avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contabilitate freelancing
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contabilitate freelancing

Buna seara,
Ma puteti ajuta si pe mine cineva cu un raspuns ?
Doresc sa lucrez ca freelancer pe site-uri gen Upwork, Freelancer etc.. , o sa ma inregistrez ca PFA sau SRL si ar urma sa fiu platit prin intermediul Paypal prin cont bancar, practic lucrez pentru site , el o sa imi trimita banii
Exista vreo modalitate sa emit facturi gen direct cand imi retrag banii , fara sa facturez fiecare client cu care lucrez deoarece sunt foarte multi din toate lumea care o sa comande si poate nu sunt toti dispusi sa imi dea toate detaliile .
Este cineva care a trecut prin aceasta situatie imi poate oferii un raspuns concret fie prin mesaj privat sau la acept post . As aprecia enorm .
Va multumesc frumos , o seara buna !
Cel mai recent răspuns: Utilizator2024 , utilizator 17:09, 27 Ianuarie 2024
Platile vor fi facute de catre clienti direct catre intermediar (Upwork/ etc), care va va va face plata, la cerere, in cont, in schimbul unui comision. Nu veti lucra direct cu clientii pe partea de facturare.
Va trebui sa va inregistrati special in scopuri de TVA pentru achizitia de servicii intracomunitare (Upwork va factura comisionul fara TVA, urmand sa declarati si sa virati bugetului de stat TVA aferenta acestui comision).
Buna ziua ,
Multumesc de raspuns , deci trebuie sa vorbesc cu platforma de freelancing , care v-a trebui sa imi faca factura cand imi retrag banii sau sa imi dea informatiile necesare pentru a imi face facturi cand imi retrag banii ?

Platforma va emite doua tipuri de documente:
1. O factura reprezentand comisionul pe care vi-l retine din banii facuti pana la momentul respectiv.
2. O nota emisa in numele dumneavoastra catre fiecare client, reprezentand contravaloarea serviciului prestat.

Exemplu:
Sa presupunem ca lucrati pe Upwork, in luna martie 2017.
- pentru clientul A ati prestat servicii in valoare de 50 USD
- pentru clientul B 150 USD
- pentru clientul C 150 USD
- pentru clientul D 200 USD
Total 550USD

La solicitarea de retragere a banilor, Upwork retine un comision de 10%, respectiv 55 USD. Prin urmare, in cont intra 495 USD.

Upwork emite pentru fiecare din cei 4 clienti cate o nota/ factura emisa in numele dumneavoastra, cu valorile de mai sus (A 50 USD, B 1450 USD, etc)
De asemenea, vă va emite o factura de comision in valoare de 55 USD (pentru suma asta va trebui sa calculati, declarati si achitati bugetului de stat TVA - contravaloarea in lei a 10,45 USD).
Sunteti sigur ca este necesar acel TVA tinand cont ca Upwork are sediul in Statele Unite ale Americii si nu in Uniunea Europeana?
Da, sunt sigur.
Vezi art. 278 alin (2) din Codul fiscal si normele de aplicare ale acestui alineat, punctul (7)
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Venituri din freelancing MihaiPFA MihaiPFA Buna ziua Am nevoie de un sfat din partea d-voastra. Eu prestez servicii pe anumite site de freelanceri pentru diferiti clienti din strainatate. ... (vezi toată discuția)
Pfa prestari servicii freelancing / depasire plafon tva dorincornea dorincornea Am un PFA la norma de venit (cod CAEN 6202) si prestez servicii de consultanta IT exclusiv printr-o platforma online de intermediere pentru servicii de ... (vezi toată discuția)
Contabilitate upwork - platforma freelance online icatalin94 icatalin94 Salutare! Detin un PFA sistem real si ocazional prestez servicii de dezvoltare software pe o platforma online denumita Upwork. Platforma faciliteaza ... (vezi toată discuția)