Lucrez in Kaufland. Am fost informati ca se pregateste o schimbare in regulamentul de ordine interioara. Atunci cand un client va face o reclamatie unui angajat , angajatul va fi obligat sa plateasca amenzi si despagubiri clientului. Toate acestea doar in baza declaratiei clientului , fara a se cerceta in amanunt daca angajatul a fost vinovat sau nu. Asta se adauga la modul in care casierele/ casierii raspund de banii incasati : casierului nu.i este permis sa numere banii din fondul pentru rest care i se da la inceputul turei , nu asista la numaratul banilor si al tichetelor de masa , si in timpul turei cel putin alti 3 angajati umbla la banii din sertar, in caz de lipsuri din sertar singura persoana care raspunde este casiera /-ul si poate fi inclusiv concediat. Cat de legale sunt aceste prevederi ? Cum sunt eu , angajatul , protejat prin lege de posibile abuzuri ?Va multumesc mult .
1. Art.249 C.mun.
(1) Amenzile disciplinare sunt interzise.
..........
Art. 245 C.mun.
(1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
(2) Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate potrivit alin. (1).
2. Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.