avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1180 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Perioada indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Perioada indemnizatie somaj

Am o problema cu indemnizatia de somaj. Am depus actele pentru obtinerea indemnizatiei de somaj, iar angajata de la birou mi-a zis ca am dreptul sa primesc 9 luni indemnizatie. Eu pe cartea de munca am efectiv lucrat 11 ani si 5 luni, dar in cartea de munca am un inscris facut dupa perioada lucrata la primul angajator (1998-2001) cum ca "Pentru perioada 01.08.1999-25.01.2001 nu se face dovada platilor la : CAS, P.S si fond somaj: 1%+5% " Lucratoarea de la birou mi-a zis ca nu imi ia in calcul acea perioada de 1 an si 5 luni si din cauza aceasta benefeciez doar 9 luni de indemnizatie de somaj. Este normal? Eu cu cartea de munca fac dovada doar a vechimii in munca nu si a platii la asigurarile de somaj. Plata la asigurarile de somaj trebuie dovedita cu adeverinta pentru ultimele 12 luni, adeverinta pe care am depus-o impreuna cu toate actele necesare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:13, 17 Octombrie 2016
Carnetul de munca face dovada numai a vechimii in munca nu si a platii contributiilor sociale.
Asta am zis si eu. Mai nou, m-a sunat o doamna de la somaj si mi-a zis ca societatea despre care era vorba a intrat in faliment si ca in mod normal asigurarile de somaj ar fi trebui sa se fi achitat. Si daca pot sa aduc un document care sa ateste ca acea societate a fost dizolvata prin faliment. De unde pot sa obtin acel documen?
Puteti intreba la ANAF sau la lichidatorul acelei societati.
freeelis a scris:

Carnetul de munca face dovada numai a vechimii in munca nu si a platii contributiilor sociale.

Conform legii, eu trebuie sa fac dovada si a vechimii si a achitarii asigurarilor sociale de la fiecare angajator in parte pentru toti anii de munca? Ce vina am eu daca acum 16 ani angajatorul nu si-a platit obligatiile la bugetul de stat? Mie mi-au fost retinute din salariu. In urma cu 16 ani nu-l tragea nimeni la raspundere.
Art. 279 C.mun.
(1) Vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.
.....

Asadar, asa cum am spus anterior, carnetul de munca nu face dovada platii contributiilor.

.... Si daca pot sa aduc un document care sa ateste ca acea societate a fost dizolvata prin faliment. De unde pot sa obtin acel documen? ...

Solicitati de la ONRC un certificat constatator al societatii respective, cu el faceti dovada radierii/lichidarii societatii.

Alte discuții în legătură

Vechime in munca nevalorificata gina68 gina68 La pensionare am constatat ca unul din angajatorii mei nu au depus declaratiile nominale si nu mi s-a valorificat o perioada de vechime in munca de aprox. 5 ... (vezi toată discuția)
Somaj bogdanstan80 bogdanstan80 buna ziua, la verificarea dosarului pentru somaj mi s-a spus ca nu se ia in calcul decat ce este trecut in carnetul de munca. am lucrat 5 luni la Bucuresti si ... (vezi toată discuția)
Inregistrari in carnetul de munca l&l l&l Este obligatorie inregistrarea concediilor medicale si a celor fara plata in carnetele de munca? Este obligatorie suspendarea contractului individual de munca ... (vezi toată discuția)