Buna ziua,
Sotul meu a avut un accident in timpul programului de munca in Suedia. Este sofer pe tir, cu contract de munca pe Romania. Despre acest accident am inteles ca nu stie nimeni nimic, de cum s-a produs, doar ca era cazut pe jos si a fost chemata ambulanta. El este inca internat de 6 zile,are fractura craniana si hemoragie in jurul creierului. Si-a pierdut memoria, nu-si aduce aminte de noi si nici de ce este in spital nu stie, nu-si aduce aminte de cum a cazut, nimic...Medicul spune ca o sa-si aduca aminte de noi dar de accident nu.
Angajatorul dupa ce i-am adus la cunostinta ca este de datoria lui sa declare accidentul la ITM a inceput demersurile necesare(a 3- a zi de la accident)
Am inteles ca in caz de accident la locul de munca spitalizarea este platita de Casa de pensii.
Intrebarea mea este urmatoarea : in cazul in care este gasit vinovat de cazatura este posibil ca spitalizarea sa nu mai fie platita de Casa de pensii?
Intreb acest lucru pentru ca am vazut ca angajatorul cu toate ca nu stie de cum s-a produs acvidentul vrea sa-l gaseasca pe el vinovat.
Ce se intampla daca nu a vazut nimeni cum a cazut si nu sunt nici camere de filmat in zona respectiva?
Stim ca politia nu a fost chemata la locul accidentului.
Si ce mi s-a mai spus prima data este ca camionul era in incinta firmei de unde incarcase iar dupa o zi acceasi persoana mi-a spus ca camionul si el cazut era in afara curtii parcat pe marginea drumului. Ma gandesc sa nu incerce anumite persoane sa musamalizeze acest accident si sa-l scoata pe sotul meu vinovat intr-un fel.
Mentionez ca el daduse start program cu aproximativ cu 3 ore inainte de producerea accidentului.
Evenimentul produs trebuie cercetat de catre angajator si dosarul de cercetarea sa primeasca avizul institutiei statului suedez din zona producerii evenimentului. La dosar se anexeaza mai multe documente printre care - documente medicale din spital, ambulanta,dosar medical al salariatului, etc.
Toate documentele din dosarul de cercetare in Suedia, originale plus traduse in l.romana se depun la ITM/ Inspectia muncii de catre angajatorul roman care va face cercetarea AM in Romania.
Pentru urgentare cercetare eveniment va fi nevoie de sprijinul ambasadei Romaniei in Suedia.
In Romania, toate firmele contribuie obligatoriu, lunar, conform prevederilor Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea pentru AM si BP, de servicii si prestari sociala stabilite la
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Serviciile si prestatiile se platesc prin Casa judeteana de pensii din fondul national unic constituit in Romania, in baza PV de cercetare AM si a formularului FIAM de inregistrare AM (documente emise de ITM, respectiv angajator). Prin grija angajatorului roman aceste documente trebuie sa ajunga la CJP si la victima AM.
Prestatiile si serviciile de la art.18 nu sunt conditionate de responsabilitati/ vinovatii.
Daca veti deschide actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a cere daune materiale si/ sau daune morale, conteaza daca responsabilitatea producerii evenimentului este retinuta prin PV de cercetare AM doar in sarcina victimei.
Soferii de TIR beneficiaza, de regula, de asigurare medicala pentru strainatate si de asigurare pentru accidente (incheiata cu ofirma de asigurari).
Accident munca
Costy15
Sunt sofer de tir,si in cursul zilei de vineri am descarcat camionul la o firma in germania ,in timpul descarcari am alunecat din remorca am cazut si am ... (vezi toată discuția)