avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara daca am ramas fara serviciu
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara daca am ramas fara serviciu

Buna ziua,

As dori sa stiu cum anume se calculeaza pensia alimentara, in cazul in care nu mai am serviciu.
Sa presupunem ca maine raman fara serviciu. Pot deschide proces de recalculare a pensiei alimentare imediat? Nemaiavand serviciu stiu ca trebuie, totusi, sa platesc un sfert din venitul minim pe economie.
Sa consideram urmatoarea speta:
1) Maine raman fara serviciu
2) In cateva zile deschid proces de recalculare a pensiei
3) Procesul poate dura cateva luni, timp in care eu continui sa nu am serviciu

In acest caz, din data inceperii procesului, voi plati acel sfert din salariul minim pe economie, avand in vedere ca nu mai am salariu si nici alt venit?

Daca pana la finalizarea procesului nu am serviciu, poate instanta hotari sa imi calculeze cuantumul pensiei pe ultimele 6 luni, ca in mod obisnuit, sau se tine cont de faptul ca inca de la inceputul si pana la sfarsitul procesului nu mai am loc de munca si nici alt venit?

Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 00:50, 14 Octombrie 2016
Se va lua în considerare faptul că nu aveți serviciu și se va calcula pensia de întreținere raportat la venitul minim pe economie. Cereți ca pensia să fie redusă începând cu data acțiunii.
Pensia de intretinere poate fi micsorata, avand in vedere ca nu prestati nicio activitate remunerata.


Pensia de intretinere va fi stabilita in raport de salariul minim pe economia nationala.


Obligatia legala de intretinere subzista chiar daca nu sunteti angajat, cu formalitati legale.

Pe cale de consecinta, pensia va fi 25 % din salariul minim pe economia nationala, de la data introducerii actiunii introductive.

De indata ce veti realiza venituri, creditorul se poate adresa instantei de judecata, in vederea majorarii cuantumului pensiei de intretinere.


Obligatia legala de intretinere poate fi stabilita in cota procentuala sau in cota fixa.


Trebuie retinut faptul ca plafonul pensiei de intretinere este stabilit in functie de nevoile debitorului, insa si in functie de posibilitatile efective de plata ale creditorului.

Competenta teritorial este judecatoria in a carei raza teritoriala este situat domiciliul reclamantului .(legiutorul, in materie de pensie de intretinere, a stabilit competenta teritoriala alternativa).



Succes.

Va multumesc frumos pentru raspuns.

Indraznesc, insa, cu o noua intrebare, pentru o mai buna clarificare.

Eu in prezent, fiind angajat, am de plata pensia alimentara in cuantum de X lei.

In momentul deschiderii de catre mine a procesului de micsorare a pensiei alimentare si pana la terminarea lui si obtinerea unei alte hotarari definitive ramane in vigoare actuala hotarare judecatoreasca prin care eu trebuie sa platesc acest cuantum de X lei.

Insa, nemaivand serviciu din acel moment, eu ce suma trebuie sa platesc ca si pensie alimentara:

1) sa calculez eu 1/4 din venitul minim pe economie si sa virez acei bani lunar, pana la terminarea procesului,

2) sa nu platesc nimic, deoarece nu stiu ce cuantum se va fixa, sau

3) sa platesc actuala suma de X lei pana la terminarea procesului si calcularea altui cuantum? Diferenta dintre actualul cuantum si 1/4 din venitul minim pe economie fiind substantiala nu o voi putea achita, avand in vedere lipsa unui serviciu.

Pe de alta parte stiu ca neachitarea timp de 2 luni a pensiei alimentare poate constiui cauza penala.

Va rog sa ma lamuriti.

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 10 Octombrie 2016
edmond11, utilizator
Plătiți atât cât puteți, preferabil raportat la salariul minim pe economie, nu mai puțin.
Din momentul in care nu mai aveti loc de munca, platiti 1/4 din salariul minim pe economie dar in aceeasi zi sa introduceti la judecatorie si cererea de reducere a pensiei de intretinere. Daca faceti asa, nu riscati nici sa va fie deschis proces penal pentru abandon de familie si nici sa platiti in plus. Daca platiti suma x in continuare (si deschideti procesul de micsorare a pensiei de intretinere), dupa finalizarea procesului va veti putea recupera diferenta dar va fi mai neplacut sa o executati silit mama pe copilului etc.
Ultima modificare: Joi, 13 Octombrie 2016
Cris1971, utilizator

Alte discuții în legătură

Micsorarea pensiei alimentare mirka mirka Buna ziua, in urma divortului copilul a fost incredintat tatalui prin hot definitiva si irevocabila si sa platesc o pensie alimentara de 100 euro/luna prin ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Bombardier Bombardier Buna seara,sunt divorțat din 2015 am custodie exclusiva ptr cei doi copii minori de 10 ani respectiv 15 ani rezultați din căsătorie nu am primit pensie ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia crestere copil si pensie alimentara Greenfighter Greenfighter Buna ziua, firma unde lucrez a restructurat locurile de munca din departamentul meu, fiind fortat sa intru in CCC, am ales ca pt 1 an de zile sa stau acasa in ... (vezi toată discuția)