avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi

Miercuri, 29 ianuarie, are loc evenimentul: Noutăți fiscale 2025 din perspectivă contabilă: Sesiune cu Cristian Rapcencu. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Venituri din freelancing
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Venituri din freelancing

Buna ziua

Am nevoie de un sfat din partea d-voastra.

Eu prestez servicii pe anumite site de freelanceri pentru diferiti clienti din strainatate. Contract nu pot incheia nici cu site-ul respectiv, nici cu clientii pentru ca nu am niciun fel de date despre ei. Precizez ca am PFA Cu caen 7420 si 7311.

Ma intereseaza cum pot introduce platile.

Precizez ca banii ii primesc in paypal si ii retrag pe contul bancar.

Ce declaratii ar trebui sa depun in afara de 220?

Si cum ar trebui sa procedez.


Ultima modificare: Miercuri, 24 Ianuarie 2018
MihaiPFA, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Blaga , Contabil 16:25, 24 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu platforma ati semnat contract, acceptand termenii si conditiile de pe site, insa aceasta platforma nu va este client, ci mai degraba un furnizor, care va faciliteaza intalnirea cu clientii si va gestioneaza decontarea serviciilor pe care le prestati pentru acestia si care isi retine un comision din toata treaba asta.
Va trebui sa emiteti facturi pentru serviciile prestate, chiar daca si platforma emite niste note de plata in numele dumneavoastra catre clientii pentru care ati prestat servicii. Este important sa faceti lucrul acesta pentru ca trebuie sa cunoasteti anumite aspecte legate de acei clienti si care le este regimul TVA aplicabil. De regula, platformele de freelancing se delimiteaza de raspunderea in ceea ce priveste TVA pentru serviciile pe care le-ati prestat, dar asta nu va absolva de obligatiile care va revin.
Apoi, in legatura cu facturile de comision pe care le emite platforma de freelancing, trebuie sa stiti ca e nevoie sa aveti cod special de TVA pentru operatiuni intracomunitare (daca nu sunteti inregistrat in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei si daca respectiva platforma este inregistrata in scopuri de TVA pe teritoriul UE). Veti datora bugetului de stat roman TVA aferenta acelor comisioane retinute.

In jurnalul de incasari si plati, veti inregistra facturile emise catre clienti, precum si facturile primite de la platforma. Considerati paypal o banca si inregistrati tranzactiile ca atare.
Pe baza tranzactiilor inregistrate in acest jurnal, veti completa registrul de evidenta fiscala.

In afara de 220, mai aveti obligativitatea de a depune, pana la 25 mai, declaratia 200 privind veniturile realizate in anul precedent, in concordanta cu datele din registrul de evidenta fiscala.

De asemenea, in cazul in care venitul net pentru 2017, depaseste plafonul de 22.800 lei, aveti obligatia de a depune, pana la data de 31.01.2018, formularul 600 pentru plata CAS si CASS (deocamdata acest formular este in vigoare, e posibil sa fie amanat termenul de depunere sau poate chiar sa fie anulat)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contabilitate freelancing ContSters426943 ContSters426943 Buna seara, Ma puteti ajuta si pe mine cineva cu un raspuns ? Doresc sa lucrez ca freelancer pe site-uri gen Upwork, Freelancer etc.. , o sa ma inregistrez ... (vezi toată discuția)
Pfa prestari servicii freelancing / depasire plafon tva dorincornea dorincornea Am un PFA la norma de venit (cod CAEN 6202) si prestez servicii de consultanta IT exclusiv printr-o platforma online de intermediere pentru servicii de ... (vezi toată discuția)
Facturare pe srl pentru servicii prestate ca freelancer victor2015 victor2015 Am inceput activitatea ca freelancer pe site-urile de genul Elance / oDesk si altele similare. Activitatea a fost inceputa acum un an si am inceput usor, ... (vezi toată discuția)