avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... principii de drept
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

principii de drept

cred ca ati putea introduce si o rubrica in care sa se discute despre principiile dreptului. pe mine ma intereseaza de exemplu un principiu pe care l-am tot auzit, si anume acela ca necunoasterea legii nu este un motiv de a scapa de sub incidenta ei. Formularea exacta nu o retin, cu siguranta o stiu cei ce activeaza in acest domeniu, dar sper ca ati inteles la ce ma refer. Intrebarea mea este, acest principiu de drept este trecut in vreun act normativ? sau este doar un principiu care se aplica bazandu-se doar pe el, adica nefiind legiferat in mod expres?
Stiu ca exprimarea mea este neacademica si nici macar profesionala pentru acest domeniu, dar nu activez in domeniul juridic si deci nu posed notiunile folosite in el. Sper ca totusi cineva sa fi inteles despre ce am incercat sa intreb si as aprecia daca m-ar ajuta cu un raspuns cat mai clar. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters60093 , utilizator 13:23, 5 Februarie 2010
pai intradevar, probabi; ca nu este corect, dar ce mi se pare mie ciudat, de ce guvernul nu a gasit alte metode legale de a reduce cheltuielile. Ca de fapt asta este scopul celor 10 zile, sa taie din cheltuielile guvernului. Ei, dar asta o pot face prin "n" metode perfect legale, fara a schimba legea sau a adopta legi noi. Nu cred ca in acele contracte de munca incheiate de bugetari nu exista clauze, prin care statul sa dispuna o perioada de "concediu fara plata", tot asa cum un SRL, din diverse motive isi poate intrerupe activitatea, sau se poate reorganiza, sau altele. Imi vine foarte greu sa cred ca acele contracte sunt chiar asa "beton" facute, incat angajatorul (statul) sa nu poate impune, respectand legea, o asemenea masura.
Daca sunt chiar asa bine facute, oricum guvernul are si alte parghii la care poate apela, daca nu vor 10 zile libere, atunci le reduce programul de lucru la 4, sau 6 ore pe zi, si atunci statul face aceleasi economii, iar bugetarii nici nu se mai bucura de 10 zile libere, caci vor trebuie sa mearga zilnic la lucru.
Oricum, eu personal, zic ca aici trebuie inteles guvernul, este clar ca este criza, este clar ca trebuie impuse niste masuri mai drastice decat deobicei, ar putea si bugetarii sa inteleaga treaba asta. eu in locul lor, nu mi-ar fi frica de cele 10 zile, ci de anul urmator, sa nu fiu dat afara. daca sunt destepti, merg la guvern si zic ok, ma duc 10 zile acasa, dar imi garantezi ca cel putin pana la finalul lui 2010 nu imi pierd jobul si nu imi scade salarul. Ar avea mult mai mult de castigat. Si in primul rand ce trebuie ei sa inteleaga, bugetarii, e faptul ca statul e inglodat in datorii, si nu mai poate acoperii toate gaurile proprii, trebuie sa se restructureze complet, de sus in jos, sau invers, dar trebuie sa devina productiv acest stat, altfel....
ciprianj,
dar daca vor sa adopte prin lege aceasta posibilitate a angajatorului , esti constient ca ea va fi valabila pentru toti angajatorii si de stat si privati.
Tu in care categorie intri?
Cum ti s-ar parea daca angajatorul tau ar putea spune oricand, (nu numai in acest an de criza, ci si peste 3-4 ani cand lucrurile vor merge din nou), luna asat am dificulatti financiare, asa ca vei sta jumatate de luna acasa fara plata sau mai mult. o sa te rog sa lucrezi voluntar.. si poate si luna viitoare vom face la fel...

Pana acum mai toti angajatorii privati au facut presiuni asupra oamenilor sa isi faca singuri cereri fara plata... va trebui deacum sa ne gandim ca acest CFS va fi oricand posibil oriunde lucram, nu crezi? si fara acordul nostru, ci impus prin lege.

