avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile de munca ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile de munca ?

Buna ziua,
Daca am fost plecat in interes de serviciu in alt oras sau alta tara, pentru 13 zile, weekendul pe care l-am petrecut acolo se poate considera ca fiind zi lucratoare chiar daca nu am facut nimic?
Mentionez ca pentru fiecare zi plecata am primit diurna.
Daca puteti sa-mi indicati si baza legala ar fi ideal.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 00:59, 10 Iulie 2009
In primul rand, în conformitate cu art. 44 alin. (2) din Codul muncii, salariatul delegat are dreptul, pe langa salariu, la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Pentru delegatiile efectuate in strainatate se aplica prevederile H.G. nr.518 din 10 iulie 1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, publicata in M.Of. nr. 154/19.07.1995, modificata:
ART. 5
(1) Personalului trimis in strainatate in conditiile prezentei hotariri i se acorda:
A. In strainatate:
a) o indemnizatie zilnica in valuta, denumita in continuare diurna, in vederea acoperirii cheltuielilor de hrana, a celor marunte uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea;
b) o suma zilnica in valuta, denumita in continuare plafon de cazare, in limita careia personalul trebuie sa-si acopere cheltuielile de cazare.
ART. 17
(1) Se recomanda agentilor economici, altii decit cei prevazuti la art. 16 alin. (1), precum si fundatiilor, asociatiilor si altor asemenea, sa aplice in mod corespunzator prevederile prezentei hotariri.
(2) In situatia in care persoanele juridice prevazute la alin. (1) acorda drepturi superioare, cheltuielile efectuate cu aceasta destinatie, care se au in vedere la calcularea profitului impozabil, nu pot depasi pe cele cuvenite personalului respectiv, in limitele si in conditiile stabilite prin prezenta hotarire.

Mai multe detalii privind indemnizatia de delegare vedeti aici: [ link extern ]
Week-end-ul din timpul delegatie, daca nu ati muncit in acele zile, nu pot fi considerate zile lucrate.
Nu este specificat expres undeva, doar ca sunteti paltit pentru orele lucrate.( desi in delegatii de mai multe zile este evident ca libertatea timpului liber al omului este diminuata inerent)
Dar nici nu se intezice angajatorului de a acorda orice beneficiu salarial in plus pentru angajati in delegatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare diurne ovidiuvasilescu ovidiuvasilescu Buna ziua. Am lucrat la o companie de transport belgiana, cu o sucursala in Romania, am avut contract de munca in tara. Compania romana nu mi-a virat diurna ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli delegatie gabrieladinu gabrieladinu Daca acord deductibilitate cheltuielilor din facturile de masa aduse de salariatii care au efectuat deplasari in interesul serviciului in tara ,atunci nu mai ... (vezi toată discuția)
Se acorda diurna intr o zi de sarbatoare? AndreeaSimo AndreeaSimo Buna ziua, pentru angajatii care sunt delegati in strainatate, li se acora diurna pentru ziua in care este sarbataoare?Multumesc! (vezi toată discuția)