avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Buletinul expira curand - carte provizorie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Buletinul expira curand - carte provizorie

Buna ziua!

Am urmatoarea situatie: am un buletin care imi expira cam in jumatate de an. Buletinul este pe adresa parintilor mei, care cu siguranta nu vor vrea sa vina cu mine la politie, cu actul de proprietate, ca sa imi refac buletinul expirat. Am mai intrebat pe la prieteni, unii nu pot, altii nu vor. Pe scurt, din ce am mai citit pe forum, cea mai ok solutie, care e si legala este sa cer o carte de identitate provizorie, pe motivul "lipsa spatiu". Ea va fi valabila un an, dupa care trebuie sa fac alta. Eu intr-un an nu o sa am apartament, sunt sigura. De cate ori pot sa fac miscarea asta? De oricate ori? sau am voie sa cer carte provizorie doar o data sau de doua ori?
Cealalta intrebare e asa: eu acum locuiesc cu chirie. De un an si ceva nu am mai locuit la parinti. La un moment dat amenintau ca merg la politie si ma scot din spatiul de locuit, ceea ce presupun ca atrage dupa sine faptul ca imi expira buletinul mai devreme/ acum, nu peste jumate de an. Pot face asta atat de usor? La nervi, s-ar duce, dar daca procedura e mai complicata o sa prefere sa astepte jumate de an pana in expira in mod normal. De asemenea, daca ma s cot din spatiul de locuit, eu o sa fiu cumva notificata? sau doar intr-o buna zi ma trezesc ca nu e buletinul valabil?

Detalii suplimentare: pana acum am locuit cu chirie in Romania. Din motive de serviciu, ma voi muta pe termen nedetermina in strainatate. Si nu vreau nici sa platesc pe cineva aici sa ma ia in spatiu, nici sa tin o chirie pe care nu o folosesc, daor pentru asta. Cred ca solutia cu cartea provisorie e cea mai potrivita. Doar vreau sa fiu sigura ca pot sa o fac de oricate ori / timp de oricati ani pot sa o tot refac odata pe an
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 20:41, 11 Octombrie 2016
Solicitati carte provizorie pana cand va stabiliti la o adresa unde sa va puteti face mutatie(fie in chirie cu acte la ANAF, fie sa deveniti proprietar). Nu este o limita de solicitare a CIP-ului ci doar conditii de incadrare in aceasta categorie. Buletinul dvs. este valabil pana la expirare. De preferat ar fi, daca tot vreti sa locuiti in strainatate, sa va faceti acolo acte de identitate dupa care sa solicitati un pasaport CRDS.
Multumesc de raspuns!
Mai am doua intrebari:
1) daca aleg sa refac buletinul in fiecare an, ce adresa va fi scrisa pe el? Sunt locuri in care am nevoie sa dau adresa din buletin
2) mi-ati putea da mai multe detalii despre solutia pe care o propuneti? este ceva complet nou, de care nu am mai auzit si nu stiam ca se poate. Eu pot practic sa plec intr-o tara din UE si sa fac asta? Sa imi fac buletinul in strainatate? eu mai am si un pasaport, care expira in 2020, nu stiu daca e relevant

Va referiti la acest pasaport, nu (vreau sa fiu sigura ca citeesc ce trebuie): [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 5 Octombrie 2016
mihaela_miha, utilizator
da, este vorba de pasaport CRDS

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Domiciliul in strainatate si dubla cetatenie kiralina51 kiralina51 Buna ziua Imi permit sa va cer ajutorul in ce priveste o problema cu care ma confrunt si pentru care nu am gasit deocamdata o solutie clara. Locuiesc si ... (vezi toată discuția)
Schimbare buletin cddamian cddamian Buna ziua ! Buletinul meu e pe cale sa expire , de un an de zile locuiesc in olanda insa fara a fi luat in spatiu . Pentru a schimba buletinul ce acte imi sunt ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt din rep. moldova, dar am cetatenie romana si ... cata-11 cata-11 Buna ziua, sunt din Rep. Moldova, dar am cetatenie romana si pasaport romanesc cu domiciliu in strainatate. Pot obtine buletin romanesc permanent (adica pe 7 ... (vezi toată discuția)