Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Prejudiciul produs de salariaţi poate fi recuperat pe cale amiabilă şi/sau prin acţionarea în instanţă a salariatului respectiv.
Buna ziua,
si daca nu e vorba de raspunde patrimoniala ci despre pagube legate de relatia cu clientii, persoane juridice sau fizice, efectuarea necorespunzatoare a serviciilor prestate (consultatii medicale, ritm de munca defectuos ) cum poate fi sanctionat ca angajatul sa "simta" asta, ca daca se aplica pasii de Codul Muncii...nu se mai rezolva nimic!
Ceea ce spuneti dvs , tot la articolul 254 Codul Muncii intra. Adica , in urma indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor de serviciu de catre un salariat, angajatorului i se cauzeaza un prejudiciu care trebuie recuperat de la persoana vinovata de crearea acestuia.
De asemenea, indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu de catre un salariat poate face obiectul unei cercetari disciplinare.
Multumesc.Este legal sa fie scris in fisa postului sau in CIM cuantumul anumitor amenizi, in functie de greseala comisa, de tipul de sarcina de serviciu neindeplinita sau indeplinita defectuos?
Potrivit art.249 alin.1 C.mun., amenzile disciplinare sunt interzise.
Asadar, inserarea in cuprinsul fisei postului sau a c.i.m. a amenzilor disciplinare este o incalcare a prevederilor legale mai sus mentionate. In acest caz, se poate sesiza instanta de judecata pentru a fi anulate acele mentiuni.