avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Remediere teava de gaze comuna fara acordul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Remediere teava de gaze comuna fara acordul proprietarului unei parti din subsol

Buna seara!
Sunt intr-o situatie care pare fara iesire, cu toate ca in mod normal ar fi trebuit sa se fi rezolvat rapid.
Locuiesc intr-un imobil cu 35 de apartamente (unele proprietare personala, altele - putine - proprietatea statului) - care nu are asociatie de proprietari - ci doar asociatie de locatari.
La parter, o parte a imobilului este detinut de o firma - care are si subsolul pe aceeasi suprafata, fara acces din subsolul comun.
Ca urmare a reviziei furnizorului de gaz, s-au montat senzori, electrovalve, s-a facut rezivie pentru fiecare apartament in parte care are contor de gaz, si s-a verificat instalatia comuna.
In zona subsolului unde se afla proprietatea firma privata, s-au detectat zone de teava care trebuie schimbata, in plus, este necesara montarea senzorilor in acea zona.
Din nefericire, Firma existenta, care nu foloseste gaz, nu isi mai da acordul pentru executarea reparatiilor necesare si nici pentru montarea senzorilor, nemaidorind ca acea portiune de teava care trece prin subsolul firmei sa fie activa, refuzand orice fel de propunere venita din partea noastra sau a celor de la reparatii/ service a furnizorului de gaz.
Aici intervine marea problema -
Conditiile tehnice nu permit modificarea traseului tevii pe fatada blocului - sunt usi, ferestre, etc, iar calcanul imobilului nostru se invecineaza cu o proprietate fara imobil, nefiind cunoscut proprietarul, astfel incat nu avem acordul acestuia, deci nici dreptul legal sa intram pe proprietatea lui si nici sa tragem aceasta teava pe calcanul nostru, prin acea zona.
Astfel, ne aflam in imposibilitatea gasirii unei solutii pentru remedierea tevii comune actuale si, de mai mult de 14 zile nu avem gaze in imobil, ceea ce inseamna caldura, apa calda sau aragaz, imobilul nefiind niciodata conectat la termoficare.
Ma puteti sfatui care ar fi solutia legala si, evident, cea mai rapida in aceasta situatie?
Din pacate, vremea rece ne-a cauzat multe neplaceri si nu stiu cum se va solutiona...
Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 14 Octombrie 2016
Elenacristina, utilizator
Cel mai recent răspuns: Elenacristina , utilizator 08:59, 16 Octombrie 2016
Buna seara,
va sfatuiesc sa actionati in instanta acea firma proprietara a subsolului.
temeiuri legale:
Art. 603 C.Civ., Art. 611 C.Civ., Art. 612 C.Civ. Art. 616 C.Civ. Art. 622 C.Civ. Art. 952 alin 1 teza I C.Civ.
Va multumesc pentru raspunsul promt!
tare ne temem ca termenele de judecata ne-ar taragana foarte mult si iarna nu e chiar departe... :(
Sigur, voi citi ceea ce mi-ati indicat si vom incerca sa facem tot posibilul!
Buna seara,
Fara instanta sau buna intelegere nu aveti ce face.
Dosarul s-ar putea sa dureze ceva dar puteti, dupa ce depuneti cererea de chemare in judecata, sa depuneti cerere de ordonanta presedintiala.
da... cred ca aceasta este solutia de care speram sa scapam - mai exact, fara razboi si, evident, cat mai rapid...
toata lumea din bloc este afecatata si, evident, se cam... "incing spiritele" ceea ce este mai mult decat de evitat!
dar...#-o

Multumesc mult!
Buna dimineata
As avea o intrebare, evident, pentru aceeasi situatie -

Conform legii nr 230/2007 = art 15, orice proprietar, respectiv firma care detine o parte din subsol, ar avea obligatia sa permita accesul, inspectarea si remediera oricaror parti comune din proprietatea sa -

"Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul sau în spaţiul său al unui delegat al asociaţiei, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie cazurile de urgenţă,
când accesul se poate face fără preaviz"

si Normelor de aplicare - art. 12 lit. B alin. b, unde sunt trecute obligatiile proprietarilor:
"b) să accepte accesul în apartamentul sau în spaţiul propriu, cu un preaviz de 5 zile, al unui delegat al asociaţiei, atunci când este necesar şi justificat să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spaţiu. Fac excepţie cazurile de urgenţă, când accesul se poate face fără preaviz, conform prevederilor din statutul asociaţiei de proprietari;"

singura observatie ar fi ca Legea face referire la asociatiile de proprietari - noi nu suntem constituiti in asociatie de PROPRIETARI, ci doar de LOCATARI, asa ca nu sunt sigura ca aceasta lege ar sta in picioare -
considerati ca tot ceea ce este mentionat mai sus ar avea aplicabilitate in cazul nostru?

Va multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Tevi cumune in boxa unui proprietar denigra denigra Buna seara.am si eu o intrebare.Locuiesc la parterul unui bloc de 2 etaje.Vecinul de deasupra ma inunda la interval de cateva luni.Problema este ca se inunda ... (vezi toată discuția)
As dori sa știu dacă zidul comun între doua apartamente este ... Maria 1969 Maria 1969 As dori sa știu dacă zidul comun între doua apartamente este parte comuna a asociației sau parte comuna a celor doua proprietăți? S-a reparat o conducta ... (vezi toată discuția)
Acces in apartament pentru reparatii comune elena963 elena963 Buna ziua, locuiesc intr-un bloc la parter si de curand s-a spart o teava de apa ce alimenteaza incalzirea pe o coloana.Am inchis de la subsol apa si am ... (vezi toată discuția)