avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala dupa deces
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala dupa deces

Buna seara,

Am o problema si as dori cateva raspunsuri.
Mama mea a murit de cancer in Martie, mai exact de ciroza hepatica si metastaze.
Povestea pe scurt:
Unchiul meu mi-a facut acum 3 luni o plangere penala impotriva mea pt ca nu am avut indeajuns de multa grija de mama si daca faceam altceva, ea putea fi salvata.
Mama locuia de 2 ani la Sibiu, ea a vrut sa se mute din Bucuresti, eu locuind in Bucuresti.
In fiecare zi vorbeam cu ea si nu prezenta niciun semn de boala, ba mai mult, iesea cu cainele afara de 3 ori pe zi si isi traia viata acolo ca un om normal.
A cazut in casa si apoi a inceput sa mearga cat mai incet si cat mai prost.
In momentul in care nu se mai putea ridica din pat, am mers la Sibiu si am dus-o la spital. A petrecut cam doua sau trei saptamani in spital, cat timp eu incercam sa o transfer in Bucuresti la spital (bineinteles am aflat din prima zi ce are).
Apoi a murit in spital din cauza opririi inimii.
Acum, unchiul meu mi-a facut aceasta plangere si mentioneaza ca daca as fi dus-o de mana la medicul de familie, ar fi putut fi salvata.
Aceasta este cumva fapta prevazuta de legea penala sau poate avea asta impotriva mea? Mentionez ca eu nu am semnat niciun acord ca voi avea tot timpul grija de mama, daca poti sa o iau pe cai legale.
Astept un raspuns, multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 23:18, 17 Octombrie 2016
Bună seara. La prima vedere nu se poate afirma că decesul mamei dvs. vi se datorează.Se cunoaște faptul că, atunci când spunem cancer, discutăm despre o boală letală. Sigur că în unele cazuri această boală se mai și vindecă, însă vindecarea depinde de foarte mulți factori.
În altă ordine de idei, chiar dacă există o obligație de întreținere între copii și părinți, aceasta este de natură civilă și , dacă ar fi să analizăm în câte cazuri această obligație este îndeplinită, ar ieși o cifră modestă.Așadar, să spunem că obligația aceasta are și o componentă de ordin moral, și anumiți copii au mai multă grijă de părinții în nevoie, alții mai puțină, iar alții deloc. Alta ar fi situația în care s-ar putea dovedi că mama dvs. v-ar fi cerut expres ajutorul, că era în imposibilitatea de a se îngriji și de a se hrăni, neavând posibilitatea materială și nici fizică de a-și asigura bunăstrarea, ca spunem așa. Presupun că unchiul dvs. când v-a făcut plângerea s-a gândit că ar putea fi incidentă infracțiunea de abandon de familie. Eu nu pot să mă gândesc că ați dat dovadă de nepăsare fața de propria mama, că nu i-ați oferit ajutorul necesar când se afla în nevoie ci, din ceea ce ați afirmat ați dus-o la spital, ați sunat-o frecvent pentru a vă interesa de starea ei ,iar atunci când a căzut la pat ați acționat. Până una-alta doar un medic specialist ar putea să spună cu certitudine dacă în cazul că ar fi fost la medicul de familie mai din timp, s-ar fi putut evita decesul. Rămâne de văzut ce vor stabili organele de urmărire penală, însă nu cred că veți fi găsit vinovat, așadar vă sfătuiesc să nu vă faceți prea multe griji. De atâtea ori, chiar și bine îngrijiți părinți noștri mor, fără să putem opri acest lucru.
Anul acesta, din Ianuarie, mama mea a fost la medicul de familie de doua ori si la spital o data, pentru ca i s-a rupt mana.
Medicul de familie i-a facut trimitere la RMN, dar ea nu a vrut sa se duca, deci sa mai continue, a spus ca ea daca afla ca are ceva se va sinucide.
Pot spune ca doar nu am fost la Sibiu sa o iau de mana si sa se duca la medicul de familie din nou, dar era in perfecta stare, mergea putin mai greu, dar asta de mult timp, de cand eram eu mic chiar.
Am ales sa o incinerez si i s-a facut autopsia, niciun medic nu mi-a spus ca daca ar fi fost dusa din timp s-ar fi ocolit decesul, doar ca dansa nu a avut grija de ea.
Deci nu stiu ce se poate intampla.
Ce parere aveti?
Eu prezum că nu veți fi tras la răspundere. Dar așteptați și alte opinii, colegii mei sigur vor interveni și ei.
Buna seara,
Nu vi se poate intampla nimic.
Probabil unchiul dumneavoastra nu a avut alta treaba mai buna de facut.
Va sfatuiesc sa incepeti dezbaterea succesiunii ca sa ii aratati ca oricum nu mosteneste nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala dupa deces razvanmatei razvanmatei Buna ziua, Anul acesta a murit mama de cancer si ciroza, prin Martie. Ea era din Bucuresti pe buletin dar s-a mutat la Sibiu, si a murit la spital. Eu ... (vezi toată discuția)
Confuzie declaratie razvanmatei razvanmatei Buna seara, Am si eu o problema. In urma cu 1 an, unchiul meu mi-a facut o plangere penala impotriva mea. Scurta poveste: mama a vandut un apartament in ... (vezi toată discuția)
Plangere penala razvanmatei razvanmatei Buna seara, Am si eu o intrebare. Exista in Codul Penal infractiunea ca nu ai avut indeajuns de multa grija de un membru al familie (in cazul meu ... (vezi toată discuția)