Buna ziua! De aproximativ 5 ani imi desfasor munca intr-o locatie diferita de cea mentionata in contractul de munca. In contract este scris sediul angajatorului. Am semnalat acest lucru angajatorului, iar acesta mi-a spus ca fiind o firma de mentenanta imobiliara nu are punct de lucru la locatia in care eu muncesc si ca este legal sa treaca in contract sediul angajatorului si nu locul unde de fapt lucrez. Este legal acest lucru? Va multumesc!
Pentru toate plecarile dvs. din sediu in vederea prestarii de activitati la beneficiari, conform contractelor de prestari servicii incheiate de firma, angajatorul trebuie sa va intocmeasca delegatie/ ordin de serviciu si sa fiti instruit din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca si respectiv psi-situatii de urgenta legat de riscurile specifice locului de munca mobil unde prestati activitatea.
In c.i.m., potrivit art.17 alin.4 C.mun., se mentioneaza locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri.
Legalitatea sau nelegalitatea unei clauze inserate in c.i.m. o poate stabili instanta dejudecata in cazul promovarii unui litigiu in acest sens.
Va multumesc pt.raspuns, insa va pot preciza ca eu nu am nicio treaba cu sediul firmei( in cinci ani am fost de doua ori acolo). Deci nu am cum sa iau vreo delegatie. De 5 ani vin in acelasi loc fiind angajat pe un post tehnic.
Va multumesc! Aceste locuri nu trebuiesc precizate undeva?In ipoteza in care am un accident in drumul spre locul efectiv de munca trebuie sa astept o decizie a instantei? Pana la urma locul meu de munca cum se considera fix sau mobil? Sau daca am un accident in locul unde muncesc, ce trebuie sa fac?
In principiu, acele locuri de munca ar fi trebui precizate fie in c.i.m., fie intr-o anexa la acesta.
Nimeni nu v-a spus ca trebuie sa asteptati o decizie a instantei de judecata, dar legalitatea actelor juridice incheiate intre doua entitati o stabileste instanta si nu pe un Forum.
Ce prevede exact legea , v-am postat anterior - art.17 alin.4 C.mun. .
Din ce ati postat dvs, in opinia mea, locul dvs de munca este mobil, situatie in care ar fi trebuit inserata in c.i.m. o clauza de mobilitate.
Angajatorul are obligația să comunice toate evenimentele la inspectoratele teritoriale de muncă.
Potrivit legislaţiei în vigoare, necomunicarea accidentelor de muncă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.500 la 7.000 de lei. Totodată, dacă angajatorul nu respectă obligaţia de a cerceta evenimentul poate plăti amenzi ce variază între 4.000 şi 8.000 de lei.