avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Contestatie in anulare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Contestatie in anulare

Buna ziua

Vreau sa fac o contestatie in anulare la o decizie de recurs data de un complet de judecata al curtii de apel.

Pe scurt am avut un dosar de contencios administrativ care s-a disjuns de la Judecatorie, unul din petite fiind judecat de Tribunal, celalalt fiind suspendat la Judecatorie. Tribunalul a respins cauza initial pe baza unei presupuse neindepliniri de procedura.

Curtea de apel a admis cauza si a trimis dosarul spre rejudecare la Tribunal.
Tribunalul a respins din nou cauza, ignorand cele mentionate in raportul de expertiza, care dovedeau greselile institutiei parate, precizand pe langa respins ca nefondat si "respinge cheltuielile de judecata", deci indiferent cat a gresit institutia nu trebuie sa plateasca cheltuieli de judecata.

La noul recurs de la curtea de apel, completul nu a binevoit sa administreze probele existente in dosar, preferand sa pastreze ultima decizie a Tribunalului repetand obsesiv aceasi mentiune "respinge cheltuielile de judecata".

Intrebarile mele sunt:
1. Trebuie adresata contestatia in anulare presedintelui curtii de apel?

2. Trebuie semnata obligatoriu de un avocat sau jurist? sau o pot intocmi eu, deoarece nu as vrea sa apelez la avocatul ce l-am avut, plus nu vreau sa mai dau bani la un alt avocat pentru ceva care are sanse minime de aprobare.

3. Am citit undeva pe net ca acest tip de contestatii se pot face in 15 zile de la comunicare sau cel mult un an de la pronuntare. Sigur este termenul de 1 an valabil sau s-a redus la 6 luni in noul cod, intrucat sunt aproape de termenul de 6 luni si sentinta nu a fost redactata(probabil nu pot justifica decizia injusta data) inca pentru a fi comunicata
Cel mai recent răspuns: clau1858 , utilizator 10:41, 15 Februarie 2017
Contestaţia în anulare
Art. 503
Obiectul şi motivele contestaţiei în anulare
(1) Hotărârile definitive pot fi atacate cu contestaţie în anulare atunci când contestatorul nu a fost legal citat şi nici nu a fost prezent la termenul când a avut loc judecata.
(2) Hotărârile instanţelor de recurs mai pot fi atacate cu contestaţie în anulare atunci când:
1. hotărârea dată în recurs a fost pronunţată de o instanţă necompetentă absolut sau cu încălcarea normelor referitoare la alcătuirea instanţei şi, deşi se invocase excepţia corespunzătoare, instanţa de recurs a omis să se pronunţe asupra acesteia;
2. dezlegarea dată recursului este rezultatul unei erori materiale;
3. instanţa de recurs, respingând recursul sau admiţându-l în parte, a omis să cerceteze vreunul dintre motivele de casare invocate de recurent în termen;
4. instanţa de recurs nu s-a pronunţat asupra unuia dintre recursurile declarate în cauză.
(3) Dispoziţiile alin. (2) pct. 1, 2 şi 4 se aplică în mod corespunzător hotărârilor instanţelor de apel care, potrivit legii, nu pot fi atacate cu recurs.

Art. 504
Condiţii de admisibilitate
(1) Contestaţia în anulare este inadmisibilă dacă motivul prevăzut la art. 503 alin. (1) putea fi invocat pe calea apelului sau a recursului.
(2) Cu toate acestea, contestaţia poate fi primită în cazul în care motivul a fost invocat prin cererea de recurs, dar instanţa l-a respins pentru că avea nevoie de verificări de fapt incompatibile cu recursul sau dacă recursul, fără vina părţii, a fost respins fără a fi cercetat în fond.
(3) O hotărâre împotriva căreia s-a exercitat contestaţia în anulare nu mai poate fi atacată de aceeaşi parte cu o nouă contestaţie în anulare, chiar dacă se invocă alte motive.

Art. 505
Instanţa competentă
(1) Contestaţia în anulare se introduce la instanţa a cărei hotărâre se atacă.
(2) În cazul în care se invocă motive care atrag competenţe diferite, nu operează prorogarea competenţei.

Art. 506
Termen de exercitare
(1) Contestaţia în anulare poate fi introdusă în termen de 15 zile de la data comunicării hotărârii, dar nu mai târziu de un an de la data când hotărârea a rămas definitivă.
(2) Contestaţia se motivează în termenul de 15 zile prevăzut la alin. (1), sub sancţiunea nulităţii acesteia.
Multumesc mult de raspuns

Nu am inteles daca trebuie obligatoriu intocmita si semnata de un avocat/jurist sau pot sa o fac eu fara facultatea de drept absolvita, poate ma puteti lamuri si in aceasta privinta.
Dacă litigiul a început atunci când în vigoare era Codul de procedură civilă din 1865, adică înainte de 15 februarie 2013, atunci contestaţia va fi judecată potrivit acestui Cod de procedură civilă.

Legea nu prevede obligativitatea formulării unei contestaţii în anulare de către un avocat, însă şansele să câştigaţi dacă o formulaţi dvs. sunt foarte mici.
Multumesc pentru raspuns

Procesul meu a inceput in luna mai 2013 dupa ce a intrat in vigoare noul cod civil si stiam ca recursul conform noului cod civil trebuie obligatoriu formulat de un avocat/jurist si ma intrebam daca aceasta obligativitate se mentine si la contestatiile in anulare?.
Nu mai există nici obligativitatea formulării recursului de către un avocat. Prevederea legală a fost declarată neconstituţională.

Alte discuții în legătură

Contestatie in anulare vichi_90 vichi_90 Buna ziua tuturor va rog daca ma poate lumina cineva: - tribunalul a judecat fondul- sectia contencios - am pierdut - curtea de apel a judecatrecursul - am ... (vezi toată discuția)
Recurs la iccj carstea valentin carstea valentin ICCJ a respins recursul inaintat ca tardiv desi se vede clar ca hotarirea curtii de apel este redactata pe data de 08.10.2008 ,iar recursul este depus pe data ... (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare rosiorilor rosiorilor Sunt din Braila. La o hotarare a tribunalului Braila privind un litigiu de munca, am formulat recurs la Curtea de Apel Galati. In luna septembrie 2012, ... (vezi toată discuția)