avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Rectificare c.i.m.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Rectificare c.i.m.

Buna ziua,

Am nevoie de un sfat in urmatoarea problema:
La intocmirea cim al unui angajat, s-a gresit functia, trecandu-se o functie superioara (pentru care oricum angajatul nu are studiile necesare).
A fost o simpla eroare materiala, pe care acum angajatorul doreste sa o corecteze (a trecut sub o luna de la angajare).
Angajatul insa nu vrea sa semneze un act aditional de modificare. (ii place noua functie:D)
Firma nu doreste sa ajunga la anularea cim, ci doar sa rectifice aceasta greseala omeneasca.
Cum putem poceda?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:47, 26 August 2009
~ Conținut șters la cerere ~
1. Daca salariatul ar fi de buna credinta ar trebui sa accepte repararea greselii.
2. Dvs. spuneti ca nu vreti sa anulati CIM desi salariatul dovedeste rea credinta. Atunci faceti o concediere prin desfiintarea postului si angajati pe altcineva (sau tot pe el!?) pe postul care trebuia de drept.
1.daca nu s-a terminat perioada de proba puteti miza pe acest lucru.
Puteti sa-i transmiteti ca incheiati conrtactul in timpul perioadei de proba, doar prin notificare ;)

2.daca nu ati inregistart inca la ITm, Puteti aprecia ca ITM va refuza inregistrarea pentru ca nu are studiile corespunzatoare functie>

3. dati-i sarcini conform fisei depost pentru postul din contract (cel eronat) Presupun ca nu va putea reziolva aceste sarcini daca nu are studiile necesare si ii desfaceti contractul pentru necorespundere profesionala B-)
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
:offtopic:jurist Clement a scris:

In n ici un caz nus e paote trece asa........ de eronat....FUNCTIA........ la angajare !!!
Are dreptate angajatul ,deaorece comiteti un abuz grosolan,caci la angajare partile isi cunosc:-postul,atributiile si functia !!! Ce eroare ??? Chiar sunteti fara nici o lege ?
Ia cititi obligatia de informare din C Mcii:
Auzi acolo ,,EROARE MATERIALA",asta-i abuz in servicu !Dar .....desfintati postul etmeinic si.....refaceti angajarea !
X-(

Domnule Clement,
Am pus o intrebare simpla, tehnica, la care astept un raspuns civilizat.(prin, evident bunavointa si generozitatea eventualilor repondenti).
Am descris tot ceea ca am considerat eu ca ajuta in stabilirea unei solutii. Daca am omis ceva, este riscul meu sa nu primesc un raspuns complet, si asta este sanctiune pe care consider ca o merit.
Nu consider insa oportun sa ma judecati, acuzati sau urecheati pentru intrebarile puse, atunci cand nu aveti date suficiente si aplicati prezumtia de rea credinta (ca un adevarat profesionist al dreptului), si sa ma mai si indrumati in balarii (vezi sfatul sa desfiintez postul).

Acum, pentru a rasturna aceast prezumtie , imi permit sa va povestesc: in data de x august, s-au angajat asa la sc: primul, la ora 9, un contabil, si al doilea, la ora 9:30 un muncitor. Colega care intocmeste cim a facut cim al muncitorului in documentul pe care il editase pentru contabil. A modificat toate datele, mai putin functia.
Iata cum se poate intampla o eroare in cim, la angajare, in privinta functiei. :surrender:
Incredibil, nu? :tomato:
Acuma, eu m-am gandit sa o spanzur pe colega noua :thumbdown::training::banned:, cea fara de lege, pentru ca a facut un ABUZ, o inselaciune josnica, si a incalcat intentionat si cu buna stiinta, in mod grosolan si flagrant legislatia muncii, si mai are si tupeul maxim sa pretinda ca este vorba de o eroare, auzi colo!!!, culmea!! senzationa!!! materiala eroarea. Nemaiauzit asa ceva: eroare la incheierea cim!!!. Facuta de un om????!!!! :fight:
In mod sigur firma a vrut sa faca un abuz , si sa isi bata joc de muncitor, si sa ii inclace toate drepturile posibile, si pe neobservate, si pe neinformate!!!
Ce ziceti, domnule jurist Clement: este bine sa o concediez imediat pe angajata responsabila si apoi sa o dau in judecata, cerand pedeapsa maxima si daune morale? =D> Si apoi trebuie sa ma autodenunt la ITM, si sa dizolv societatea pentru aceasta greseala (sau poate mi-o dizolva cineva de drept, pentru ca sunt fara de lege), :rtfm: si sa il platesc pana la moarte (a lui, nu a mea) pe muncitor ca si contabil, si patronul sa isi puna cenusa in cap in fiecare zi a vietii sale :foottap::worthy:, nu?
A!!! si desfiintez conform procedurii legale postul de contabil ocupat de muncitor (care post nu exista, dar sfatul dvs, il va inventa/ am un sigur post de contabil in organigrama) , si concediez contabilul, dar nu si muncitorul-contabil, pen' ca el are fisa de post de muncitor. Ca de fapt asta vroiam eu sa stiu de pe forum, cum sa dau un om afara (nu cum sa rectific o greseala) , in ciuda mentiunii ca nu vreau sa ajung la anulare cim.
X-(#-o:angry::rtfm::acute:

