avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie recalculata cu restituire retroactiva, lamuriri ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie recalculata cu restituire retroactiva, lamuriri poprire

Buna seara!
In situatia unei pensii militare,recalculata in baza noii legi se pune urmatoarea problema:
-pensionarul militar are pensia recalculata incepind cu data de 01.01.2016,drepturi care urmeaza sa le primeasca retroactiv,integral in luna octombrie 2016.
- din luna oct 2016 are o poprire pe pensie.

Intrebarea este:

daca i se dau drepturile de pensie retroactiv,adica calculul pensiei incepind cu luna ianuarie si pina la zi,iar in perioada ianuarie -sept 2016 nu a avut nici o poprire pe pensie,aceste drepturi sunt diferente , este firesc ca sa i se retina si pentru aceasta perioada retroactiv 1/3 din venit,intrucit repet sunt drepturi retoactive iar atunci nu a avut poprire instituita.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: leus , utilizator 06:02, 4 Octombrie 2016
Sunt doua notiuni diferite
Debit si credit
Debit care trebuie restituit.
Credit,adica restante de primit.
Ambele se incadreaza in termenul gerneral de prescriptie (3 ani).
Debitul trebuie restituit in urmatorii 3 ani de la data conststarii.
Restantele trebuiesc achitate in urmatorii 3 ani de la data constatarii.
Nu stiu daca m-am facut inteles
Intrebarea era:

- se poate institui poprire pe sumele retroactive datorate de catre casa de pensii,daca la acel moment in speta perioada ianuarie -sept 2016,nu a fost instituita o poprire pe pensie?

- daca poprirea s-a instituit incepind cu luna oct 2016 si pensionarul are de recuperat sume recalculate din luna ianuarie 2016, iar la acel moment pensia nu era afectata de nici o poprie casa de pensii ii poate retine la data efectuarii platii retroactive o poprire care nu era instituita la data de la care s-au calculat drepturile ? Practic inteleg ca legea prevede ca poprirea se aplica pe venitul lunar net ,de la data infiintarii popririi,iar daca s-ar retine din drepturile retroactive cind nu a fost insfiintata nici o poprire ,este legal pentru ca acela reprezinta un venit lunar net care trebuia achitat ,la data cind nu a fost pensia afectata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta de poprire retroactiva pentru o perioada in care salariatul nu a fost angajatul firmei marianna marianna Firma a primit o ordonanta de poprire retroactiva pe veniturile salariale ale unui angajat care lucreaza la noi doar de 2 luni! Pot sa-i fac poprire ... (vezi toată discuția)
Decizie recalculare pensie kostoconstruct kostoconstruct Buna ziua, Decizie de recalculare pensie emisa in Oct.2006, sosita prin posta Oct.2016. Plata retroactiva pentru ce perioada de timp? Multumesc (vezi toată discuția)
Contestatie la tribunal a deciziei de pensie inadoris inadoris Buna seara , Va rog sa-mi spuneti daca mai pot depune acte la dosarul meu aflat in pronuntare pentru data de 1.03.2016 ? (Ar mai fi posibil sa mai depun ... (vezi toată discuția)