Buna ziua,
Locuiesc in Franta impreuna cu sotia,ea are 2 copii,impreuna Avem un bb de o luna si eu mai am un baiat care face 14 ani in mai. Nu am fost casatorit cu mama lui,deci nu exista o sentinta judecatoreasca pentru tutela baiatului! El vrea sa vina aici sa-si continue studiile si sa ramana la mine. Cum trebuie procedat pt inaintarea demersurilor:
1) Poate sa depuna altcineva actele la tribunal pt pronuntarea termenului de prezentare in instanta? Poate chiar minorul?
2) Este nevoie sa fie prezenti ambii parinti?
3) Cat dureaza,pt ça noi vrem sa inceapa noul an scolar in Franta!!!
Va multumesc anticipât!!!
Potrivit NCC, in situatia in care parintii copilului nascut in afara casatoriei nu convietuiesc impreuna, exercitarea autoritatii parintesti se va stabili de catre instanta de tutela. Astfel daca sotii exprima un acord in acest sens, autoritatea parinteasca se poate exercita in comun, insa pentru motive intemeiate raportat la interesul superior al copilului instanta poate hotari ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.
De asemenea tot in lipsa unei intelegeri intre parinti sau daca este contrara interesului superior al minorului, instanta de tutela stabileste locuinta minorului la unul dintre parinti.
In concluzie, va trebui sa formulati o cerere de chemare in judecata a mamei minorului, prin care sa solicitati fie exercitarea autoritatii parintesti in comun sau exclusiv de catre dumneavoastra asupra minorului si stabilirea domiciliului acestuia la locuinta dumneavoastra. Pentru ca instanta sa aprecieze asupra temeiniciei unei astfel de cereri este necesara administrarea de probe:inscrisuri, martori etc., care pot fi cerute prin cererea de chemare in judecata. Insa simpla inregistrare a unei astfel de cereri pe rolul instantei de judecata nu este suficienta si nu va poate garanta o solutie favorabila. Daca nu va puteti prezenta, aveti posibilitatea ca intersele dumneavoastra sa fie reprezentate de catre un avocat sau un procurator.
Cererea poate fi depusa la registratura instantei si de catre alta persoana, iar cu privire la termenul de solutionare a unei astfel de cereri, depinde de instanta de judecata si nu in ultimul rand de catre parti.
Autoritatea parinteasca comuna, este o institutie juridica noua introdusa de Codul civil, ea fiind ,de fapt o modificare a institutiei juridice a incredintarii copiilor minori rezultati din casatorie.
Elementul de noutate consta in aceea ca, regula este ca tatal si mama exercita in comun autoritatea parinteasca asupra copiilor minori, ceea ca inseamna ca impreuna iau decizii in ceea ce priveste copii.
Fiind vorba de autoritate comuna, parintele cu care nu locuieste copilul nu mai trebuie sa ceara un program de vizitare, decat in ipoteza in care nu se intelege in acest sens cu parintele la care locuieste copilul. Exceptia, consta in exercitarea autoritatii parintesti in mod exclusiv, doar de unul dintre parinti, daca se dovedeste ca este in interesul superior al copilului acest lucru.
Tot un element de noutate este si institutia stabilirii locuintei copilului.
Noul Cod civil, instituie ca regulă generală exercitarea autorității părintești în comun de către ambii părinți Numai în situația în care există motive întemeiate, având în vedere inetresul superior al copilului, insatnța de tutelă va hotărî ca autoritatea părintească să fie exercitată de către unul din părinți, celălalt părinte păstrând dreptul de a veghea asupra modului de creștere și educare al copilului sau în mod excepțional de către alte persoane .
Precizare divort
gabitza12
Buna ziua, sunt somera si apelez la cunostintele dumneavoastra de a ma indruma. Mi s-a pus in vedere sa-mi precizez actiunea de divort, eu cerand la depunerea ... (vezi toată discuția)