avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... plata fond garantare salariala
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

plata fond garantare salariala

am lucrat pe o perioada mai lunga de timp intro firma care in momentul in care m am imbolnavit, nu mi a platit niciun concediu medical. Patronul lucra in paralel pe o alta firma drept pt care, a depus la tribunal cerere de insolventa pt firma in care si eu lucram pt a nu mi mai face plata medicalelor dar si pt ca intre timp facuse un imprumut la BCR de 30.000 euro, pe care nu intentiona sa i achite!
S a declarat falimentul firmei iar eu trebuie sa mi recuperez plata celor 7 luni de concediu medical dar de la AJOFM Galati mi au spus ca eu nu pot fi platita din fondul de garantare salariala pt ca nu am avut accident de munca!
Cine are prioritate sa fie platit dintre creditori? Eu sau BCR ul?
Il pot actiona in judecata pe patronul firmei, in civil deoarece vreme de 7 luni nu mi a platit niciun ban nici mie nici taxele aferente venitului meu, la stat?
Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: natascha90 , utilizator 18:27, 30 Octombrie 2016
Legea 85/2014
art.161
Creanţele se plătesc, în cazul falimentului, în următoarea ordine:
1. taxele, timbrele sau orice alte cheltuieli aferente procedurii instituite prin prezentul titlu, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea şi administrarea bunurilor din averea debitorului, pentru continuarea activităţii, precum şi pentru plata remuneraţiilor persoanelor angajate potrivit prevederilor art. 57 alin. (2), art. 61, 63 şi 73, sub rezerva celor prevăzute la art. 140 alin. (6);
2. creanţele provenind din finanţări acordate potrivit art. 87 alin. (4);
3. creanţele izvorâte din raporturi de muncă;
......

Asadar, art. 161 din Legea nr. 85/2014 stabileste ordinea in care creantele vor fi platite, creantele izvorate din raporturi de munca ocupand pozitia a treia, fiind precedate de cheltuielile aferente procedurii insolventei si de creantele provenind din finantari acordate debitorului in perioada de observatie in scopul desfasurarii activitatilor curente.

Vedeti si acest articol :
www.avocatnet.ro/content/art...
De la AJOFM Galati mi s a spus ca, cf legii 200/2006, eu nu pot fi platita pe perioada concediului medical pt ca nu am inregistrat raporturi de munca. Este adevarat?
Pot actiona patronul in judecata pt neplata concediului medical?
Multumesc!
Si unui angajat in concediu medical i se opresc bani din venit pt achitarea unor taxe si impozit la stat, inclusi, 0,25% pt fondul de garantare salariala!
De ce un astfel de salariat nu are dreptul sa fie platit din fondul de garantare salariala, in caz de faliment, din moment ce si acesta plateste catre acest fond?
Stie cineva?
Poate patronul sa fie tras la raspundere in civil pt ca nu i a platit angajatului sumele aferente concediilor medicale si nici impozitul si taxele, la stat?
Curios! Si eu care ma gandeam ca aici gasesc profesionisti in toate acele domenii enumerate pe site! Sau poate ca nimeni nu si poate asuma responsabilitatea unui raspuns la intrebarile de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu neachitat la o societate in faliment enmela enmela Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum pot face sa-mi recuperez salariul neachitat din luna iulie 2015, societatea fiind in faliment. Cand s-au vandut bunurile ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca privind obligarea la plata salariilor restante. firma in insolventa. cum pot recupera drepturile salariale? mariusstoican mariusstoican Buna ziua, Mi s-a admis in instanta cererea privind obligarea firmei la care am lucrat la plata salariilor restante. De mentionat ca am fost angajat in ... (vezi toată discuția)
Firma in insolventa si plata salariilor alina1307 alina1307 buna ziua. puteti va rog sa imi spuneti care este locul pe care il ocupa salariul angajatului in prioritatile unei firme in insolventa? directorul firmei care ... (vezi toată discuția)