avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Obtinere cetatenie romana plecat de la 2 ani doar ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Obtinere cetatenie romana plecat de la 2 ani doar certificat de nastere romanesc

Un prieten plecat de la 2 ani din România în alta tara al cărei cetățean este în prezent, dorește sa obțină și cetățenia romana. Din România nu are decât certificatul de naștere, în prezent fiind major dar fără carte de identitate în România.Tatăl acestuia are dubla cetățenie (și cetățenia romana) cu domiciliul în România la tatăl acestuia (respectiv bunicul prietenului meu) care și acesta este plecat afara cu dubla cetățenie. In tara, în prezent sunt doar eu, cel care întreb, prietenul meu dorind sa știe ce are de făcut și cam cat ar dura procedura. Are nevoie de domiciliu? Poate bunicul acestuia din tara în care este acum sa declare luarea în spațiul din România în vederea obținerii cărții de identitate, cetățeniei etc? Sa vorbesc cu un avocat sau cu un notar? Ce sfaturi îmi puteți da ? Va mulțumesc.

Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 23:22, 11 Octombrie 2016
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc frumos, acum cred ca trebuie sa faca dovada rezidentei, ulterior sa depuna cererea cu documentele specifice si sa i se elibereze cartea de identitate ulterior si pasaportul. Trebuie cred vorbit la aceasta autoritate a cetateniei.
picsipoc a scris:

Un prieten plecat de la 2 ani din România în alta tara al cărei cetățean este în prezent, dorește sa obțină și cetățenia romana. Din România nu are decât certificatul de naștere, în prezent fiind major dar fără carte de identitate în România.

Faptul ca n-are carte de identitate nu are legatura cu cetatenia. Ziceti ca are certificat de nastere, de ce credeti ca nu mai are cetatenia romana? A renuntat in mod oficial la ea?
Copilul unui cetatean roman este cetatean roman prin nastere. Deci daca cetatenia nu i-a fost retrasa ca transfug sau n-a renuntat la ea, este deja cetatean roman.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reclamatie pasaport ilegal proces_ro proces_ro Unde se poate reclama eliberarea ilegala a unui pasaport romanesc pentru un cetatean strain? Persoana s-a nascut in Ro in 1956, a parasit ro in urma cu 35 ... (vezi toată discuția)
Cum se constata cetatenia romana la nastere? namste13 namste13 As dori sa stiu cum se constata cetatenia romana la nastere. Mai exact, daca mama mea este cetatean roman si tatal cetatean american si eu ma nasc in SUA, dar ... (vezi toată discuția)
Obtinere pasaport romanesc din strainatate proces_ro proces_ro Se poate obtine pasaport romanesc din strainatate cand o persoana (adult) are doar certificat de nastere? Persoana respectiva nu poseda nici un pasaport vechi ... (vezi toată discuția)