Buna ziua.
Va rog sa-mi dati un sfat in urmatorul caz:
Am fost angajat la data de 4 ianuarie 1996 si pensionat cu data de 1 noiembrie 2010 la limita de varsta (dupa 14 ani si 11 luni in aceasta firma). Am primit doua salarii conform art 2 din c.c.m.)
Imediat la pensionare (incepind cu data pensionarii. 01. 11. 2010) am fost angajat (reangajat) cu contract pe durata determinata exact pe aceeas functie cu aceleasi sarcini; nici nu am facut lichidarea la pensionare, am ramas pe acelas post. Contractual pe perioada determinate s-a refacut, prelungit de mai multe ori fara intrerupere pina la data de 30 aprilie 2016, deci o perioada totala fara intrerupere de 5,6 ani. (01.11.2010 la 30.04.2016).La 30 aprilie mi-am facut lichidarea.
In contractul colectiv de munca al firmei se prevede:
Art. 2) Salariatii care se pensioneaza din cadrul companiei,(pensie pentru limita de virsta, pensie anticipata si pensie de invaliditate definitiva) primesc o indemnizatie egala cu doua salarii de baza din luna pensionarii.
Art.3) Salariatii cu peste 20 ani vechime in cadrul companiei vor primi la pensionare, peste cele prevazute in aliniatul precedent, o prima de fidelitate de un salar negociat, din ultima luna lucrata.
Eu cred ca aceasta situatie se poate interpreta in 2 feluri
1. Am avut o activitate continua in companie de la data de 4 ianuarie 1996-pina la data de 30 aprilie 2016, pe o durata de 20 ani si 3 luni si ar trebui sa beneficiez de prevederile art 3- o prima de fidelitate de 1 salar.
2. Angajat de la 01 noiembrie 2010 pina la 30 aprilie 2016 (5 ani si 6 luni) si atunci beneficiez de prefederile art. 2)- o indemnizatie egala cu 2 salarii la data lichidarii.
La solicitarea verbala mi s-au respins ambele variante.
Eu cred ca am dreptate. Va rog frumos daca poate sa-mi dea cineva un sfat. Probabil au mai fost situatii similare .
Va multumesc mult, va doresc o zi buna.
In opinia mea, beneficiati de : o indemnizatie egala cu doua salarii de baza din luna pensionarii + o prima de fidelitate de un salar negociat, din ultima luna lucrata.
In situatia in care refuza sa respecte prevederile CCM, aveti urmatoarele posibilitati :
- sesizarea ITM-ului in raza caruia angajatorul are sediul social
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- promovarea unei actiuni in instanta. Actunea se depune laTribunalul in raza caruia aveti domiciliul si este scutita de plata taxelor judiciare.
Si eu cred ca aveti dreptate, dar mi cred ca de acele prevederi ati fi beneficiat la data pensionarii (asa prevede la ambele articole), iar nu la data incetarii unor contracte de munca pe care le-ati avut dupa pensionare.
Cum inteleg ca pensionarea dvs. a avut loca acum 5,6 ani, se pune problema daca acest contract era in vigoare atunci... As paria ca nu. Atunci probabil era ceva similar, in baza caruia deja ati primit 2 salarii compensatorii in 2010.
E adevarat ca prima din contractual colectiv de acum este legata de vechimea in unitate, dar tot la pensionare s-ar plati, la cum e redactat textul. Or, in cazul dvs. nu mai est cazul, din pacate.
2 salarii dupa pensionare
tap
Va rog sa ma ajutati intr-o problema privind salarizarea: un cadru didactic solicita la iesirea la pensie doua salarii conform contractului colectiv de munca ... (vezi toată discuția)