Buna ziua, doresc un sfat deoarece am o problema cu angajatorul.
In 12 sept 2016 m-am angajat la o firma de inchiriat masini, la interviu mi sa spus ca programul este de Luni - Vineri ora 8 - 16 maxim 17 in 2 ture si ca nu voi lucra mai mult de 1 weekend pe luna ( dar nu a specificat si in ce mod voi lucra acest weekend).
Acum modul de desfasurare al programului:
saptamana 1 : am lucrat luni - vineri ora 8 - 16 chiar 18 dupa care vine primul weekend: incep sambata dimineata la ora 8 si termin la ora 20:30 apoi duminica incep la ora 8 dimineata si termin la ora 16:30.
Iar vine luni - joi program 8-16 -17-18 iar vineri 16 la 2 dimineata.
FARA 1 ZI libera, deabia in weekendul urmator am avut sambata si duminica liber.
Incepem saptamana a treia: luni - joi 8 - 16 - 17 -18 dupa care vineri am fost de la ora 8 dimineata la 18 si vineri spre sambata de la ora 23:40 - 02:30 iar Sambata urma de la ora 8 dimineata la ora 22 , apoi sa vin sambata spre duminica noaptea de la ora 1 la ora 3 dimineata dupa care duminica dimineata de la ora 9 dimineata la ora 20.
Sambata dimineata am clacat: ma durea ficatul si scuzati: am vomat ...si iam spus fratelui patronului: Te rog frumos sa ma intelegi dar nu mai pot in stilul asta...si foarte indignat acest baiat il suna pe patron (fratele sau) si ii spune: ,,gata a clacat X,, - eram martor.....eu nu mai puteam sa ma tin pe picioare de la stres si oboseala - fizicu si senzorii nu ma mai ajutau. I-am spus ca in modul asta nu am cum sa mai lucrez ca nu mai pot.
Vineri 30.09.2016 cand am luat niste clienti cu o masina de serviciu am zgariat-o un pic - foarte putin si dedesupt spoilerului din fata, nu este cine stie ce. Oricum la cata oboseala sa acumulat in 3 saptamani ( sunt zile intregi in care nu ai timp sa mananci) plus de asta orice mi se spus am executat fara comentarii si obiectii. Toate atributiile de serviciu le-am indeplinit intr-o maniera constiincioasa si responsabila la un nivel foarte bun.
In aproape 3 saptamani am acumulat 150 ore...foarte obositoare si am primti suma de bani: 600 lei avans si restul vedem la discutii saptamana asta sa incheiem colaborarea ca vor sa imi catalogheze acea zgaraietura suam de 500 lei la reparatii. MI se pare absurd de mult.
Eu nu am semnat nimic: fisa postului, cim, ccm , regulament ordine interioara...absolut nimic...doar ca mi-au promis ca facem contract de la 1 octombrie (dar pe 1 nu am mai putut sa ma tin pe picioare). Le-am spus ca nu vreau sa plec dar nici un modul asta nu pot lucra...dar ei au raspuns: cui nu ii convine sa plece.
Sunt colegi care au cim cu durata 2 sau 4 ore si lucreaza 14 ore pe zi, nu au ccm sau fisa postului nici regulament de ordine interioara....programul cum vii la servici il aflii de pe watssup se face de pe o zi pe alta....va cruciti cum se lucreaza....nu mai zic alte minunatii: se incaseaza o dauna de 3 - 5 ori de pe o masina la diferiti clienti cu pretextul ca ei au lovito dar defapt clientul cand a inchiriat masina uneori nu vede anumite lucruri si la predarea masiniii ii arata ca acolo nu era lovita ( in realitate era lovita)....eu doar ce am prins anumite smecherii din mers....dar m-am ferit si mi-am vazut de treaba in incercarea de a imi face treaba cat mai bine si mai corect fata de mine - client - firma. Multe neregului si smecherii ieftine.
Ce optiuni am? ce pot face sa imi primesc restul de bani?
Nu mai vreau sa aud de banditii astia,am fost corect , civilizat nu am jignit pe nimeni, nu am deranjat, am muncit onest sincer si corect.
Prima incercare o puteti face printr-o sesizare la ITM.
Daca nu se ajunge la rezultatul dorit, va trebui sa va adresati instantei de judecata - tribunalul pe raza caruia aveti domiciliul.
Neplata salariului poate face obiectul unei : - unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Multumesc mult de raspunsuri....am si dovezile : poze cu telefonul si copii xerox ale asa zisei condici , dar nu e condica doar niste foi pe care se scria prezenta.
Este o brambureala si hotie mare.
Dar ma poate trage la raspundere ptr. acea zgarietura la masina ?
Nu apare absolut nimic...din 12.09.2016 pana in clipa de fata nu am semnat NIMIC. Doar o asa zisa condica....nimic nimic...si fise cand dadeam la clienti cu contracte - asa zise contracte.
Dar nu am semnat predare primire, eu stiam ca un angajat dupa ce i se face cm atunci poate sa semneze...dar ei nici training nu mi-au facut nimic...ce am prins si invatat din mers.