In procesul in care sunt parte, instanta a dispus efectuarea unui raport de expertiza medico-legala.
Acest raport, spune in textul sau ca o fost intocmit la data de 14.04.2016 si redactat la data de 15.04.2016.
Dar, biletul de externare pentru o zi al persoanei expertizate este din data de 20.04.2016, deci ulterioara datei la care raportul a fost intocmit si chiar a celei la care a fost redactat!!! Eu nu spun ca nu poate fi o eroare materiala.
Dar, lucru chiar mai ciudat, printre actele medicale enumerate in cuprinsul raportului ca avute in vedere la efectuarea expertizei lipseste o Fisa de observatie de la SMURD, care era la dosar la momentul efectuarii expertizei si care dovedeste o tentativa de suicid.
Conform art. 10 din Ordinul nr. 1134 din 25/05/2000 pentru aprobarea Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatarilor si a altor lucrari medico-legale: Art. 10. (1) La intocmirea actelor medico-legale medicul legist sau comisia desemnata are urmatoarele obligatii:
a) sa ia in considerare certificatele, referatele medicale si fisele de observatie clinica emise de unitati sanitare ale Ministerului Sanatatii sau acreditate de acesta;
b) sa verifice daca documentele mentionate la lit. a) prezinta urmatoarele elemente de siguranta: numar de inregistrare, stampila unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului, care trebuie sa mentioneze specialitatea si codul medicului, iar in cazul fotocopiilor, mentiunea "conform cu originalul", atestata de medicul responsabil.
Intrebare:
Are rost sa fac plangere penala impotriva medicului legist si/sau a Comisiei de expertiza, intrucat prin raportul intocmit mi s-a adus un prejudiciu prin pierderea procesului in care am avut calitatea de parte?
Unde s-ar incadra fapta, din punct de vedere penal? Abuz in serviciu (trebuie sa dovedesc intentia) sau neglijenta in serviciu (merge si culpa)?
Dincolo de faptul ca eu am dreptate, atat juridic cat si uman, avand in vedere ca traim in Romania, am vreo sansa de izbanda? Adica, prevederile infractiunii de abuz in serviciu sunt chiar foarte dure, dupa parerea mea. Adica, desi prejudiciul meu este foarte mare, parca nu l-as vedea pe legist condamnat la 2-7 ani de inchisoare. Si cred ca nici nu as vrea. Eu vreau doar anularea raportului de expertiza, dar acum e prea tarziu pentru orice alta cale (eu am cerut instantei avizarea raportului de expertiza, dar mi s-a refuzat), pentru ca procesul a fost - deja - pierdut....
la expertiza s-au avut in vedere actele emise anterior. Chiar daca partea vatamata a prezentat acte medicale ulterioare , acestea vor fi avute in vedere la pronuntarea sentintei sau se poate solicita un supliment la expertiza fata de actele noi. Daca aveti anumite dubii cu privire la efectuarea raportului puteti face plangere dar cred ca este pierdere de timp.Nu trebuie sa incadrati dvs. faptele , ci doar sa le relatati in scris la Parchet.