Unchiul meu a decedat in 22 aprilie 2016.Nu au copii si matusa mea a inceput actele de succesiune. Din partea unchiului decedat sunt 7 frati fiecare cu copii. Parintii unchiului decedat sunt si ei decedati. In aceasta situatie, s-au dat acele declaratii catre frati acestia semnand in favoarea matusii,mai putin unul dintre farti care sustine ca daca va semna si el nepotii vor avea dreptul sa ceara si ei drept de mostenire pana la implinirea a 2 ani de la decesul unchiului.Cum trebuie procedat astfel incat matusa mea sa isi poata continua actele in cel mai sucrt si sigur mod.Este adevarat ca nu poate face acte pana intr-un an? doar cu riscul de a cere nepotii dreptul?
Multumesc!
Buna ziua,
Atata timp cat fratii defunctului sunt renuntatori, descendentii acestora (copii unchilor) nu au niciun drept.
Daca si al 7-lea unchi renunta atunci matusa intra in proprietatea TUTUROR bunurilor prin mostenire.
Succesiunea se poate dezbate de la momentul deschiderii ei (din ziua mortii celui succedat) si pana la infinit fara oprelisti de timp sau modificari de conditii.
Unchiul care sustine aberatiile de mai sus sa mearga la un avocat sau la un notar si sa se intereseze
Ce sa va spun ca imi spune matusa (sotia decedatului) , ca a fost la 2 notariate pentru consultanta si un cabinet ia spus ca trebuie declaratii peste declaratii de la fratii decedatului,de la copiii fratilor decedatului etc pana la gradul IV.Cel de-al doi-lea cabinet ia spus ca nu au legatura nepotii atat timp cat fratii decedatului renunta in favoarea sotiei,si chiar si altfel acestia nu au legatura.In continuare unul dintre frati refuza semnarea pe motiv ca ii vrea binele si sa astepte sa treaca anul ca sa nu aibe nepotii pretentii.Nepoti fiind logic si copii lui. Concluzie: Ceata totala.
Ce sa va spun, ce vi s-a raspuns mai sus este gresit.
Ce v-au spus cabinetele de notar este corect si in esenta este acelasi lucru, doar ca exprimarea lor a diferit si astfel dvs nu ati inteles exact. Despre ce este vorba ?!
Primul notar v-a dat o solutie, si anume ca trebuie declaratii de renuntare de la fratii defunctului si de la toti descendentii lor pana la gr.4, practic de la toti cei din clasa II de mostenitori - doar asa sotia supravietuitoare va culege singura mostenirea.
( desigur daca nu mai exista si alte clase de mostenitori ).
Al doilea notar v-a dat alta solutie, si anume ca "fratii decedatului renunta in favoarea sotiei", adica asta echivaleaza cu acceptarea mostenirii de catre frati si apoi transmiterea cotelor asupra dreptului lor de proprietate catre sotia supravietuitoare (fie prin vanzare, fie prin donatie).
Si nu in ultimul rand, fratele care nu vrea sa semneze si care zice ca-i vrea binele sotiei supravietuitoare, este posibil ca este cel mai istet dintre toti si daca chiar îi vrea binele poate sa il ofere. In ce sens? În sensul ca daca el nu renunta, practic ramane singurul mostenitor legal din clasa lui ( clasa II ) cu vocatie concreta si utila la mostenire, si culege toata partea colateralilor privilegiati, adica cota de 1/2 din mostenire ( daca parintii defunctului nu exista ), cota pe care mai apoi o pune la dispozitia sotiei supravietuitoare.
( adica este cel mai ieftin si sigur plan, daca acel frate se va tine omeneste de cuvant )
În concluzie, singurul raspuns eronat este primul din topic, in vreme ce notariatele si fratele istet au dat raspunsuri corecte.
Mostenire
DANDA
Buna ziua,
Voi incerca sa fiu cat mai clara pt ca am mare nevoie de un sfat autorizat. Cand tata a decedat nu era casatorit, deci toate bunurile ii ... (vezi toată discuția)
Succesiune.
V-M
Succesiune.
Bună ziua. Soțul meu a decedat. În cazul în care cei 2 copii renunță la partea lor de moștenire cine vine la rând? Nepoata (fiica unuia ... (vezi toată discuția)