Depasind momentul de ironie, fata a gresit neintentionat. Tot ea a si observat greseala. (pentru dl. Clement "abuzul in serviciu").

Muncitorul e in fapt muncitor, si necalificat (cred ca perioada de proba a trecut).
Asta am cauta la interviu, asta am intervievat, si asta am angajat, si asta face pactic.
Am documentele de informare prealabila semnate de el (si pe cele ale contabilului semnate de contabil), evident cu datele corecte, inclusiv denumirea postului, salariu, etc. Are fisa postului de muncitor semnata,fisa de protectia muncii pentru postul lui, fisa medicala pentru postul lui etc.
Cim s-a inregistrat la ITM fara sa se observe greseala. (colega - infractoare, pentru Dl. Clemet - are o reputatie buna, functionarii ITM sunt aglomerati in perioada asta)
(Desi, domule Clemet, va rog sa ma urecheati si pentru inregistrarea la ITM, pentru ca este tot abuzul meu in serviciu asupra angajatului.)

Baiatul insa nu vrea (in prima faza) sa mai semneze un aditional. NU il cunosc, si pot doar banui motivele (fie ii place cum suna contabil, fie crede ca poate ramne asa pentru ca nu cunoaste legislatia, fie este orgolios si nu vrea sa repare el greseala fetei de la personal), insa fata plange si acum pentru ca nu stie cum sa il convinga sa semneze aditionalul cu functia corecta, si ii este si teama de patron, ca o va da afara pentru greseala ei.

Tot ceea ca caut sunt cat nai multe argumente, consecinte si riscuri pe care colega sa le prezinte baiatului ca sa il convinga sa semneze actul nou, pentru a nu mai face valva inutila cu amenintari de litigii, anulari contracte, concedieri, cercetari disciplinare.
Pentru acestea, va multumesc mult, Domnule Tudor si Doamna Gratiela!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Chemati-l pe "contabil" si puneti-l la treaba in contabilitate si amenintati-l ca orice greseala il costa libertatea!
2. E o problema delicata. Eu zic ca tot salariatul trebuie chemat si convins sa semneze actul aditional la CIM. Eventual, ceva in plus la salariu, prin acelasi act aditional.
3. Incerc sa ma mai gandesc la treaba asta, n-am pomenit asa ceva! Eu nu prea iert asa usor astfel de oameni!

Alte discuții în legătură

Intrebare pt cei mai pregatiti avocati! razvandicu razvandicu dupa cum am citit parerile unor avocati si juristi de pe acest forum si a altora cu care am mai discutat s-a format 2 pareri diferite si cum e si normal ... (vezi toată discuția)
Cim pentru mai multe functii mnd mnd Buan ziua, Daca un angajat indeplineste doua functii in cadrul unei societati este nevoie sa se incheie cim pentru cea de a doua functie ocupata sau este ... (vezi toată discuția)
Este corect asa? razvandicu razvandicu vreau sa va spun ca sunt de meserie inginer constructor dupa cum sunt incadrat si in contract ca functie dar mi a intocmit fisa postului pentru sef de ... (vezi toată discuția)