avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Diurna - bun comun ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Diurna - bun comun ?

Va rog, se poate considera diurna pe care firma straina o plateste, tot in strainatate, dar virata in contul meu din Romania ca fiind bun comun ( in cazul unui divort ) sau este bun propriu ?
Cel mai recent răspuns: Dam_Marin , utilizator 10:01, 18 Octombrie 2016
Diurna este venit bănesc propriu cu destinație specială. - Nu este venit bănesc comun.
`
Salariatii care se deplaseaza in interes de serviciu au dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, conform Codului muncii. Aceasta indemnizatie de delegare, denumita si diurna, se acorda pe zi calendaristica atat pentru deplasarile in interiorul tarii, cat si pentru cele in strainatate, intr-un cuantum stabilit expres de lege.
Diurna este un drept legal al oricarui salariat angajat in baza unui contract de munca, dupa cum se arata si in Codul Muncii: "Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil".
Diurna se acorda atat in tara, cat si in strainatate.
In interiorul tarii, diurna este stabilita la nivelul legal acordat institutiilor publice.
Diurna externa, este reglementata de HG nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
Diurna acordata pentru deplasarile in strainatate acopera inclusiv costul transportului in interiorul localitatii.
`
TEMEI LEGAL: ART. 728, ALIN (7), din NOUL COD de PROCEDURĂ CIVILĂ - Limitele urmăririi veniturilor băneşti:
(7) "Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, DIURNELE, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii".
Domnul meu, multumesc mult !
Eu nu sunt de acord
Art. 341
Veniturile din muncă şi cele asimilate acestora
Veniturile din muncă, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie în cadrul asigurărilor sociale şi altele asemenea, precum şi veniturile cuvenite în temeiul unui drept de proprietate intelectuală sunt bunuri comune, indiferent de data dobândirii lor, însă numai în cazul în care creanţa privind încasarea lor devine scadentă în timpul comunităţii.

Detalii: [ link extern ]

Dvs sunteti angajatul unei firme straine asa ca nu e vb de vreo delegare si nu are legatura cu prevederea din codul muncii romanesc.
Iar daca tot ne referim la codul muncii, delegarea reprezinta, potrivit art. 43 din Codul muncii, exercitarea temporara din dispozitia angajatului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului de munca.
Ca si la navigatori care primesc diurna cand ei au cazarea si mancarea asigurate..diurna reprezinta venit salarial.
Trebuie facuta o distinctie intre salariu si diurna in sensul legii romanesti.
Daca aveti un salariu de x la care se adauga o diurna care reprezinta masa si cazarea pe zi pt ca sunteti detasat sau delegat e una si alta e sa fiti platit cu o suma ( compusa din y x atatea zile lucratoare ) , sa va vireze acea suma in cont careia sa ii zica " diurna".
Tot cautand fel si fel de informatii ( nu sunt in tara sa pot consulta un avocat) am gasit, pe un alf forum urmatoarele (parerea unui avocat, bineinteles):

"Diurna primită de un soţ în străinătate constituie venit din muncă, astfel că, dacă este dobândită în timpul regimului comunităţii legale sau convenţionale, dacă prin convenţie matrimonială nu s-a prevăzut caracterul de bun propriu, constituie bun comun. Desigur, la împărţirea bunurilor comune se va ţine seama de contribuţia soţului care a beneficiat de diurnă în străinătate, contribuţie care se va aprecia în raport de toate bunurile comune din gospodărie, stabilindu-se dacă în favoarea soţului beneficiar se va putea reţine o contribuţie mai mare datorită sumelor încasate din munca depusă de el ."

Asta ma sperie, prea mult contradictoriu !
In teorie sunt angajat sa prestez o anumita activitate in regim "freelance" ( liber profesionist ). Nu am statut de angajat permanant ci numai pentru o anumita activitate , intr-o anumita locatie, temporar, pana cand partile doresc sa incheie acordul (contractul in speta). In contractul meu de munca se stabileste clar o suma ca fiind salariul de baza/zi muncita + diurna /pe zi muncita (din care ar trebui sa ma intretin - eu am pus-o deoparte deoarece am si alte facilitati ce imi permit sa nu o cheltui) + diurna transport + spor pericol ( ajutor al firmei).
Ce parere aveti?

Alte discuții în legătură

Acordare diurna genni genni Buna ziua, Imi poate spune cineva daca este legal sa primesc diurna pt. deplasare in strainatate doar cand ma intorc din delegatie?Am plecat pe 1 august si ... (vezi toată discuția)
Zile de munca ? ContSters38557 ContSters38557 Buna ziua, Daca am fost plecat in interes de serviciu in alt oras sau alta tara, pentru 13 zile, weekendul pe care l-am petrecut acolo se poate considera ca ... (vezi toată discuția)
Documente pentru diurna urgent!!!!! ContSters137674 ContSters137674 Buna seara! Am si eu o intrebare.....destul de urgenta... Am salariati detasati in Congo, pentru care se plateste diurna prin banca in contul de lei al ... (vezi toată discuția)