avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie subsol bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie subsol bloc

Buna seara,

Locuiesc la parter, am fost inundata de 3 ori, din cauza infudarii tevilor de la subsol, am facut 2 cereri la Asociatia de locatari, mi-a dat raspuns ca nu exista fonduri si locatarii si-au dat acordul sa nu cotizeze la fondul de reparatii *NU EXISTA NICI UN PROCES VERBAL sau alte documente care sa ateste acest lucru*. Mentionez faptul ca asociatia are sediul in scara noastra si deci ne plateste chirie. Chiria de fapt exista doar pe hartie si in acte, dar banii fizic nu sunt. Asociatia are datorii foarte mari la stat si nu are bani de cheltuit, zice administratora, decat pe salariul ei si al femeii de serviciu. Presedintele asociatiei face parte dintr-o scara , care s-a retras din asociatie, cu toate ca in acea scara sunt apartamente care au datorii. Ce pot face sa determin asociatia sa repare subsolul? Este legal ca scarile sa se retraga din asociatie doar cu o simpla solicitare, chiar daca au datorii?
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2016
r_simonica, utilizator
Cel mai recent răspuns: Beita Anisoara , utilizator 11:03, 16 Aprilie 2019
Buna seara,
1. Da, este legal sa se desprinda din asociatie.
2. Puteti sa va adresati instantei solicitand sa oblige Administratia sa faca reparatiile.
Si in cazul in care toate sau majoritatea scarilor vor face cerere sa se retraga din asociatie, ce se va intampla cu asociatia si datoriile ei?? Cum va functiona o asociatie daca nu are nimic in subordine si nu mai are cine sa cotizeze bpt salariile doamnelor?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2016
r_simonica, utilizator
Problemele sesizate de dv sunt curente la multe asociatii ,dar sunt solutionate daca exista interesul,daruirea din partea reprezentantilor asociatiei de proprietari
Este o problema majora daca
Chiria de fapt exista doar pe hartie si in acte, dar banii fizic nu sunt.
,cenzorul asociatiei ce opinie are privitor la existenta scriptica a fondurilor aferente chirie parti comune dar faptica nu ?
Asociatia are datorii foarte mari la stat si nu are bani de cheltuit, zice administratora, decat pe salariul ei si al femeii de serviciu.

Prin acest raspuns administratorul asociatiei dv demonstreaza ca nu stapaneste dispozitia in vigoare care obliga asociatia de proprietari sa dispuna masurile necesare bunei functionari a partii comune de constructii si de instalatii din condominiu
Presedintele asociatiei face parte dintr-o scara , care s-a retras din asociatie,

Ar trebui ca restul proprietarilor care locuiesc in imobilul,scarile care au ramas in asociatie sa studieze dispozitiiler care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari,vezi L nr 230/2007 ,HG nr 1588/2007 ,sa convoace adunare generala in care sa aleaga presedinte de asociatie responsabil,care sa analizeze cu respect si cu buna credinta si in interesul proprietarilor situatia asociatiei referitoare la datorii,sume existente scriptic dar faptic nu,situatia partii comune din imobil
Atentie sporita ,legiuitorul a dispus procedura pentru infiintare asociatie de proprietari
Nu se poate iesi din asociatie prin simpla cerere
Va confruntati cu situatie delicata,atentie se aproprie sezonul rece care implica intretinere mai mare si daca asociatia se inregistreaza la furnizorii de servicii cu debite exista riscul sistarii provizorii a serviciilor-masura care ar afecta in principal locatarii bun platnici
Sesizati oficial serviciul de sprijinire si indrumare asociatii de proprietari,solicitati in temeiul disp art 55 din L nr 230/2007 exercitarea controlului asupra activitatii asociatiei de proprietari
Succes !
Nu doreste nimeni sa devina presedinte, cand se stie ca asociatia are datorii cat carul, cenzorul da aviz favorabil de fiecare data, cu toate ca stim cu totii ca actele nu sunt OK primaria si-a cam luat mana de pe asociatii si de ce trebuie sa ne judecam ca sa obtinem de fapt ceea ce scrie in lege? Daca legea nu este respectata, va fi respectata o hotarare judecatoreasca? Si inca o intrebare, banii pe care ni-i datoreaza asociatia pe chirie, ce se intampla cu ei? Trebuie sa-i dea lunar la cineva de pe scara, sau ii tine asociatia, care e procedura?
Multumesc.
r_simonica a scris:


banii pe care ni-i datoreaza asociatia pe chirie, ce se intampla cu ei?




Pentru a fi corect informata,studiati temeinic dispozitiile in vigoare,prevazute de L nr 230/2007,HG nr 1588/2007
Asociatia nu va datoreaza banii reprezentand chirie parti comune
Conform dispozitii in vigoare sumele aferente inchiriere parti comune se depoziteaza in findul de reparatii si vor putea fi utilizate numai pentru intretinere si reparatii parti comune
HG nr 1588/2007
Art. 23. — SpatiiIe din proprietatea comuna pot fi utilizate de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiniere, de folosinta sau de concesiune, potnivit art. 39 din Legea nr. 230/2007.

Art 24
6) Venitunile obtinute de asociatia de proprietari din activitati economice sau din alte activitati
desfasurate se constituie ca fond special si se vor utiliza in exclusivitate pentru imbunatatirea confortului si eficientei condominiului, pentru intretinerea Si repararea proprietatii comune, potrivit art. 45 aIin. (3) din Legea nr. 230/2007. In aceste venituri se cuprind si cele obtinute din inchirierea unor spatii aflate in proprietate comuna indiviza, a spatiiIor pentru instalarea de reclame si pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum si alte venituri obtinute din orice sursa, in conditile Iegii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociatiei de proprietari, nu se platesc proprietarilor, nu pot fi folosite Ia constituirea sau Ia completarea fondulul de rulment si nu pot fi folosite Ia plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilitati. Acest fond va fi depus in contul asociatiei de prcprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.

Alte discuții în legătură

Chirii spatii comune locatari gekura gekura 1. Va rog sa imi transmiteti daca un bloc ale carui locatari sunt intr-o asociatie de locatari formata din mai multe blocuri inchiriaza un spatiu comun, de ... (vezi toată discuția)
Sunt obligata sa platesc? monyca_u monyca_u Buna ziua, Mi s-a comunicat de la asociatia de locatari ca trebuie sa platesc \"fond de rulment\" pentru repararea acoperisului de la bloc. Sunt obligata sa ... (vezi toată discuția)
Asociatii proprietari fond din chirii Argi76 Argi76 Buna Ziua ,pe o scara cu 16 ap., din chirii avem venit, cu acest fond sa modernizat scara,termopane,interfon,senzor de lumina ,hidroizolatia scarii,propietarul ... (vezi toată discuția)