata si al actualului sot. Nu sunt sigura ca aceasta posibilitate este reala sau daca pot doar sa imi recapat numele de fata.
In al doilea rand copilul meu cu fostul meu sot poarta numele de familie al tatalui sau si pentru binele lui as fi dorit sa ii pot schimba numele fie ca al meu (numele de fata si al actualului sot) fie sa alatur numelui actual si numele meu de fata (numele de fata si numele tatalui ei). As dori sa stiu daca este posibil si care este procedura. De asemenea daca ar fi mai simplu de facut ambele modificari in acelasi timp.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:22, 30 Septembrie 2016
Va puteți schimba numele pe cale administrativa.
Al copilului nume e mai complicat de schimbat, deoarece legea condiționează să aveți acordul scris al tatălui.
`
Legea nr. 323/2003.
Art. 7. - (1) Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de tutore. Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui copilului, va hotari autoritatea tutelara.
(2) Cand cererea de schimbare a numelui minorului este facuta de catre unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica. Acordul nu este necesar in cazul in care celalalt parinte este pus sub interdictie ori este declarat judecatoreste disparut sau decazut din drepturile parintesti.
(3) In cazul in care minorul a implinit varsta de 14 ani, cererea va fi semnata si de acesta.
Ultima modificare: Vineri, 30 Septembrie 2016
Dapix, utilizator
De ce ar purta copilul dvs numele sotului dvs? daca divortati, ce faceti, il schimbati din nou ?
Pt schimbarea numelui , aveti nevoie de un motiv temeinic si de acordul dotului dvs in cazul dvs si de acordul tatalui copilului in cazul copilului.
Nefiind un nume dobandit la caatorie, daca veti divorta, veti urma aceeasi procedura pt schimbare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecerea copilului pe numele tatalui vitreg ! gigelas gigelas Buna ziua, O doamna,are un copil dintr-o casatorie anterioara.Copilul este trecut pe numele tatalui biologic.Doamna,a divortat de acesta in ... (vezi toată discuția)
Adaugare nume de familie la numele actual ContSters129337 ContSters129337 Sunt divortata. Am un copil minor. Tatal lui nu a fost de acord ca eu sa port in continuare numele de familie pe care il poarta si copilul. Fiul meu este ... (vezi toată discuția)
Copilul meu nu mai vrea numele tatalui donisa donisa dupa divort am revenit la numele de fata,insa ma confrunt cu o problema.Fostul meu sot desi a fost obligat la plata pensiei ,nu are de unde plati ca a ramas ... (vezi toată discuția)