avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reaudiere martori in apel
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reaudiere martori in apel

Intr-o cauza penala(solutionata cu achitarea la fond pentru "tulburarea linistii publice") aflata in apel, Parchetul solicita re-audierea unor martori motivand in fapt ca in declaratiile de la politie au aratat ca s-au speriat, iar in cele date in fata instantei au spus ca nu le-a fost teama in niciun fel cand au asistat la incidentul dintre inculpat si pers. vat.
Declaratiile din instanta au fost luate in prezenta parintilor, semanate de martori, av. partilor si in prezenta procurorului.
In conditiile in care, procurorul a avut oportunitatea la fond sa lamureasca in cursul audierilor aspectul reclamat acum(si nu a facut-o), cat de intemeiata este solicitarea Parchetului? Sunt sanse sa fie admisa? Chestiunea a fost ridicata numai ca motiv de apel, la fond nu s-a cerut re-audierea.
De mentionat ca martorii sunt minori(15 ani), iar incidentul a avut loc cu 4 ani in urma. Cum puteau niste copii de 11 ani sa refuze semnarea declaratiilor scrise de politist, pentru ca a "strecurat" cateva cuvinte care sa probeze o infr., cand el abia daca a inteles scrisul de mana al acestuia? Audierea in instanta nu se face tocmai pentru a verifica temeinicia/veridicitatea declaratiilor din urm. pen.? Daca nu convine Parchetului inseamna ca tre sa ii audiem pana se satura si spun ca ei?#-o Mi se pare o forma de manipulare/intimidare, mai ales in cazul unor copii care de teama pot spune orice(minciuna).

Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Octombrie 2016
wiki38, utilizator
Apelul este o cale devolutiva de atac si prin urmare se pot audia martorii .
Solicitarea/admiterea re-audierii se face fara a necesita un motiv temeinic? Fara sa fi ridicat aceasta problema la fond? Atunci inseamna o cale facila de a tergiversa poate si cativa ani daca sunt 20 de martori. Unii nu vin, altii adusi cu mandat, altii plecati din tara.
Astept in contiuare opinii legat de motivele pentru care instanta de apel poate admite solicitarea de re-audiere a unor martori, audiati legal in fata instantei de fond sub semnatura, in prezenta parintilor, aparatorilor si a procurorului, si pentru care nu exista niciun indiciu ca ar fi fost influentati.Singurul fapt este ca acestia nu au confirmat anumite aspecte consemnate de politist in declaratiile de la urm. pen. Intrucat erau minori de 11 ani, nu le putem retine in sarcina responsabilitatea semanturii, pentru ca abia daca citesc fluent, iar scrisul "de mana" al politistului e foarte greu lizibil.
Rolul cercetarii judecatoresti este sa verifice nemijlocit temeinicia si veridicitatea materialului probator administrat in cursul urm. pen., nu sa-i "determine" pe martori sa si-l insuseasca. Ori, re-audierea fara niciun motiv temeinic nu poate avea ca scop decat hartuirea si manipularea lor in sensul aratat, mai ales in cazul unor minori.
E obligatorie audierea in fata instantei de apel, dupa achitare.
Ca sa intelegeti rationamentul cititi cauza Mischie vs. Romania.














~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cai de atac dupa o decizie definitiva a instantei robdum robdum Buna Seara, As dori sa stiu daca exista vreo cale de atac asupra unei decizii definitive a instantei la plangerea impotriva procurorilor privind scoaterea ... (vezi toată discuția)
Neparticiparea la sedinta de judecata viorelv viorelv Va rog sa-mi răspundeți cum se poate ca un inculpat sa scape cu renunțarea la aplicarea pedepsei după trei ani de proces , pentru infracțiunile de ultraj ... (vezi toată discuția)
Apel ContSters230219 ContSters230219 intr-un apel nemotivat pot cere refacerea unor dovezi? cererea de refacere a dovezilor pot constitui motive de apel? evident ca ma refer la probele pe ... (vezi toată discuția)