avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cheltuieli de judecata respinse de instanta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

cheltuieli de judecata respinse de instanta

la o contestatie la executare ,(prescrisa de peste 7 ani) instanta a perceput taxe de timbru de 1600 lei,taxe fara de care nu se putea judeca cauza.Aparatorul a depus dovada achitarii onorariului la dosar.

Judecatorul admite contestatia insa respinge solicitarea privind plata cheltuielilor de judecata,, ca nedovedita" si ca prin neant desi aparatorul a depus in instanta dovada platii de catre contestator a onoraiului ,acest document nu se mai regaseste in dosar(???),insa din cheltuieli de judecata nu fac parte si taxele de timbru conf art 451 Cod proc civila?Cum nu nu sunt dovedite cheltuieli atata timp cat fara dovada platii taxelor de timbu nu se judeca contestatia/

Este data cu apel in 10 zile de la comunicare,insa asta implica plata unor alte taxe de timbru,ce se poate face in aceasta situatie?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: leus , utilizator 08:29, 5 Octombrie 2016
Cod procedura civila:

Articolul 444
Completarea hotararii
(1) Daca prin hotararea data instanta a omis sa se pronunte asupra unui capat de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, se poate cere completarea hotararii in acelasi termen in care se poate declara, dupa caz, apel sau recurs impotriva acelei hotarari, iar in cazul hotararilor date in caile extraordinare de atac sau in fond dupa casarea cu retinere, in termen de 15 zile de la pronuntare.
(2) Cererea se solutioneaza de urgenta, cu citarea partilor, prin hotarare separata. Prevederile art. 443 alin. (3) se aplica in mod corespunzator.
(3) Dispozitiile prezentului articol se aplica si in cazul cand instanta a omis sa se pronunte asupra cererilor martorilor, expertilor, traducatorilor, interpretilor sau aparatorilor, cu privire la drepturile lor.
Intr-adevar puteti face cerere de completare a hotararii judecatoresti,apel implica desigur alte costuri,50% taxa judiciara de la fond,cheltuielile de judecata implica taxa judiciara timbru si onorariu avocat.
Solicitati completarea hotararii deoarece cheltuielile de judecata implica si taxele de timbru...daca la dosar nu se regaseste chitanta reprezentand onorariul avocatului, Instanta nu avea cum sa va admita respectivele cheltuieli!
Instanța ar fi trebuit să dispună obligarea la plata cheltuielilor de judecată reprezentând taxa de timbru. Puteți face apel motivat de acest aspect.
Atenție: instanța a respins cheltuielile de judecată sau a omis să se pronunțe? Dacă a omis aveți cerere de completare a dispozitivului, iar dacă a respins, aveți cerere de apel, ambele cereri fiind necesar a fi făcute în termenul de apel.
Multumesc.
Nu a omis sa se pronunte , a respins ca,, nedovedite cheltuielile de judecatata" care implica si taxe de timbru in suma de 1600 lei+ 250 c/val dosarul executorului , deci per total 1850 far onorariul de avocat, care a aparut la dosar ca prin minune. intrucat avocatul a prezentat dovada ca l-a depus la dosar.Iar fara aceste taxe de timbru nu avea cum sa se judece cauza,logic.
Prin urmare inteleg ca nu am decat sa fac apel.

Dar, la adresa judecatorului pot face o sesizare ,fiindca practic in atributiile sale de serviciu a manifestat neglijenta, intrucat legea spune clar ca taxele de timbru reprezinta cheltuieli de judecata ,taxe pe care le-am achitat pina la primul termen de judecata, si nu a judecat cauza pina nu am achitat si c/val dosarului de executor.

Parerea mea pur personala referitoare la aceste gafe impardonabile ale judecatorilor, care ma obliga acum sa mai achit inca 800 lei , numai de dragul de a aduna sume la bugetul MJ ,ar fi ca pentru acestia care gresesc sa existe o lege care sa ii oblige sa suporte personal aceste taxe din propirul salariu, si cu siguranta atunci ,, nu ar mai gresi"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie in anulare clau1858 clau1858 Buna ziua Vreau sa fac o contestatie in anulare la o decizie de recurs data de un complet de judecata al curtii de apel. Pe scurt am avut un dosar de ... (vezi toată discuția)
Emitere titlu de proprietate cu hotarate judecatoreasca. Costy 27 Costy 27 Am obtinut hotararea definitiva pentru 1,8 ha de teren spre emiterea TP,dar pe hotarare specifica ca nu obliga comisia la cheltuielile de judecata ca nu ca nu ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata in cazul somatiei de plata Cristianna Cristianna Buna ziua!Am avut un proces pe somatia de plata,noi fiind societatea creditoare.Instanta a admis cererea,a aprobat cheltuielile de judecata,dar cu toate ca la ... (vezi toată discuția)