avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Lucru dupa pensionarea limita varsta.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Lucru dupa pensionarea limita varsta.

Buna ziua,
Pentru sotia mea, care este cadru didactic suplinitor gr II cu contract de munca pe perioada determinata ( 01 septembrie 2016- 31 august 2017) ma intereseaza : 1.Daca dupa primirea deciziei de pensionare la limita de varsta, (este nascuta in 15 mai 1956) mai poate lucra in invatamant pana la expirarea contractului de munca primid in acelasi timp si pensia si salariul?
Mentionez ca la data de 15. octombrie 2016 indeplineste conditiile de pensionare la limita de varsta.
2. Daca depune dosarul de pensionare dupa expirarea contractului de munca pe perioada determinata , lucrand in acest timp, respectiv pana la 31 august 2017,primeste pensia retroactiv de la data indeplinirii limtei de varsta standard de pensionare, respectiv 15 octombrie 2016 fara a incalca vreo legislatie aflata in vigoare?
Ultima modificare: Duminică, 16 Octombrie 2016
Mihai53, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihai53 , utilizator 21:03, 17 Octombrie 2016
O.U.G.49/2014

86. La articolul 284, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control se pensioneaza pentru limita de varsta, anticipat si anticipat partial, la data incheierii anului scolar in care implineste varsta standard de pensionare sau, dupa caz, in situatia pensiei anticipate si anticipate partiala, varsta standard redusa cu cel mult 5 ani."
@ Mihai53

1. Legea nr.1/2011
art.284
......
(2^1) Prin derogare de la art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003- Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul personalului didactic care se pensionează în condiţiile alin. (2), contractul individual de muncă încetează de drept la data comunicării deciziei de admitere a cererii de pensionare.

(3) Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic de conducere, de îndrumare şi de control se poate face şi în timpul anului şcolar, cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, respectiv al inspectoratului şcolar.
....

Asadar, puteti continua activitatea pana la data comunicarii deciziei de pensionare.
Multumesc frumos de raspuns. La prima intrbare ne-am edificat, dar la a doua intrebare ( Daca depune dosarul de pensionare dupa expirarea contractului de munca pe perioada determinata , lucrand in acest timp, respectiv pana la 31 august 2017,primeste pensia retroactiv de la data indeplinirii limtei de varsta standard de pensionare, respectiv 15 octombrie 2016 fara a incalca vreo legislatie aflata in vigoare? ).
mai astept raspuns pentru care va multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata marcelmanaila marcelmanaila Lucrez in invatamant, data nasterii 20 sept. 1951, stagiu de cotizare la pensie: 39 de ani; la data de 31 august 2016 am depus la Casa de Pensii Bacau dosar ... (vezi toată discuția)
Cand trebuie depuse actele (dosarul) pentru pensie anticipata Pilu Pilu Buna seara, as avea o rugaminte, daca ma poate ajuta cineva: Sotia, cadru didactic, indeplineste conditiile de pensionare anticipata in luna martie 2016. Dar, ... (vezi toată discuția)
Pensionare de drept popoacaflorica popoacaflorica Buna ziua, lucrez la un liceu.Pe data de 02/07/2016 ma pensionez de drept.As dori sa stiu daca pot sa cumulez pensia cu salariu la ceasta unitate si in ce ... (vezi toată discuția)