Tatal meu este dulgher cu contract de munca in Romania, dar detasat in Germania si acum 1 luna a avut un accident de munca. Acum este in recuperare in Germania, insa din cauza cazaturii, nu mai vede cu un ochi. Am incercat sa iau legatura cu firma de constructii pentru a vedea daca pot primi o copie dupa asigurarea din Germania, insa acestia mi-au comunicat ca nu am acces la acel document deoarece este o asigurare de grup pentru toti muncitorii din santierul respectiv. Apoi cand am intrebat daca i se va plati concediul medical acestia mi-au raspuns evaziv spunand ca nu trebuie sa imi fac griji, ca tatalui meu i se va plati concediu medical- adica 70% din salariul net desi eu credeam ca trebuie 100% avand in vedere ca a ramas cu o trauma dupa. Intrebarea mea este: Ar fi necesar sa ii dau in judecata pentru desbagubiri avand in vedere ca el nu mai este apt de munca si ca nici macar nu vor sa imi spuna cat timp vor plati concediu medical? Credeti ca este necesar sa angajez un avocat?
Fiind angajat cu CIM la o firma din Romania care l-a detasat sa lucreze in Germania, accidentul de munca trebuia comunicat de catre firma din Germania la institutia care se ocupa cu protectia muncii/ securitatea si sanatatea in munca in zona respectiva si de catre firma din Romania la ITM din judetul unde este firma inregistrata.
AM se cerceteaza in Germania si firma respectiva inregistreaza AM. Firma germana trebuie sa dea tatalui dvs. PV de cercetare a AM si formularul de inregistrare a AM.
Aceste documente, traduse in l.romana se prezinta la ITM in Romania si se efectueaza cercetarea A, iar firma angajatoare inregistreaza AM. Pentru cercetare AM sunt necesare si copii dupa dupa documentele medicale traduse in l.romana.
Evenimentul produs, fiind cercetat si inregistrat ca AM, CM se plateste 100 %.
In plus, asiguratii in Romania au dreptul conform prevederilor Legii nr.346/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea obligatorie (toate firmele contribuie cu taxa lunara) pentru AM si BP,
-art. 18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Daca firma nu a comunicat evenimentul produs la ITM din judetul unde este inregistrata, o poate face tatal dvs. prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Pentru procurarea documentelor din Germania, inclusiv pentru asigurare in Germania, puteti apela la Ambasada romana/ Consulatul roman din Germania.
Referitor la asigurarea pentru un grup de lucratori pentru AM la o firma de asigurari, aceasta se face de catre firme fara a nominaliza lucratori sau cu nominalizarea acestora. Asigurarea nenominala se incaseaza de catre firma, desi moral este sa o dea victimei AM.
Este posibil ca fiind vorba de o invaliditate (declarata de o comisie medicala din judetul unde este inregistrata firma), AM sa fie cercetat de catre ITM/ Inspectia muncii ca AM cu invaliditate.
Puteti deschide actiune in instanta in Romania, impotriva firmei angajatoare, din Romania, depunand la dosarul cauzei, PV de cercetare AM, documentele medicale, etc. si sa cereti daune materiale si/ sau daune morale.
Pana sa angajati avocat ar trebui sa mergeti sa il consultati juridic contracost inainte de proces si nu sa se deschida procesul si apoi sa aflati depre ce este vorba.
Sunt multe probleme juridice de analizat.
Un proces de acest fel este complicat si fara avocat e greu sa va descurcati.
Primul pas este sa aveti o comunicare scrisa cu firma la care lucra ca sa stiti exact depre ce este vorba si ce atitudine are fata de evenimentul nefast petrecut.
Avocatul va poate ajuta si in efectuarea acestor demersuri scrise.
Raspunsul domnului Gigipopa este foarte bun si il apreciez ca atare. Presupun insa ca in realitate situatia este cu totul alta, una destul de dramatica pentru accidentat.
Doamna fiica, nu mai stati pe ginduri; angajati-va imediat un avocat fiindca societatea de asigurari din Germania nu va plati nimic. Vor gasi ei un motiv pentru neplata. Fie ca nu s-a facut protectia muncii, fie ca accidentatul nu a respectat regulile, fie ca contractul dintre beneficiarul lucrarii si firma romaneasca este ilegal. Vor fi gasite multe nereguli si orice neregula suspenda plata prestatiilor medicale pentru accidentat, ca sa nu mai vorbesc ca omul nostru poate ramine handicapat daca nu mai vede cu un ochi. Sunt curios insa ce avocat roman accepta o asemenea speta.