avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune.

Succesiune.

Bună ziua. Soțul meu a decedat. În cazul în care cei 2 copii renunță la partea lor de moștenire cine vine la rând? Nepoata (fiica unuia dintre copii) sau frații și surorile defunctului?

Ultima modificare: Luni, 17 Mai 2021
V-M, utilizator
Cel mai recent răspuns: V-M , utilizator 16:59, 18 Mai 2021
Buna ziua!
În situația în care cei doi copii renunța la moștenire nu moștenesc nici nepoții defunctului respectiv copii acestora.
Dar cine devine moștenitor? Am 2 răspunsuri diferite în funcție de notari. Singurul răspuns comun a fost că nu se poate renunța la moștenire în favoarea cuiva.
Buna ziua.
1. Nu se renunta la mostenire in favoarea cuiva, ci se renunta si atat.
2.Daca descendentii renunta la mostenire, nu pot fi reprezentati de nepoti, intrucat renuntatorul nu poate fi reprezentat.
3. In acest caz, sotul supravietuitor vine la mostenire in concurs cu urmatoarea clasa de mostenitori, respectiv fratii si parintii defunctului! (sau doar fratii daca defunctul nu mai are parinti in viata)

Sper sa va fie de folos!
O zi frumoasa!
Mulțumesc.
In cazul in care ambii copii renunta la succesiune, aceasta va fi culeasa de sotia supravietuitoare (1/4) care vine in concurs cu nepoata defunctului (3/4).
Nu vorbim de reprezentare succesorala aici, acesta ar fi fost cazul numai daca renunta la succesiune doar tatal nepoatei, caz in care, intr-adevar, nepoata (ruda de gradul II) ar fi fost indepartata de la mostenire de celalat fiu al defunctului (ruda de gradul I) si nu ar fi putut mosteni nici prin reprezentare, cata vreme autorul sau a renuntat la succesiune in mod expres (si deci "partea din moștenire ce i s-ar fi cuvenit acestuia dacă nu ar fi fost nedemn față de defunct sau decedat la data deschiderii moștenirii" nu exista).
In aceasta speta, cata vreme toti descendentii de gradul I renunta la succesiune, vine la mostenire, in cadrul aceleiasi clase de mostenitori (Descendenții sunt copiii defunctului și urmașii lor în linie dreaptă la nesfârșit.) singura nepoata care culege intreaga cota cuvenita descendentilor si ii indeparteaza de la mostenire pe succesibilii din clasa urmatoare (ascendenti privilegiati si colaterali privilegiati).

Alte discuții în legătură

Mostenire- cum se imparte?? andreistan andreistan Spuneti-mi va rog cum se imparte urmatoarea mostenire: [b]Cel care a lasat mostenirea[/b](defunctul) are un [b]frate(decedat[/b] inaintea lui)care are un[b] ... (vezi toată discuția)
grupe de mostenitori negut negut Cite grupe sunt de mostenitori si in ce ordine vin la mostenire aceste grupe? multumesc de lamuriri (vezi toată discuția)
Succesiune dupa sot fara copii geta2005 geta2005 Sotul meu a decedat acum 12 ani .Nu avem copii el nu are frati ,surori si mama lui a decedat acum 8 ani Cat a fost in viata nu a ridicat nici o pretentie ... (vezi toată discuția)