avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA prestari servicii freelancing / depasire plafon TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA prestari servicii freelancing / depasire plafon TVA

Am un PFA la norma de venit (cod CAEN 6202) si prestez servicii de consultanta IT exclusiv printr-o platforma online de intermediere pentru servicii de freelancing numita Upwork si inregistrata in SUA. Nu am angajati si sunt momentan inregistrat ca neplatitor de TVA.

Sistemul functioneaza in felul urmator:

- Clientii care sunt interesati de servicii de freelancing adauga o oferta pe platforma respectiva (pe Upwork)

- Eu aplic la ofertele respective iar daca clientului ii place ce am de oferit ma "angajeaza" si intre noi se semneaza un contract electronic (contractul este doar electronic, un fel de acceptare a unor termeni si condiitii stabilite de platforma, nu exista si o varianta fizica a lui)

- Eu lucrez direct cu clientul final si prestez serviciile pentru care m-am angajat, insa de foarte multe ori nu stiu exact daca le prestez pentru o persoana fizica, juridica sau unde este localizat clientul (Upwork nu imi ofera acces la datele de idenficare a clientului)

- Clientul final primeste saptamanal o factura de la Upwork, trimisa in numele lor, prin care este taxat pentru serviciile prestate de mine

- Clientul final plateste serviciile facturate prin card bancar sau transfer bancar catre Upwork

- Banii astfel incasati de Upwork se aduna intr-un cont virtual la ei (similar cu Paypal)

- Periodic, banii imi sunt transferati, in dolari SUA, intr-un cont bancar din Romania

- Upwork ma taxeaza cu un procent din suma platita de client, procent intre 5% si 20%, denumita de ei taxa de servicii. Aceasta suma este retrasa automat de ei din banii acumulati in contul meu virtual.
Upwork adauga TVA de 20% la taxa de servicii descrisa mai sus. Compania este localizata in SUA si este inregistrata in scop de TVA cu numarul de inregistrare de forma EU528002406

- Upwork imi emite o factura pentru taxa de servicii + TVA, factura pe care apare denumirea, adresa din Statele Unite si codul lor de TVA insa la beneficiar apare numele meu (nu denumirea completa a PFA-ului).

- Upwork mai retine un comision de transfer a banilor catre banca din Romania in valoare de 30$ la fiecare transfer. Pentru suma asta nu mi se emite nici o factura.

Pana de curand am avut incasari totale sub plafonul de platitor de TVA de 220.000 lei si am tinut contabilitatea in felul urmator:

- De fiecare data cand am solicitat celor de la Upwork sa-mi vireze banii catre banca din Romania, am intocmit o factura catre Upwork cu sumele exprimate in dolari si transformate in lei la cursul BNR aferent zilei platii (cursul publicat in ziua anterioara platii).

- Factura respectiva nu am cui sa o trimit efectiv dar am imprimat un exemplar si l-am indosariat.

- Suma facturata reprezenta suma incasata efectiv in contul bancar din Romania (practic suma totala platita de clientul final - taxa de servicii - TVA taxa de servicii - comision de transfer bancar).

- Fiind neplatitor de TVA, factura este fara TVA si pe ea apare sintagma "Scutit de TVA".

- Am pastrat un Jurnal de vanzari in care am inregistrat valoarea in lei de pe toate facturile emise.

- Nu am pastrat un jurnal de cumparari pentru ca nu am facut nici o achizitie ca PFA (fiind la norma de venit, nu cred ca avea vreun sens sa cumpar ceva sau sa platesc servicii ca PFA). Facturile de servicii emise de Upwork (pentru taxa de 5-20% de servicii + TVA) le-am ignorat pana acum si nu le-am inregistrat in numele PFA-ului.

- Am depus initial declaratia 220 si 600 si apoi anual numai declaratia 600.

- Nu am depus niciodata declaratia 392B pentru ca toate facturile au fost emise catre Upwork si nu am avut prestari de servicii sau achizitii in tara.

Am procedat in felul descris mai sus pentru ca am dorit sa inregistrez operatiunile cat mai aproape de natura lor reala. Neexistand facturi sau plati directe intre mine si clientul final (cel care le plateste celor de la Upwork) am considerat ca beneficiarul serviciilor mele este chiar Upwork si astfel pe ei ar trebui sa-i facturez, ei actionand practic ca un intermediar.

