Am cerut recuperarea datoriilor in instanta. Judecatorul ma obliga sa platesc expertiza contabila, jumatate, jumatate, cu paratul, fara ca sa cerem acest lucru. Motivatia a fost ca vrea Judecatorul sa se edifice asupra cazului prin raportul de expertiza contabila. Este legal?
Buna seara,
Da, este legal.
Probabil ca domnul judecator a vazut destule situatii in care cotele de intretinere au fost calculate nesocotind prevederile legale.
Daca totul e corect veti putea, daca paratul pierde, sa-i cereti cheltuieli de judecata.
Daca cotele de intretinere sau majorarile sunt calculate gresit atunci .....
Este temeinic si legal ca judecatorul sa solicite pentru clarificarea legalitatii sumelor solicitate expertiza financiar contabila
Reclamantul=asociatia de proprietari a depus la instanta un dosar cu documente prin care a solicitat instantei sa dispuna hotarare prin care reclamatul rau platnic sa fie obligat la achitarea acelor sume
Judeactorul nu este specialist financiar contabil,nu are de unde sa cunoasca daca acele sume solicitate sunt corect calculate si iompuse,motiv pentru care a solicitat concluziile unui expert financiar contabil-independent de cauza si de parti
Este posibil ca domnii judecatori sa observe ceva care nu le-a placut, insa dumnealor tre' sa fie cat se poate de precisi si pun intrebari:-
- domnule proprietar, recunoasteti debitul pentru care sunteti chemat in instata? Omul poate sa raspunda cu NU si atunci domnii judecatori sunt aproape obligati sa solicite o expertiza contabila judiciara; evident ca expertiza costa si "cade" in sarcina celui care o solicita; daca expertiza constata ca asociatia nu a facut calcule corecte, sigur ca raportul cenzorului va ajunge la domnii judecatori care "impart dreptatea" si in hotararea pe care o vor da, vor scrie clar cine va achita expertiza.
Daca debitorul raspunde cu DA, adica este de acord cu suma, ce motiv ar avea judecatorul sa "intinda pelteaua"?
Totusi, ma bazez pe experienta d-lui avocat Kiritescu. Este posibil ca judecatorii sa decida din prima cine trebuie sa achite expertiza... insa as. prop., in conditiile in care expertiza confirma calculele asociatiei, trebuie sa nu fie de acord cu hotararea si sa ceara rejudecarea... alte termene, alta pierdere de vreme, etc.
La asociatia noastra, ni s-a intamplat ca unii debitori sa solicite expertiza calculelor. Am fost intrebati daca suntem de acord si am raspuns ca nu este nicio problema. Atunci judecatorul a extras dintr-un bol un biletel cu numele unui expert contabil agreat de catre judecatorie care s-a prezentat la noi cu obiectivele expertizei. Dupa 3-4 "vizite", dl. expert si-a incheiat lucrarea si la urmatorul termen, in dosar era si raportul expertului - favorabil asociatiei. In aceste conditii, avocatul nostru a solicitat ca expertiza sa fie achitata de catre debitor si chiar asa s-a redactat hotararea.
Asadar, asa se poate intampla, cand se ajunge in instanta, aproape totul este imprevizibil... nu poti fi sigur ca poti castiga sau pierde un proces.