O fi bine, o fi rau?
angajatorul, cel putin cel privat, are la ora actuala posibilitatea intreruperii activitatii fara plata salariilor, sau doar reducerea actvitatii, pe o perioada de timp!!! deja exista variante. Una ar fi somajul tehnic, daca o firma de productie nu are comenzi, poate, legal, sa ii trimita pe angajati in somaj tehnic, pe o perioada de timp.
De aia am zis, ca m-as mira ca statul sa aiba contracte cu angajatii care sa nu ii permita neplata unei perioade de 10 zile. Deci ideea mea era, ca nu este nevoie de alte legi, pentru ca se pot aplica cele existente.
Cat despre intrebari, asta inseamna economia de piata, da, se poate ca maine firma la care lucrez sa imi spuna ca urmatoarea perioada, cat o fi ea, stai acasa, fara salar. Si mai ales daca stiu ca, intradevar nu are posibilitati, asta e..... Noi romanii, in general, nu suntem obisnuiti cu ideea ca azi lucrez intr-o parte, maine in alta, si nu stiu de ce, este pana la urma un lucru absolut normal intr-o economie de piata. Astazi firma poate sa mearga f bine, iar maine sa nu mai mearga.....
Cred ca aceasta idee a romanului ca isi pierde locul de munca o luam prea in tragic. Si mai ales bugetarii. Pentru ca ideea mea este una simpla, un angajat care isi face treaba profesionist, nu ii va fi nicioadata frica de asa ceva, si e constient ca daca la un moment dat se intampla sa fie dat afara, din diverse motive, care nu au legatura cu profesionalismul lui, atunci isi va gasi foarte rapid un alt job. Aceasta frica romaneasca de a-ti pierde locul de munca pleaca de la neprofesionalismul romanului la locul de munca, aici e de fapt esenta problemei. Romanul inca nu a scapat de mentalitatea ca merge la lucru doar sa ia salar, inca nu intelege ca merge la munca ca sa lucreze, si abia apoi sa fie renumerat.
Si cunosc foarte multi oameni, si mai ales in perioada asta subiectul e discutat cam de toata lumea, si am observat aceasta diferenta intre profesionistii, care nu isi fac griji si persoanele care merg la job doar sa ia un ban.
Este o parere personala, nu am intentia sa jignesc pe cineva.
Problema este cu totul alta . De douazeci de ani nu a evoluat nici o "infrastructura sociala " ,numai consumul . Din consumul din ce in ce mai mare statul a profitat de venituri insemnate , nefiind constrans major sa-si depuna eforturi esentiale pentru redresarea economiei. Daca prin reducerea puterii de cumparare ,
inghetarea sau micsorarea veniturilor populatiei ,se va involua si acest domeniu , ce se va intampla ? Se va intra in scurt timp in colaps ? Si asa somerii sunt mai numerosi - deja acuma - decat cei care ar trebui sa -i sustina .
CODUL MUNCII in Romania
------------------------------------------
ultima varianta redata de Ministerul Muncii si Solidaritatii Nationale.

se abroga Legea nr.53/2003 -privind Codul Muncii se inlocuieste cu OG.nr 313.127 / 08- sept.-2009
Orice cetatean are dreptul si obligatia sa respecte cu strictete noile prevederi legale

-----------
art.1- Ne nastem obositi pentru a ne odihni in campul muncii.

art.2.- Munca l-a creat pe om dar nici lenea nu l-a omorît la serviciu.

art.3.- Daca vezi un coleg odihnindu-se, ajuta-l prin comunicare si solidaritate mereu.

art.4.- Daca ti se face chef sa te apuci de munca, stai jos, odihneste-te si o sa-ti treaca.

art.5.- Ce poti face azi nu lasa pe maine ci pe poimaine sau ras-poimaine, ca poate nu mai este nevoie pana la pensie.

art.6.- Un lucru care nu se rezolva de la sine in 30 de zile, nu merita sa te mai ocupi de el-lasa balta totul si...altul la rand...

art.7.- Munca e sanatate curata, deci sa o lasam pentru cei mai bolnavi ca noi .

art.8.- Munca il innobileaza pe om. Societatea noastra nu mai are nevoie de nobili, caci a trecut vremea lor.

art.9.- Cine se scoala prea de dimineata doarme prea putin, e obosit si casca toata ziua.

art.10.- Cine nu munceste nu greseste, iar cine nu greseste merita promovat (politic)

11. Serviciul nu e crîsma sa stai toata ziua in el, asa ca mai du-te si pe acasa mai Omule !


=D>=D>=D>=D>

Alte discuții în legătură

Plati catre fondul national unic de asigurari sociale. penalizari de intarziere radusb radusb Scriu in numele parintilor mei. Ei au un spatiu inchiriat inca din 2006, pt care primesc o chirie lunara de 150 euro. E totul declarat la Finante, deci nu e ... (vezi toată discuția)
Drepturi castigate nu pot fi pierdute! ContSters56778 ContSters56778 De ce? Se vorbeste frecvent de principiul \"drepturile castigate nu pot fi pierdute\", care ar fi aplicabil in special in materia drepturilor cu impact ... (vezi toată discuția)