avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata salariului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata salariului

Buna ziua

Angajatorul refuza sa imi bage salariul
Momentan sunt in cfs si nu am vrut sa demisionez pentru ca nu voiam sa risc sa nu imi mai bage banii.
Adevarul este ca am facut o greseala acum un an si zic ei, din aceasta cauza nu imi baga nimic pana nu rezolva procesul cu cei de la distrigaz
ce sa intamplat:
anu trecut ,firma unde lucrez a inchiriat un buldoexcavator iar acesta a rupt o teava de gaze.este mentionat in pv de constatare ca este sapatura mecanizata dar ca vinovat cei de la distrigaz a spus ca e firma unde lucrez
cei de la distrigaz l-a trecut pe cel dupa buldoexcavator ca martor iar ca reprezentant legal firma unde lucrez + numele meu si semnatura mea.
la vremea respectiva managerul de proiect m-a pus sa semnez ca nu se intampla nimic,fapta ce a recunoscut-o si el in prezent dar tot nu vor sa imi bage salariu si diurna restanta din luna august

eu nu eram reprezentatul legal al firmei decat un simplu electrician.

dupa un an distrigazul a dat firma in judecata si au castigat procesul.
acum cei de la firma unde lucrez vor sa dau o declaratie si sa conteste aceasta amenda si nu vor sa imi bage nici macar diurna.
precizez ca in instanta paratul este firma unde lucrez ,nu eu.

ei vor sa nu raspunda de aceasta amenda si sa o platesc eu
ei m-au trimis acolo nu eram de capul meu.
maine trebuie sa ma duc la firma sa ma intalnesc cu avocatu firmei si vreau sa am informatii si de la voi

e grav ca am semnat acel pv de constatare?
ce sanse am sa imi mai primesc banii si ce trebuie sa fac?

va multumesc din suflet

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:23, 4 Octombrie 2016
Pentru neplata salariului puteti opta pentru una din urmatoarele modalitati de actionare :

- sesizare la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- apelarea la procedura de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- introducerea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu Pintea91 Pintea91 Buna am lucrat la o firma angajat in romania dar lucram in strainatate faceam parcuri solare si si intelegere noastra era ca ne da salariu pe card si diurna in ... (vezi toată discuția)
Neacordarea diurnei de deplasare xBlitzz xBlitzz Salut Am lucrat la o firma ca sofer pe tir si firma a intrat in incapacitate de plata . Nu am primit diurna (din contractul de munca) . Cei de la ITM au zis ... (vezi toată discuția)
Salariul pe românia Colica Alex Colica Alex Bună ziua, mă numesc Alex și lucrez ca șofer pe comunitate (toată Europa) și am o nedumerire, este legal ca angajatorul să-mi plătească diurna 30€ ... (vezi toată discuția)