avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, competenta teritoriala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, competenta teritoriala

Sotul meu a deschis actiunea de divort.Am primit o instiintare la care ar fi trebuit sa raspund cu specificarea adresei mele si alte contestatii privitoare la ceea ce sotul meu a spus. Nu am raspuns in nici un fel,nici nu stiu cum si unde sa fi facut acest lucru.Sotul a deschis actiunea intr-o alta localitate decat cea in care eu locuiesc.Eu nu sunt insa de acord cu divortul nostru in nici un fel si as dori sa stiu daca se poate ca acest divort sa nu se finalizeze daca eu voi merge la proces si voi specifica acest lucru,adica faptul ca eu nu vreau sa divortez.Daca si eu am drepturi egale cu sotul meu nu vad de ce s-ar desface casatoria noastra din moment ce eu nu sunt de acord.
Va trebui sa va adresati unui avocat,pt un sfat si eventual pt a va formula o intampinare prin care dvs va formulati aparari,indicati martori etc.Din pacate pozitia adoptata de dvs nu va va ajuta in nici un fel,faptul ca nu doriti sa divortati nu are relevanta pt instanta,atat timp cat sotul nu mai doreste sa continue casatoria,va aduce martori care vor sustine motive ce fac imposibila continuarea casatoriei etc.
Sotul a deschis actiunea intr-o alta localitate decat cea in care eu locuiesc.


actiunea se depune la judecatoria de pe raza ultimului domiciliu comun. Nu aveti un domiciliu comun ? dvs v-ati mutat ?
daca niciunul nu mai locuieste in ultimul domiciliu comun, actiunea se depuen la judecatoria de pe raza domiciliului dvs.
Eu nu sunt insa de acord cu divortul nostru in nici un fel

De ce ? Inteleg ca nu locuiti impreuna si pare ca nu aveti o relatie.
Sotul meu lucreaza detasat de firma.In localitatea in care lucreaza si-a gasit o amanta care i-a facut mutatie de flotant la ea pe apartament.De aceea a deschis actiunea de divort in alta localitate fata de cea in care eu locuiesc. Din momentul in care a fost descoperit si de baietii mei ca ma inseala nu a mai venit acasa.

Se pare ca nu avem drepturi egale,deoarece conteaza se pare doar parerea persoanei care deschide actiunea de divort.Eu nu mi-as permite un avocat si nici transportul acestuia la fiecare infatisare (mai ales ca distanta dintre orasul in care eu locuiesc si orasul in care sotul lucreaza si si-a facut mutatie de flotant si folosindu-se de aceasta a deschis acolo actiunea este de 6 ore de mers cu masina).Eu am locuit cu sotul in Timisoara,el fiind detasat la Slatina cu serviciul.Eu am ramas tot in Timisoara iar el si-a gasit o amanta acolo,ea fiind motivul divortului .
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2016
gi-jane2, moderator
Aveți drepturi egale, dar nu puteți opri acțiunea de divorț dacă el nu vă mai vrea.
Vă puteți judeca de la distanță prin neprezentarea la primul termen.
Aveți dreptul să trimiteți o notă scrisă, prin care să invocați o excepție de ordine publica, și anume EXCEPȚIE DE NECOMPETENȚĂ TERITORIALĂ.
În mod normal, procesul ar trebui să fie transferat la Judecătoria Timișoara.

Invocați art. 107, alin. 1 și 2, din noul COD de procedură civilă.
Competenţa teritorială - Regula generală:
(1) Cererea de chemare în judecată se introduce la instanţa în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are sediul pârâtul, dacă legea nu prevede altfel.
(2) Instanţa rămâne competentă să judece procesul chiar dacă, ulterior sesizării, pârâtul îşi schimbă domiciliul sau sediul.
`
Dar trebuie să solicitați și judecarea în lipsă a primului termen când ar trebui să se pronunțe pe excepția de necompetență teritorială, dacă o veți invoca.
Ultima modificare: Luni, 17 Octombrie 2016
Dapix, utilizator

Art. 915 noul cod d eprocedura civila: Instanţa competentă
(1) Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cea din urmă locuinţă comună a soţilor. Dacă soţii nu au avut locuinţă comună sau dacă niciunul dintre soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cea din urmă locuinţă comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are locuinţa pârâtul, iar când pârâtul nu are locuinţa în ţară şi instanţele române sunt competente internaţional, este
competentă judecătoria în circumscripţia căreia îşi are locuinţa reclamantul.
(2) Dacă nici reclamantul şi nici pârâtul nu au locuinţa în ţară, părţile pot conveni să introducă cererea de divorţ la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorţ este de competenţa Judecătoriei Sectorului 5 al municipiului Bucureşti.


Daca vreti sa invocati necompetenta teritoriala, o veti face in baza art 915 ncpc.


Se pare ca nu avem drepturi egale,deoarece conteaza se pare doar parerea persoanei care deschide actiunea de divort.

Depuneti intampinare si aratati adevaratele motive pt divort ale sotului.
Nu inteleg, nu sunteti de acord cu divortul sau nu sunteti de acord cu ce scrie el in cererea de divort?

Eu nu sunt insa de acord cu divortul nostru in nici un fel si as dori sa stiu daca se poate ca acest divort sa nu se finalizeze daca eu voi merge la proces si voi specifica acest lucru,adica faptul ca eu nu vreau sa divortez



Din ce ziceti, pare ca nu sunteti de acord cu divortul, insa nu inteleg de ce, ce sperati daca nu divortati.
Conteaza ce a scris in cererea de divort, care ii sunt motivele, daca nu sunt reale si cereti respingerea cererii, se poate intampla si asta, sa va lase casatoriti, macar pana va invata sa ceara corect divortul.

Alte discuții în legătură

Divorț. care este instanța competentă? se poate divorța în localitatea în care locuiesc în prezent ambii soți? Ralphy blejan Ralphy blejan Buna ziua , Impreuna cu soțul meu vrem sa divorțăm și am înțeles ca ar fi necesar sa mergem sa semnam actele in județul unde s-a incheiat ... (vezi toată discuția)
Divort si viza de flotant andra-celia andra-celia buna seara, daca am introdus actiunea de divort la jud din raza ultimului nostru domiciliu comun, dar am precizat in continutul actiunii ca numai locuim nici ... (vezi toată discuția)