avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca ??
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca ??

Daca esti conducator auto pe tir si in timpul muncii faci infart in timp ce conduci ,si iti monteaza 2 stenturi la inima.(in Italia )..Firma este din Romania ,acestia au vreo obligatie fata de angajat??
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:32, 10 Iulie 2018
Evenimentul produs trebuie anuntat de catre angajator la ITM si cercetat. Firma trebuie sa depuna la dosarul de cercetare/ la dispozitia ITM toate documentele medicale din Italia, in original si traduse in l.romana.
Pentru cercetarea evenimentului produs se aplica prevederile HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare Sectiunea 4 Comunicarea, cercetarea si inregistrarea evenimentelor produse in afara granitelor Romaniei, in care sunt implicati lucratori ai unor angajatori romani, aflati in indeplinirea sarcinilor de stat, de interes public sau a indatoririlor de serviciu.
Daca sunt indeplinite conditiile legale pentru AM, firma inregistreaza AM si completeaza FIAM.
In cazul inregistrarii AM, victima beneficiaza de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Prestatiile si serviciile se platesc din Fondul national unic pentru AM si BP la care cotizeaza oblogatoriu, lunar, toate firmele din Romania. Fondul este administrat de catre CJP si demersurile se fac de catre angajatorul care inregistreaza AM, in urma depunerii formularului FIAM pentru inregistrare AM.
In contractele colective de munca, angajatorii pot sa prevada ajutoare materiale si/ sau banesti pentru victimele AM si BP.
In afara tarii, legal, soferii de TIR pot presta activitati daca detin asigurare de sanatate, din care se platesc de regula, asistenta medicala acordata in strainatate.
Firmele de transport pot incheia asigurari pentru accidente cu firme de asigurari, pentru un numar total de ... lucratori sau nominal pentru lucratori. In cazul producerii unui accident, asigurarea se incaseaza de catre firma si in mod normal banii ar trebui sa ajunga la victima/ urmasii victimei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca Poplaca Poplaca Buna ziua , azi am avut un accident de munca , seful m-a sfatuit sa declar cu totul altceva , ca nu am fost la munca azi si ca mi-am luat o zi libera , si ca ... (vezi toată discuția)
Accident in timpul programului de munca sofer tir Cristinamai1986 Cristinamai1986 Buna ziua, Sotul meu a avut un accident in timpul programului de munca in Suedia. Este sofer pe tir, cu contract de munca pe Romania. Despre acest accident am ... (vezi toată discuția)
Accident munca ContSters496631 ContSters496631 Am avut un accident de munca ,m-am taiat la un feliator de mezeluri(nu foarte tare) dar am fost la urgenta am facut si injectie pt ca aveam temperatura si sa ... (vezi toată discuția)