avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua!
In anul 2012 a murit bunicul meu, lasand in urma un teren de 5000 mp si o alta bucata de pamant agricol in alta parte. Terenurile respective sunt exclusiv pe numele lui, nu si a bunicii. Ei au avut impreuna 5 copii.
Din bucata de 5000 mp unul dintre copii a facut contract de vanzare-cumparare pe o portiune de 1000 mp, cat inca era in viata bunicul. 1000 mp apartin casei batranesti, iar restul de 3000 mp ar trebui impartit intre doi dintre frati, unul dintre ei avand deja construita casa. Ceilalti copii urmeaza sa primeasca bucati de pamant in alte locuri din partea bunicii.
Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
1) La ce costuri ajunge succesiunea, tinand cont ca bunicul este decedat de 4 ani?
2) Se poate ca ceilalti frati sa cedeze dreptul lor la succesiune in favoarea celor doi frati, insa cu mentiunea ca ei nu vor avea pretentii la pamantul din partea bunicii?
3) In cazul fratelui care are casa construita, costurile sunt mai ridicate? Si daca da, cine le suporta?

Mentionez ca bunica traieste.

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2016
P_Iulia, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 15:56, 20 Octombrie 2016
Buna ziua,
Sistemul dumneavoastra de impartire a bunurilor nu are legatura cu legea.
daca a vandut 1000 de mp bunicul atunci nu mai intra in masa succesorala.
Bunica traieste?
Daca da si acel teren de 4000 de mp ca si celalalt teren erau ale bunicului dinainte de casatoria atunci:
- bunica primeste 1/4 din Toate terenurile si restul se impart in 5 revenind fiecaruia 3/20 din suparafete.
- daca terenurile au fost achizitionate in timpul casatoriei atunci bunica ia 5/8 din tot si copiii cate 3/40 fiecare,
Daca a decedat si bunica atunci se imparte totul, si ce-i al bunicului si ce-i al bunicii in 5 nparti egale.
Costurile le poate stabili DOAR notarul functie de tipul terenurilor si grilele lui.
Nu exista cefare in favoarea cuiva.
se renunta la succesiune si atunci este ca si cum nu ar fi existat sau nu se renunta si atunci iti primesti partea.
Art. 1121 C.Civ. Efectele renunţării
(1) Succesibilul care renunţă este considerat că nu a fost niciodată moştenitor.
(2) Partea renunţătorului profită moştenitorilor pe care i-ar fi înlăturat de la moştenire sau celor a căror parte ar fi diminuat-o dacă ar fi acceptat moştenirea.
Nu a existat si nu exista renuntator in favoarea ....
Pentru fratele cu casa construita pe teren se prezuma ca a avut un drept de superficie.
acum va solicita ca acea parte sa-i fie lui data.
Nu costa mai mult daca e casa lui si nu intra in masa partajabila si are el acte pe ea.
consultati un avocat ca sa nu mergeti de nenumarate ori la notar sau sa nu ajungeti in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune crispa crispa Va rog cine poate sa-mi dea un sfat juridic la urmatoarea speta:Bunica sotului meu a cumparat, prin act de vanzare cumparare 1000mp undeva prin anii 70, nu am ... (vezi toată discuția)
Mostenire incurcata nuty nuty Buna ziua, In 1999 a murit stabunica, avea 3 copii, au facut succesiunea in 2000, in masa succesorala au intrat doar casa si terenul aferent acestei ... (vezi toată discuția)
Succesiune a1h4 a1h4 Am o intrebare , trebuie sa deschid succesiunea dupa tatal meu decedat in mai 2014. Mama traieste si suntem 5 frati. Eu locuiesc cu parintii sunt necasatorita ... (vezi toată discuția)