De curand insa am ajuns sa depasesc plafonul de TVA de 220.000 lei (in cursul acestei luni) si trebuie sa me inregistrez ca platitor de TVA. As vrea sa va rog, daca puteti sa ma ajutati cu o parere despre modul in care ar trebui sa tin contabilitatea dupa ce devin platitor de TVA.

- Dupa inregistrare ca platitor de TVA din cate am inteles ar trebui sa procedez in felul urmator:

- Sa depun declaratia 070 prin care sa solicit inregistrarea in scop de TVA (pana pe pe data de 10 a lunii urmatoare)

- Sa emit in continuare facturi catre Upwork, insa cu o cota de TVA de 0%

- Sa inregistrez facturile emise in Jurnalul de vanzari tot cu cota de TVA de 0%

- Sa depun trimestrial declaratia 300

Mai exista si alte declaratii sau registre pe care ar trebui sa le completez dupa ce devin platitor de TVA?

De asemenea, din momentul in care am un cod de TVA il pot inregistra la Upwork astfel incat pe factura de servicii pe care mi-o emit ei sa nu se mai opreasca automat TVA-ul. Practic, dupa inregistrare, pe factura respectiva va aparea "Taxare inversa":

After validation, we will print “VAT Reverse Charged” on your invoices. Please note you may be required to self-assess VAT on your VAT return under the reverse-charge mechanism applicable to ESS.


Intrebarea este ce fac cu facturile respective? Le inregistrez in registrul de cumparari? Vor aparea pe declaratia 300? Trebuie sa platesc eu TVA-ul aferent?

Va multumesc mult pentru orice sugestii!
Cel mai recent răspuns: dorincornea , utilizator 08:37, 16 Martie 2017
Sunteti foarte documentat. Felicitari!

In ce priveste Intrebarile:
- pentru facturile primite de la Upwork platiti TVA care este deductibila;
- in registrul de cumparari si le inregistrati in D300.
Multumesc mult pentru ajutor.

TVA-ul pentru taxa de servicii il voi vira eu trimestrial catre stat urmand ca apoi, la un moment dat sa-l compensez sau sa cer returnarea lui, corect?

Tot pentru facturile pentru taxa de servicii, aveti idee cum inregistrez compensarea directa pentru ele? Banuiesc ca ar trebui ca eu sa emit o factura catre ei la suma totala, care include si taxa de servicii si apoi sa inregistrez cumva o compensare directa.

De asemenea, ce pot face cu taxa de 30$ pe care Upwork o opreste ca si comision de transfer dar pentru care nu imi emite nici o factura? Pana acum am scazut-o pur si simplu din suma facturata catre ei insa nu mi-e clar daca e solutia corecta in viitor.

La unitatea de administrare fiscala de care apartineti exista un inspector la care sunteti arondat, ca sa zic asa. Probabil ca ii aveti numele pe deciziile de impunere. Luati legatura cu el/ea si discutati toate nelamuririle. In cazul unui control, aceea este persoana care va veni, deci e bine sa o consultati in aceste aspecte. Daca faceti asa cum va instruieste, nu ar mai avea ce nereguli sa gaseasca, nu?

Varianta 2: angajati un contabil care sa se ocupe de toata aceasta parte.
Sunt intr-o situatie similara. As avea o intrebare legat de facturare catre Upwork. Din cate inteleg factura sa fie valida, trebuie intocmit pe baza unui contract.

Din cate vad nu exista un contract semnat intre mine si Upwork, exista numai un User Agreement ([ link extern ] /).

dorincornea, cum procedezi pe partea de contract cu Upwork?

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Cum se inregistreaza in contabilitate factura si ce obligatii declarative sunt? marcelabogatean marcelabogatean Buna ziua, Sunt freelancer , PFA impus in sistem real , platitor de TVA prin depasire plafon . Platforma Upwork emite in numele meu o factura de comision ... (vezi toată discuția)
Contabilitate freelancing ContSters426943 ContSters426943 Buna seara, Ma puteti ajuta si pe mine cineva cu un raspuns ? Doresc sa lucrez ca freelancer pe site-uri gen Upwork, Freelancer etc.. , o sa ma inregistrez ... (vezi toată discuția)
Venituri din freelancing MihaiPFA MihaiPFA Buna ziua Am nevoie de un sfat din partea d-voastra. Eu prestez servicii pe anumite site de freelanceri pentru diferiti clienti din strainatate. ... (vezi toată discuția)