avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie fara preaviz

as vrea sa stiu daca faptul ca angajatorul nu a fost in stare sa produca o fisa a postului intr-un termen de doua luni imi da dreptul sa demisionez fara preaviz pe motivul ca angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:11, 2 Octombrie 2016
of, asa mai veniti de-acasa.Multumesc
tonyhadar a scris:

as vrea sa stiu daca faptul ca angajatorul nu a fost in stare sa produca o fisa a postului intr-un termen de doua luni imi da dreptul sa demisionez fara preaviz pe motivul ca angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile asumate prin contractul individual de munca.


ART 17 CODUL MUNCII:

(1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
(2) Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.
(3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
....
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;

Asadar, angajatorul avea obligatia de a va informa anterior incheierii cim si asupra fisei de post si a atributiilor postului respectiv.
Daca dvs ati semnat contractul de munca,chiar in absenta fizica a f.p. ,se considera ca angajatorul si-a indeplinit aceasta obligatie de informare asupra acestei clauze ,asa incat ,nu mai puteti invoca neindeplinirea unei obligatii contractuale in prezent daca doriti sa incetati raportul de munca prin demisie fara preaviz,in conditiile art 81(8) Codul Muncii.

"8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. "
ok, am inteles si care este riscul in situatia in care nu doresc sa respect preavizul?
1. Nerespectarea termenului de preaviz constituie abatere disciplinara, iar angajatorul poate aplica una dintre sanctiunile disciplinare prevazute de codul muncii, inclusiv desfacerea disciplinara a c.i.m.

art.248 C.mun.
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
.....

2. Aplicarea unei sanctiuni disciplinare, cu exceptia avertismentului scris, se va face numai dupa efectuarea unei cercetari disciplinare. In caz contrar, sanctiunea aplicata este lovita de nulitate absoluta.

art.251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
deci, desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.multumesc

Alte discuții în legătură

Desfacere cim pentru absente nemotivate laura-jurist laura-jurist Buna ziua Se poate dispune desfacere CIM pentru absente nemotivate mai mari de 5 zile consecutive de la locul de munca FARA cercetare ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, ce se intampla in cazul demisiei la zi fara plecare ... 14Ionut 14Ionut Buna ziua, ce se intampla in cazul demisiei la zi fara plecare cu preaviz? Este obligatoriu preavizul ? Multumesc. (vezi toată discuția)
Neprezentare la locul de munca Seeel26 Seeel26 Buna ziua ! Am un salariat care dupa ce si-a incasat salariul nu s-a mai prezentat la locul de munca . Pot sa il acționez in instanță ? Si daca da ... (vezi toată discuția)