avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj amiabil bunuri mobile si imobile
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj amiabil bunuri mobile si imobile

Buna ziua,

Doresc sa fiu lamurita cu privire la actiunea de partaj a bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei in cazul unui divort amiabil.
Actul de divort a fost eliberat la notar. Impreuna avem un bun imobil, apartament pe care l.am achizitionat cu Prima Casa si bunuri mobile -electrocasnice , mobila si alte bunuri cu care ne-am imbunatatit apartamentul-termopane,aer conditionat etc. Ne.am inteles ca apartamentul si bunurile sa ramana la mine si sa.i dau suma aferenta pentru ele.
Am facut actul de partaj pe bunul imobil si un act de inventariere a bunurilor mobile. La notar ni s.a spus ca doar prin actionarea in instanta se pot imparti bunurile mobile, ceea ce nu ne dorim.
Intrebarea este cum putem imparti aceste bunuri mobile si imbunatatirile la apartament la notar astfel incat sa fiu sigura ca nu mai are nicio pretentie asupra oricarui bun dobandit in timpul casatoriei.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:09, 19 Octombrie 2016
La notar ni s.a spus ca doar prin actionarea in instanta se pot imparti bunurile mobile, ceea ce nu ne dorim.

Cred ca ati inteles gresit, nu pot sa cred ca notarul v-a zis asta.
Daca va intelegeti, puteti imparti amiabil prin act sub semnatura privata cu martori aceste bunuri sau tot amiabil , la notar, iar la finalul actului, declara si ca s-a impartit tot si nu mai sunt pretentii.
Numai daca nu exista intelegere, ajungeti in instanta.
Ultima modificare: Vineri, 14 Octombrie 2016
gi-jane2, moderator
Va multumesc pentru raspuns! Posibil da fi inteles eu gresit.
Deci poate fi untocmit un proces verbal cu martori in care declara ca s.a renuntat la orice pretentie?
da, dupa ce va impartiti bunurile mobile.
in ce priveste ap, ar fi trebuit sa se scrie in actul de partaj ca nu mai sunt pretentii legate de acesta pt ca aerul si termopanele tin de ap.

Faceti partaj pe ele, fie odata cu imobilul (varianta ideala, caci puteti scrie ca se imparte imobilul x impreuna cu bunurile mobile prin destinatie enumerate mai jos, dar pe care partile le considera imobile cf. vointei lor, acestea fiind folosite impreuna cu apartamentul, facand parte din achizitiile pentru utilarea acestui imobil) sau separat, preferabil inainte de partajul imobilului, unde enumerati bunurile, valoarea, cui revin, sulta pentru ele si faptul ca urmeaza sa lichidati regimul matrimonial odata cu partajarea bunului imobil la notar, ulterior.
Puteti mentiona acel act dintre voi, partile, la notar, in preambulul actului de partaj imobil.
Actul prin care impartiti mobilele poate fi facut de voi singuri, de un avocat, de alt notar, model de pe net, poate fi semnat doar de voi sau si de marftori.



Daca exista intelegere, se pot partaja si bunurile mobile, pe cale notariala.


Sa aveti in vedere faptul ca , printr-un act de imparteala, voluntar, este sistata starea de coproproprietate, in mod rapid.



Calea judiciara este mai anevoioasa si costisitoare.(datorata o taxa judicara de 3% , raportata la valoarea bunurilor ).


Adresati-va unui notar public, pentru imparteala.





Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2016
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara!daca in urma divortului s.a facut si partajul (toate ... DMihaelaD DMihaelaD Buna seara!Daca in urma divortului s.a facut si partajul(toate prin notar) mai poate sotul dupa doi ani sa mai solicite din nou sa se faca partajul in ... (vezi toată discuția)
Bun comun avdodo avdodo Speta este urmatoarea:sotii au bun comun ( apartament),vor sa divorteze insa inainte de a depune actiunea in instanta,unul din soti vrea sa cedeze partea lui ( ... (vezi toată discuția)
Intrebare- partaj sunshine83 sunshine83 Care este principiul impartirii bunurilor intr-un partaj ? Se impart bunurile si obligatiile? Daca de exemplu bunurile valoreaza 50 mii euro si creditul ... (vezi toată discuția)