Buna ziua.
Am achizitionat zilele trecute un apartament ce, aparent, era intr-o stare perfecta, renovat cu foarte bun gust, cu finisaje de inalta calitate, la o suma destul de mare, pentru care ne-am si "intins" la maximum (ne-am indatorat la terte persoane), luand in considerare si faptul ca parea unul in care ne putem muta imediat, asa cum este.
Ulterior achizitiei, odata cu intrarea in el, am descoperit ca centrala termica are grave probleme (care se observa abia dupa functionarea sa pentru un anumit timp), chestiuni care evident ca se pot repara, prin inlocuire sau reparatii la un cost probabil foarte apropiat de inlocuirea ei. Am mai descoperit si ca exista anumite probleme cu traseele instalatiei de apa (infundari, depuneri) iar acestea se vor putea rezolva, in raport de constatarea la fata locului a unui profesionist, in cel mai rau caz chiar si cu spargerea anumitor pereti, lucru care va avea drept consecinta pierderea totala sau in parte a unora dintre acele finisaje de care aminteam mai sus. Toate reparatiile pot ajunge chiar la un cost destul de mare (posibil, chiar si de cateva mii de euro), pret care in situatia data noi nici macar nu mai avem pentru moment cum sa-l suportam, unde mai pui ca nici nu putem locui in conditii normale acum in aceasta locuinta pana la efectuarea acestor reparatii.
La prezentarea de dinaintea achizitiei, vanzatorul/fostul proprietar ne-a asigurat ca totul este functional si ireprosabil, ne-a ascuns deci problemele existente cu centrala termica si instalatiile. Daca ne-ar fi spus despre aceste probleme, va dati seama ca, in cel mai bun caz, probabil am fi facut o altfel de negociere a pretului de achizitie sau i-am fi cerut sa faca mai intai acele reparatii si abia apoi sa cumparam.
Concret, in situatia data, noi putem face ceva acum? Putem sa-l actionam chiar si in judecata pe fostul proprietar? Mai exista vreo sansa sa recuperam ceva? Iar daca da, cum trebuie sa actionam noi acum? Trebuie cumva sa avem si o "expertiza"/constatare scrisa din partea vreunei firme de instalatii inainte de a incerca sa facem reparatiile?
Vânzătorul are o obligație de garanție contra viciilor ascunse ale bunului.
Potrivit art. 1710 alin. 1 Noul Cod Civil, în temeiul garanţiei contra viciilor, cumpărătorul poate cere instanţei:
- înlăturarea viciilor de către vânzător sau pe cheltuiala acestuia;
- înlocuirea bunului vândut cu un bun de acelaşi fel, însă lipsit de vicii;
- reducerea corespunzătoare a preţului;
- rezoluţiunea vânzării.
Notificați vânzătorul și solicitați efectuarea reparațiilor necesare. Aveți și posibilitatea să solicitați în instanță înlăturarea viciilor sau reducerea prestației, adică reducerea prețului de achiziție, motivat de faptul că dacă ați fi cunoscut viciile ascunse ale bunului nu ați mai fi plătit un preț atât de mare.
Multumesc pentru raspunsul dvs. Deci sa inteleg ca aceste chestiuni pot fi incadrate la "vicii ascunse"?
Noi acum, de unde avem sau mai bine zis "nu" avem, trebuie sa purcedem rapid la reparatii, caci altfel nu putem locui acolo. Va rog insa sa-mi precizati si care ar fi primul pas pe care ar trebui sa-l facem, daca trebuie vreo "expertiza" scrisa anterioara, de catre cine ar trebui facuta aceasta "expertiza/constatare" sau doar putem sa facem acele reparatii si apoi sa actionam legal. Ce alte dovezi trebuie stranse?
Anterior oricarui demers notificati oficial vanzatorul de constatarea defectiunilor
Solicitati ca intr-un termen scurt-dv il precizati 5-10 zile,vanzatorul sa se prezinte cu scopul constatarii in comun a deficientelor existente si perntru convenirea conditiilor/termenilor de remediere
Centrala are garantie asigurata de producator si in acest caz vanzatorul apartamentului trebuie sa va dea actele de achizitie si sa va indrume catre cel care asigura garantia. Aproape toate reparatiile se pot face in diverse moduri. O infundare se poate rezolva cu sisteme moderne fara a schimba tevile, totul e sa gasiti pe cineva dotat cu ce trebuie.