avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DOMICILIU MINOR
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DOMICILIU MINOR

Hotararea Instantei: Autoritatea parinteasca asupra minorului se exercita in comun de ambii parinti,domiciliul minorului la mama (oras).
Intrebare: Tatal minorului ia minora de la mama conform orelor de vizita , dar nu de la domiciliul stabilit de Instanta ci de la alta adresa(la tara) unde traieste mama in concubinaj, in alta localitate ,in alt judet ,unde nu are nici viza de flotant !
EU ,ca tata unde duc minorul la terminarea programului de vizita?
Merg la adresa din CI, anunt Politia ca mama nu este la adresa declarata si constata acest lucru , iar minorul ramane la mine si pentru cat timp !???
Alte consecinte daca mama face reclamatie ca nu am dus minorul inapoi la ea ? Ca tata nu pot lasa minorul acolo,unde mama minorei traieste in concubinaj cu un individ cu antecedente penale si in conditii necorespunzatoare. Urmeaza sa ma adresez unui executor judecatoresc, dar pana atunci ce fac ? Legalizarea Hotararii Civile dureaza aprox.10 zile !?

Cel mai recent răspuns: ContSters205298 , utilizator 12:16, 8 Octombrie 2016
Dacă exercitați în comun autoritatea părintească, era normal să vă ceară acordul pentru a schimba domiciliul minorului.
Adresa de domiciliu al copilului se schimbă fie cu acordul ambilor părinți, fie prin decizie a instanței de judecată.
La fel și școala unde învață minorul, nu poate da transfer la altă unitate de învățământ fără acordul(semnătura) ambilor părinți.
Asta înseamnă AUTORITATE PĂRINTEASCĂ COMUNĂ, că altfel are valoare zero.
`
Art. 496 NOUL COD CIVIL - Locuinţa copilului:
(1) Copilul minor locuieşte la părinţii săi.
(2) Dacă părinţii nu locuiesc împreună, aceştia vor stabili, de comun acord, locuinţa copilului.
(3) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă hotărăşte, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi şi pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani. Dispoziţiile art. 264 rămân aplicabile.
(4) Locuinţa copilului, stabilită potrivit prezentului articol, nu poate fi schimbată fără acordul părinţilor decât în cazurile prevăzute expres de lege.
(5) Părintele la care copilul nu locuieşte în mod statornic are dreptul de a avea legături personale cu minorul, la locuinţa acestuia.
`
LEGEA 272/2004 REPUBLICATĂ CU MODIFICĂRILE DIN APRILIE-2016:
Art. 36
(1) Ambii parinti sunt responsabili pentru cresterea copiilor lor.
(2) Exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti trebuie sa aiba in vedere interesul superior al copilului si sa asigure bunastarea materiala si spirituala a copilului, in special prin ingrijirea acestuia, prin mentinerea relatiilor personale cu el, prin asigurarea cresterii, educarii si intretinerii sale, precum si prin reprezentarea sa legala si administrarea patrimoniului sau.
(3) In sitiuatia in care ambii parinti exercita autoritatea parinteasca, dar nu locuiesc impreuna, deciziile importante, precum cele referitoare la alegerea felului invataturii sau pregatirii profesionale, tratamente medicale complexe sau interventii chirurgicale, resedinta copilului sau administrarea bunurilor, se iau numai cu acordul ambilor parinti.
(4) In situatia in care, din orice motiv, un parinte nu isi exprima vointa pentru luarea deciziilor prevazute la alin. (3), acestea se iau de catre parintele cu care copilul locuieste, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(5) Ambii parinti, indiferent daca exercita sau nu autoritatea parinteasca, au dreptul de a solicita si de a primi informatii despre copil din partea unitatilor scolare, unitatilor sanitare sau a oricaror altor institutii ce intra in contact cu copilul.
(6) Un parinte nu poate renunta la autoritatea parinteasca, dar se poate intelege cu celalalt parinte cu privire la modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, in conditiile art. 506 din Codul civil.
Am inteles perfect prevederile legale, dar nu am inteles ce fac cu minorul , unde il duc la expirarea termenului de vizita !?
Îl duceți acolo de unde l-ați luat. Cereți schimbarea locuinței copilului la dvs dacă s-au schimbat împrejurările care au stat la baza hot inițiale.
Puteți cere asta și pe calea ordonanței președințiale dacă puteți dovedi urgenta.
Mama poate schimba domiciliul copilului fără acordul dvs dacă schimbarea nu va i.piedic în exercitarea autorității parintesti.
Dacă aveți interes și capacitate de a îngriji copilul, puteți solicita ca locuința copilului să fie stabilită la dvs. Motivele sunt cele pe care dvs le-ați expus.Se va cere și opinia copilului dacă a împlinit 10 ani sau dacă instanța consideră necesar (în cazul în care copilul nu are 10 ani).
Mama minorului ,dupa pronuntarea Instantei ,a schimbat domiciliul minorului la 250 km distanta fata de domiciliul declarat in instanta (la domiciliul actual nu are baza legala, respectiv mutatie), distanta care nu-mi permite sa-mi desfasor autoritatea parinteasca. Minorul este impiedicat sa mearga la gradinita in oras, iar la locuinta actuala a mamei (la tara) , conditiile materiale si morale fiind total necorespunzatoare din toate punctele de vedere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie copil minor ciancu ciancu Buna ziua As dori sa-mi sati un sfat. Am trait 7 ani in concubinaj cu o persoana. Din relatia noastra a rezultat un copil minor. Relaţia noastră nu a fost ... (vezi toată discuția)
Custodia unui copil Elenapusa Elenapusa O femeie si un barbat se cunosc. Dupa o perioada femeia ramane insarcinata si face o fetita. Femeia si barbatul nu sunt casatoriti legal. Fetita este ... (vezi toată discuția)
La 14 ani-autoritate parinteasca crisjila crisjila Buna ziua, Locuiesc in Franta impreuna cu sotia,ea are 2 copii,impreuna Avem un bb de o luna si eu mai am un baiat care face 14 ani in mai. Nu am fost ... (vezi toată discuția)