Buna seara. Pe langa pensia alimentara propriu-zisa, tatal copilului meu trebuie sa mai plateasca si pensia din urma, de la data inceperii actiunii in instanta. Dar mie nu mi.a explicat nimeni prin ce modalitate îi pot recupera. Cine stabileste intervalul de timp in care trebuie sa mi.i dea si suma? Trebuie sa stabilesc eu un anumit termen si o anumita suma, ca astfel sa recuperez banii? Ca altfel, daca stau sa.mi dea el cat doreste, ajung sa.i recuperez in 20 de ani.
cuantumul este cel stabilit conform art. 529
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Va trebui fie sa va intelegeti cu el fie sa va adresati unui executor.
Nu ati avut avocat?
1.Daca nu ati avocat angajat avocat, bineinteles ca nu avea cine sa va explice care este modalitatea de recuperarea
2.Termenul in care sa-i primiti il stabiliti dvs. cu dumnealui, insa daca nu ajungeti la un consens si nu incepe sa va achite macar o parte, atunci este necesar sa va adresati unui executor judecatoresc.
Sa aveti in vedere ca suma datorata o puteti obtine daca il executati silit in termen de 3 ani de la data ramanerii definitive a hotararii.