avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum trebuie procedat - discutii nepotrivite cu minorul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum trebuie procedat - discutii nepotrivite cu minorul

Buna ziua, sunt divortata din luna februarie anul trecut, la notariat,avem o fetita de 9 ani, custodie comuna, drept de vizita primul si al treilea weekend pe luna, vacante impartite.De la inceput trebuie sa precizez ca in tot acest timp a participat o singura data la costul unei tabere cu suma de 300 de lei, un ghiozdan adus dupa ce a inceput scoala anul trecut, si cateva lucrusoare le poti numara pe degete. Cu toate acestea l-am lasat sa aiba legaturi cu fata, fara sa le conditionez nici cu plata pensiei de intretinere, nici cu faptul ca nu respecta programul, ci vine sau o suna cand are chef, de foarte multe ori sunand-o cand este in stare de ebrietate.Precizez ca anul acesta a luat-o la el, o data cateva zile inainte de Pasti si o luna in vacanta de vara. Am tot incercat sa inchid ochii, sa nu ma cert cu el, dar se pare ca am facut o mare greseala. O suna, o pune sa ma dea afara din camera cand vorbesc amandoi, dupa care ii baga in cap verzi si uscate. Ca din cauza mea , noi ne-am despartit, ca eu nu o iubesc, ca in viitor o sa mai fac un copil si pe ea nu o sa o mai iubesc, tot felul de minciuni si de intrigi, incat dupa ce vorbeste cu el nu ma mai inteleg cu fata de nici un fel, devine obraznica, irascibila, nu ii convine nimic, cu pretentii peste puterile mele financiare.Mai nou aseara a intrebat copilul cati bani castigam eu si prietenul meu, unde tinem banii, ce ne-am cumparat in casa. In loc sa discute despre cum merge cu scoala, ce film a mai vizionat, la ce activitati merge, pe el il intereseaza situatia financiara. Am dreptul sa nu il mai las sa vorbeasca cu ea la telefon, decat in prezenta mea? Sau ce solutii imi propuneti, pentru ca deja ma simt depasita de situatie, si efectiv copilul acesta sufera.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:38, 12 Octombrie 2016
mirebire, aţi spus un mare adevăr:
2. unul din pricipiile de baza pentru a ne descurca cu succes in societate e ca nu putem schimba felul in care ceilalti se poarta cu noi, dar putem schimba felul in care ne raportam (reactionam) noi la ce fac/spun ceilalti.

Ei, vedeţi, chiar dvs. afirmaţi că putem schimba felul în care ne raportăm la ceilalţi, noi, adulţii.
Asta înseamnă că dacă nu-mi face plăcere conversaţia, conlucrarea, convieţuirea, prezenţa unei persoane, am libertatea de a nu conversa, de a nu conlucra, de a nu convieţui cu acea persoană, în afară de cazul în care sunt condamnată la închisoare :(
Ori bietul minor, dacă vrea, dacă nu, este OBLIGAT prin lege să petreacă timp cu părintele nerezident, în numele interesului său superior şi , în urma celor recepţionate la tatăl său, în cazul de faţă, în orice observaţie pertinentă a mamei va desoperi lipsa de iubire, în orice refuz de a-i cumpăra ceva considerat nefolositor de mama va concluziona că mama cheltuie banii de la tata cu partenerul său, etc. Ce poate face aici psihologul?
Nu chiar adepţii alienării parentale susţin că degeaba este dus copilul la consiliere , dacă se întoarce în acelaşi mediu?
Poate nu m-am exprimat eu foarte explicit, intrebarile despre castig si orice altceva legat de bani, vin din partea tatalui. El este cel care pune aceste intrebari copilului, din pacate. Prietena cu fiica mea am incercat sa fiu tot timpul, nu ma feresc de ea, stam si discutam ore in sir, ne jucam impreuna, facem absolut orice impreuna. Problema apare doar cand o suna taicasu, si pe perioada mai scurta sau mai lunga, o da efectiv peste cap. La capitolul bani, avem cateva conventii amandoua, pe care incercam sa le respectam. El nu are ce sa se gandeasca , ca as cheltui banii pentru mine sau prietenul meu, tocmai pentru ca nu participa cu nici un ban la cresterea acestui copil. Din pacate poate, am incercat sa nu amestec copilul in problemele intre noi doi,nu i-am explicat cauza care a dus la divort pentru ca nu am vrut sa ranesc copilul si sa il incarc cu asta,mi s-a parut prea mult pentru ea dar se pare ca am gresit.
V-aţi exprimat foarte explicit, iar felul în care relaţionaţi cu fetiţa dvs. este lăudabil.
După părerea mea, fetiţa este suficient de mare să-i puteţi explica măcar parţial motivul neînţelegerilor dintre dvs. şi tatăl său, la nivelul ei de înţelegere.
Şi neapărat, să o asiguraţi permanent de iubirea pe care i-o purtaţi.
@Martonze: nu am libertatea de a-mi alege alti parinti si nu am libertatea de a-mi nega parintii sau de a fuge de ei.
Nu am libertatea de a-mi nega propria persoana (am libertatea de a incerca, dar e o pierdere de vreme/energie/resurse).
Ca urmare trebuie sa imi rezolv conflictele cu parintii, ca asta e sunt in inchisoare cu ei. Inchisoarea sunt eu (eu port in mine parintii mei fie ca vreau, fie ca nu vreau).
In cazul de fata (din ce s-a povestit) nu e un abuz din care eu as scoate copilul. E un comportament iresponsabil de care as invata copilul sa se apere comunicand celuilalt ca subiectul este inconfortabil si mutand discutia in zone in care se simte confortabil.
Dar pentru asta e nevoie de tehnica si tehnica n-o gaseste la judecatorie.
Eu cred ca ar fi indicat sa se ajunga la consiliere psihologica a tuturor.
Mergeti la cei care se ocupa de aceasta problema si vedeti ce zic.
Vedeti ce zic si cei de la Autoritatea Tutelara ca sa va indrume spre un psiholog care sa va spuna cum sa procedati.

Nu e bine ca sa se ajunga ca minorul sa va ia la intrebari despre viata personala si nu e indicat ca el sa procedeze asa.

Incercati sa vedeti cu psihologul cum sa o rezolvati.
Trebuie ca totul sa fie in interesul superior al copilului.

Daca nu va intelege ca face rau copilului sa il invrajbeasca sunt de parere ca ar trebui analizata problema cu micsoararea programului de vizita sau chiar suprimarea lui o perioada de timp daca situatia o impune, dar acest lucru ar trebui facut in mod normal prin instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie unica solomonalexa solomonalexa Buna ziua, Am intentat proces la sfatul avocatului prin care solicit custodie unica pentru fetita mea de 3 ani si 3 luni. motivele mele sunt ca tatal ei ... (vezi toată discuția)
Refuzul minorului in varsta de 5 ani de a petrece timp cu tatal biologic fyvie fyvie Buna ziua, Am divortat in 2009 de fostul sot cu care am o fetita in varsta de 5 ani jumatate. Copilul s-a nascut in mai 2007 inainte ca noi sa fim casatoriti. ... (vezi toată discuția)
Audiere minor Laura_552 Laura_552 Buna ziua! Pentru ca nu ma mai inteleg cu fostul sot,de fapt nu ne-am inteles niciodata, mi-a spus ca va cere exercitarea autoritatii in comun si program de ... (vezi toată discuția)