avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu medical neplatit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu medical neplatit

Dupa noua luni de somaj sunt angajata in cadrul unei firme care isi deschide un nou punct de lucru.La trei saptamani dupa angajare in urma unui accident casnic care se lasa cu o fractura beneficiez de concediul medical pe o perioada de doua luni.In prima luna nu primesc banii pe concediu motivandu-mi ca nu indeplinesc conditiile de cotizare.Depun la H.R.o adeverinta cu venituri eliberata de cei de la ANOFM asteptand rezolvarea situatiei.Au trecut cele doua luni de concediu si constat ca problema nu a fost rezolvata. De la H. R imi spune reprezentantul ca a trimis la sediu adeverinta cu veniturile si nu stie ce sa-mi spuna ca nu are nici o informatie si sa trec zilele urmatoare. Intrebarea mea este daca beneficiez de concediu medical platit si in baza carei legi.
Cel mai recent răspuns: Joita Soare , Alte profesii 20:32, 11 Octombrie 2016
1. OUG nr.158/2005
art.7
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

art.2
(1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
......

2. Legea 95/2006
art.224
....
(2) Sunt asigurate persoanele aflate în una dintre următoarele situaţii, pe durata acesteia, cu plata contribuţiei din alte surse, în condiţiile prezentei legi:
.....
d) persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj;
.....

Asadar, somerii sunt asigurati in sistemul de sanatate, contributia fiind platita de AJOFM.

Perioada in care beneficiati de indemnizatia de somaj este stagiu de cotizare in sistemul de sanatate.

3. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

4. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc mult pentru raspunsul detaliat si rapid!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternal Mari20 Mari20 Buna seara, am si eu o intrebare daca poate sa ma ajute cineva cu un raspuns.. sotia mea a nascut acum o luna, ea are dreptul la concediul maternal 126 de zile ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical petricaa petricaa buna ziua. va rog sa ma ajutati cu un raspuns. am avut un accident in urma caruia am primit concediu medical. de la serviciu imi spune ca este posibil sa ... (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare cas diana45 diana45 M-am angajat la o firma pe data de 2 noiembrie dupa o perioada in care am stat in somaj. La inceputul lunii februarie am avut concediu medical. Acum mi se cere ... (vezi toată discuția)